Hvil i fred, Spock!

Leonard Nimoy, 1931 - 2015

Publisert Oppdatert

Leonard Nimoy var en av de desidert største innflytelsene på moderne science fiction, klart best kjent som det rasjonelle steinansiktet Spock i 'Star Trek'.

Gåsehuden kryper fra mellom tærne til opp bak ørene hver gang han leverer sine linjer, fra den lystigere pilot-episoden fra 1965 til Spock Prime i nytolkningen av franchisen fra 2009. Han var også del i en av de mest rørende scenene noensinne, da Spock ofret livet for sin kaptein og beste venn, som tvang den ellers klovnete William Shatner til å gjøre sin beste fremføring noensinne.

/images/upload/files/global/spock1

Mannen skal selvsagt ikke huskes utelukkende for én karakter, når han har hatt over 60 år som aktiv skuespiller. Han var også med i den originale Mission: Impossible serien som Paris, den hemmelige agenten med det mest imponerende kinnskjegget, men holdt seg ellers for det meste til science fiction sjangeren. Vi husker ham godt side om side med Donald Sutherland i 'Invasion of the Body Snatchers', og som programleder i det spennende 'In Search of...', hvor han undersøkte alle mysterier mellom himmel, det ytre rom og jord. Nyere generasjoner husker ham sikkert bedre for William Bell i serien 'Fringe', hvor han gjorde en sprek innsats for å være en mann på over 80 år.

/images/upload/files/global/spock2Både produsenter, skuespillere, forfattere, musikere og mange flere nevner stadig vekk Nimoy som inspirasjon. Én ting er å skape en karakter, men det er en helt annen prestasjon å gi liv til den og sørge for at den lever videre over tiårene. Science fiction var en vits på den tiden Star Trek startet, og dermed var han bitter over å ha rollen som Spock hengende over seg. I selvbiografien 'I Am Not Spock' gjorde han det klart at det var vanskelig å bli tatt seriøst som skuespiller, men 20 år senere, i oppfølgeren 'I Am Spock' innså han hvor mye prestasjonen hans hadde betydd for verden.

For dem som ennå ikke kjenner til Spock, anbefaler vi dere å sjekke ut episodene 'Amok Time' og 'Balance of Terror' fra den originale serien, dobbelepisoden 'Unification' fra 'The Next Generation', og selvsagt 'The Wrath of Khan'.

Live long and prosper, Leonard. Du vil bli savnet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning