Blogg spesial:

Idiotenes guide til 90-tallet

1990-tallet: Nostalgi, eller like greit å ha det overstått?

Publisert Oppdatert

Vi er i midten av en 80-talls-revival-bølge. Men riktig ille blir det ikke før 90-tallet kommer tilbake. For de av dere som har glemt hva som skjedde, så har Olav RS tatt en titt i bakspeilet:

Ja, sitter jeg her i 2011, med slarkete høyremenisk og sur Toyota. Slik har det ikke alltid vært, selv kommuneansatte har vært unge en gang i tiden. For min del var det 1990-tallet: Et tiår hvor jeg kunne løpe 5000 meter under 18 minutter, et tiår hvor drømmen var å bli fallskjermjeger i Fremmedlegionen. Jeg merker liksom Internetts dilemma der jeg betaler regninger nettbanken mens jeg mimrer over min ungdoms musikk Youtube. Savner jeg virkelig dette tiåret?

1. Musikk :
Mens Saddam forsatt lekte med miltbrann-bakterier, ble det lansert noe tilsvarende her i Vesten, nemlig Boy-band: Man tager noen kvisefrie unge menn, gir dem like dresser, lærer dem synkron bevegelse av beina, og lar dem hulke av seg en og annen trusefukter. Andre musikalske fenomener var britpop. Dette var liksom litt i andre enda av skalaen, her gjaldt det å finne noen lurvete britiske grinebitere, totalt blottet for musikalitet som remjet om hvor kjipt alt var.

Men opptakskravene til Boyzone var ikke for pingler... Men opptakskravene til boy-bandene var beinharde...


2.Politikk
:

Ikke nok med at vi måtte slite med sur musikk, vi måtte også slite med å lære oss nye land. På begynnelsen av tiåret ville alle plutselig ha egne land. Ikke nok med det: De ville ha egne navn på landene også. Så mye for den sovjetiske nasjonalsangen «Et ubrytelig forbund av frie republikker» liksom. Det beste må vel være FYROM, nei det er ikke en skiltmaler som har bommet litt, det er det kjente Former Yugoslavian Republic of Macedonia. En annen intrikat affære er selvsagt hvilken verdensdel en del av disse landene ligger i. Skal man tro Eurovisjonens Torture Contest er land som Azerbajdsjan, Usbekistan og Armenia fullgode europeere.


3.Fargerike statsledere:
Et hvert land får selvsagt en statsleder som representerer folket. Vår fiende nabo i øst, Russland, tok vel her kaka, eller drammen om du vil. Hvem husker ikke Boris Jeltsin? Mannen var alltid på hugget, en handlingens mann. Hvorvidt det gjaldt å klype damer i rumpa under statsbesøk, eller nesten trykke på den røde knappen, så var han typen til det. Gjerne «lettere tilsjasket av forfriskninger».

Det var egentlig utrolig fredelig på 90-tallet... Når man tenker på hvem som styrte var det utrolig fredelig på 90-tallet...

4. Teknologi:
De greiene vi i dag ser på som en naturlig del av vår hverdag gjorde sin entre i dette tiåret. For ikke å snakke om hvordan vi stadig oppnådde ny kunnskap, særlig i kategorien..... «anatomi». Med et modem koblet på vanlig telefonlinje, tok det bare en snau halvtime pr pupp som skulle lastes ned. Samtidig raserte dette nettet hva som kunne kalles privatliv, det var som regel rimelig innlysende hvorfor man stadig fikk opptatt når man prøvde å ringe. Pussig nok har ikke all informasjonen og inspirasjonen fra et slikt vidunder hatt særlig virkning. Fødselstallene er forholdsvis uforandrete i forhold til 1980-tallet.

5. TV-kanaler

Vi hadde aldri trodd det på 1980-tallet, men fra 1992 kom et surt nys fra vest, nemlig TV2. NRK ble plutselig «enern», og TV2...ja de fikk sitt velfortjente kallenavn de også. På et område skilte TV2 seg likevel positivt ut: Vi fikk værdamer og begreper som "varmt og fuktig i dalstroka innafør" fikk en ny betydning.

Selv om vi også her kan lære mye av andre land.... Selv om vi også her kan lære mye av andre land....

6. Kultur:
Fremskritt
til tross, noe måtte vike. 1990-tallet forsvant Pyton. Bladet vi måtte lese i smug, bladet som ga oss en avslappet forhold til kviser, bladet som hadde Dølle. Vi savner Dølle. Noe annet dukket derimot opp midten av 1990-tallet: Vi ble kjent med en korpulent, fotballgal bussjåfør. Ikke alle likte karakterene i denne serien. Særlig ikke inspiserende offiser Luftforsvarets befalsskole, som ikke tok spøken om at «Günther, Jokke og Matti Triggerhappylainen» bodde rom 15.

Dette er det jeg orker å tenke tilbake på. Dersom dere ønsker meg ondt, så minn meg gjerne på noen momenter fra det sure 90-tallet i kommentarfeltet.

Du kan også diskutere ting som måtte falle deg inn i vårt forum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning