Kambodsja - En knøttliten reiseguide

Kambodsja er et land vel verdt å besøke. Bare husk ørepropper og glem alt du kan om trafikkregler.

Publisert Oppdatert

Madmag er på reise i Asia og i stedet for å ligge på stranda som en annen turist og få tilbud om å kjøpe samuaisverd og kokosnøtter, leter han seg frem til snuskete internettcafeer, slik at han kan sende artikler til oss på pondus.no. - RT


Kambodsja er en del av det som fra gammelt av blir kalt Indokina. Det løsrev seg fra Frankrike på 50-tallet, lå under Pol Pots harde tommel mellom 75-79 og har siden gått for å være det fattigste landet i regionen. Til tross for - eller kanskje på grunn av landets merkelige historie og dårlige økonomi er landet vel verdt et besøk. Folket er stort sett vennlige, maten er god og ølet er kaldt.


Hvordan komme seg dit?
Vi benyttet oss av det som antakelig er den vanligste reisemåten, buss fra Bangkok. Det kan lønne seg å ha visum på forhånd, noe optimist- og impulsredaksjonen ikke hadde. Vi er fortsatt ikke sikre på om vi ble smuglet inn i landet av en kriminell organisasjon med forgreininger til høye diplomatposter, eller ønsket velkommen av et turistbyrå med litt særegne forretningsskikker. På den annen side slapp vi inn uten problemer, så vi klager ikke.


Angkor Wat
Er et slags fellesnavn på en rekke gamle tempelruiner fra Khmerenes storhetstid og Kambodsjas definitive nasjonalstolthet. Alt er bygget i stein og selv på innsida av latrinedøra i tjenerfløyen er steinen kunstferdig uthugd. Til tross for områdets enorme størrelse er det umulig å gå mer enn 10 meter mellom hver gang en selger får øye på deg og skriker ut vareutvalget så det rister i ruinene. Vel verdt å se, men vi burde hatt med valium og ørepropper.


Trafikk
I Kambodsja er mennesker unge, kreative og ikke bundet av fossilt tankegods som trafikkregler. Derfor har man aldri helt klart å bli enige om en fast side av veien man skal kjøre på. Til gjengjeld har de oppfunnet et idiotsikkert system som hindrer enhver form for misforståelse: Den som tuter høyest har forkjørsrett. Heldigvis har myndighetene tatt klare grep mot dette kaoset. De har blant annet satt opp skilt med fartsgrenser på landeveien, samt bygd hele to lyskryss i sentrum av Phnom Phen. Hvilket har hatt omtrent like stor effekt som å angripe en fullvoksen Mekong-flodhest med neglesaks.


Særegenheter
Det som er så fascinerende med Kambodsja er at ingenting følger en fast mal. Vekslingskursen fra amerikanske dollar til lokalvalutaen Riel er et sted mellom 1-2000 og 1-8000 avhengig av hvem du spør. Nasjonalretten Lok- Lak serveres med alle typer typer kjøtt, med et mulig unntak av enhjørning (men det er sannsynligvis kun fordi de allerede har spist den opp), og kan variere i smak fra noe ala Toro kyllinggryte, til et chiliangrep som gir deg permanent rammeavtale de neste to dagene.

Så dermed er konklusjonen rimelig soleklar: Om ikke selgerne påfører deg hørselskader gjør tutingen det. Og om du mot formodning skulle unngå å bli drept i trafikken, finnes det garantert en gryte med Lok- Lak, på en av landets utallige restauranter, som kan fullføre det tuktuk-sjåførene ikke klarte.

Men det som er så fantastisk med dette landet er at selv om man sannsynligvis ikke kommer levende herfra, er turen vel verdt å dø for.

God reise!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen