Det kvasivitenskapelige hjørnet:

Kontrollert kaos

Er du en av de som kan rydde kontoret på morgenen og vasse i rot før lunsj? Da er du sansynligvis en effektiv medarbeider.

Publisert Oppdatert

A clear desk is a clear mind?
En del av oss er kanskje ikke kjente for våre ryddige arbeidsplasser. Dette får vi gjerne høre fra sjefer, lærere, mødre og medarbeidere, som ikke bare hevder at vi, men også de, ville vært mye mer effektive om vi bare hadde det litt ryddigere rundt oss. Dette baserer de gjerne på tvilsomme kilder som dette. Jeg har jo ingenting i mot ryddige mennesker, tvert i mot tør jeg ikke tenke på hvordan planeten hadde sett ut om alle var like distré som meg, men det er en ting jeg likevel aldri har skjønt: Hvis jeg klarer å jobbe midt oppe i rotet, hvorfor klarer ikke noen å jobbe ti meter unna det?


An empty desk is an empty mind.
Dessuten kan det hende at ordensmenneskene ikke bare er slitsomme, men at de også tar feil. En studie utført i Nederland viste at mennesker som utførte arbeidsoppgaver i rotete omgivelser ble bedre på problemløsning, ved at de i større grad valgte den enkleste løsningen. Dessuten viste studien at folk som jobber i rotete omgivelser ble mer kreative og hadde lettere for å fokusere på arbeidsoppgavene, men best av alt: Det viste seg at rotet særlig kunne ha denne effekten på de som var opptatte av å ha det ryddig rundt seg.


Middelmådigheter rydder, genier behersker kaos.
Dette kommer fortsatt ikke til å stoppe folk fra å kreve at kontorpulten din skal se ut som om det aldri har jobbet noen der, men da har man i det minste et saklig motargument. Og om din lokale ryddemaniker ikke har sansen for tørre fakta fra forskningsrapporter, kan du alltids bruke en av disse folkene som eksempel:

Albert Einstein. Mannen som blant annet oppfant atombomben, pinneisen og verdensrommet, var også kjent for å ha et kontor som kunne lånes ut til arkeologistudenter som ville øve seg på utgravninger.

Roald Dahl. Skrev gode krimbøker og fantastiske barnebøker, men det han også gjorde var å holde legendarisk uorden i sakene sine. Uten at det hindret ham i å ha legendarisk peiling på hvordan man underholder lesere i alle aldre.

Robert Pease. En mann som egentlig burde vært kjent for sitt banebrytende arbeid som elektroingeniør, er i stedet mest kjent for kontoret sitt. Mannen fikk jo virkelig jobben sin gjort. Litt av grunnen til dette var kanskje at han ikke kastet bort unødvendig tid på å rydde.

</div> <p> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen