Hva skjer når en komiker kommer til makta?

Vi har Knut Arild, Erna, Siv og Trine. På Island lar de en anarkistisk Star Wars-fan i dragkostyme styre hovedstaden.

Publisert Oppdatert

Hvorfor kan vi ikke være mer som våre vikingvenner i vest?

Avisene tuter øynene våre fulle om den såkalte «regjeringskabalen», og for å være ærlig begynner vi å bli dritt lei hele greia. Det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at norske politikere er like fargerike som en isbjørn med Michael Jackson-kompleks. Her til lands er det krigstilstand med en gang man hører litt snøvling fra Stortingets talerstol i julebordsesongen, eller ei blondine med en kjole full av hundepeniser som står og brøler.

Retter vi derimot blikket mot utlandet finner vi politikere som får Siv Jensen til å virke som Knut Arild Hareide på valium.

Vi trenger heller ikke rette blikket så veldig langt (flaks, siden vi er like nærsynte som en grå stær med grønn stær), bare til Island. Island er kanskje et av klodens særeste land, og selvfølgelig har de en politiker som står i stil, nemlig Jón Gnarr Kristinsson.

Jón ble feildiagnostisert som «tilbakestående» i barndommen, grunnet en kombinasjon av dysleksi, læringsvansker og ADHD. Senere i livet kjørte han taxi og spilte i punkbandet «Nefrennsli» (noe sånt som «Snørrete nese», om vi husker vår skoleislandsk riktig), før han skapte seg et navn som komiker både på radio og TV, og som skuespiller.

I 2009 dannet Kristinsson og en rekke andre personer uten noe som helst bakgrunn fra politikk partiet «Besti flokkurinn», altså «Det Beste Partiet» (Google Translate, denne gang). Ambisjonene var altså på plass, og Jón Gnarr Kristinsson lanserte seg selv som kandiat til stillingen som ordfører i Reykjavik, med kampsaker som gratis håndklær i alle svømmehaller, etableringen av et Disneyland på Island (Diceland?), alt gratis for mennesker med fysiske handikapp, og ikke minst et narkofritt Althing (nasjonalforsamlingen på Island) innen 2020. Samt at dyrehagen skulle få en isbjørn.

Her kan du se Det Beste Partiets valgkampvideo, med det selvsagte navnet «Den beste videoen». 

</p> <p>Islendingene var på denne tiden møkk lei av politikerne som hadde latt bankene bruke penger som glamourmodeller på chartertur, og Kristinsson og tullepartiet hans ble tatt imot med vidåpne armer. Da Det Beste Partiet selvfølgelig ble den store vinneren i valget, uttalte Jon at han ikke kom til å gå inn i en koalisjon med noen som ikke så på favorittserien hans, «The Wire».</p> <p>Valget av koalisjonspartner falt på den sosialdemokratiske alliansen «Samfylkingin», selv om Jón Gnarr uttrykte mistanke at partiet hadde fått en assistent til å se «The Wire» og ta notater.</p> <p>Jón Gnarr, som forøvrig ble døpt Jon Gunnar men endret mellomnavnet fordi det var slik moren uttalte det, endte til sin overraskelse opp som ordfører i Reykjavik, til tross for at det hele var ment som en spøk. Kampsakene i valgkampen ble aldri noe problem, siden Det Beste Partiet tidlig gikk ut og lovte at de ikke skulle holde noen av valgløftene sine.</p> <p>Siden han tiltrådte i stillingen har Kristinsson blant annet dukket opp i Reykjaviks Gay Pride Parade i dragkostyme, sendt ut videohilsener iført Darth Vader-maske og nisselue, og vitset om at han kommer seg gjennom lange bystyremøter ved å spille Ninja Fruit på iPad-en. I 2011 skrev han om sine planer for det kommende året i avisen Grapevine: «I det kommende året gleder jeg meg mest til å gå til anskaffelse av et Obi Wan Kenobi-kostyme, og gå rundt og teste ut Jedi-triks».</p> <p>Selv om Kristinsson til tider kan virke mer som en russepresident enn en ordfører, betyr ikke det at han ikke gjør en god jobb. Innbyggerne i Reykjavik var så fornøyde at stadig flere lanserte han som en mulig kandidat til jobben som president på Island. Selv var han avvisende til ideen, blant annet fordi erfaringene innen utenrikspolitikk begrenser seg til å tulleringe til Det hvite hus, C.I.A og F.B.I.</p> <p>Selvfølgelig er det ikke alle islendingene som har sansen for Jón Gnarr. Men <em>kjedelig</em> kan ingen påstå at fyren er. Sjekk <a href="https://www.facebook.com/pages/J%C3%B3n-Gnarr/244993732224805" target="_blank">facebooksiden hans</a> for et innblikk i livet til en politiker «litt» utenom det vanlig. Eventuelt kan du hive innpå et par valium og se om Knut Arild har tvitret noe spennende i det siste. </p> <p> <strong>Eller</strong> du kan få din månedlige dose humor i postkassa på enklest vis:</p> <h1> <a href="http://www.univers.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/egmont-univers-Site/no_NO/-/NOK/AffiliatePrefix-QuickStart?CampaignID=PONDUSNO&amp;ProductSKU=A-PON">Abonnér på Pondus, da vel!<br/> <br/> <img alt="" src="/upload/modules/articles/articles/image/large/405217634943672584051603.jpg" title=""/> </a> </h1> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning