Jævler på film, og jævler til å spille inn film...

Hollywoods aller beste djevler

Publisert Oppdatert

Belseub, Lucifer, Gamle-Erik... Han har mange navn, og minst like mange inkarnasjoner i filmverdenen. Her fortsetter listen over våre favorittjævler på storskjermen.

Dei Heilage tekstar gir noen vage beskrivelser av gammelen selv, men får ham til å virke som en svett gammel gris som lokker med sjokolade fra bakluka av en rusten Ford Transit. Hollywood har også gjort noen forsøk, men som Coca Cola gjorde med julenissen, har filmfolka stort sett fremstilt den falne engel som stor og rød, med en trillende latter.

Likevel finnes det enkelte filmskapere som tør å tenke utenfor skiboksen, og virkelig prøver å fremstille Lucifer på en måte som skremmer livskiten ut av de stauteste av oss. Eller så har de gått motsatt vei og utforsket djevelens myke sider: Her er dermed våre ti yndlingsjævler.

10 Trey Parker (South Park)

South Park er ikke akkurat kjent for å trå varsomt rundt såre temaer som Holocaust og religion. Denne animerte versjonen av Lucifer er original (Han er blant annet eksen til Saddam Hussein) og har flere musicalnummere på samvittigheten. Som Dagfinn Høybråten dessverre aldri sa det: Satan er homo!

9 Elizabeth Hurley (Bedazzled)

Filmen kvalifiserer vel ikke akkurat til en Oscar, eller til å bli kalt en film. Men hadde vi visst at Djevelen så sånn ut, hadde vi solgt sjelen for en brukt trikkebillett og en halv binders. Hvor ille er egentlig evig pine når Belsebub går i stuepike-uniform og kler det?

8 Tom Waits (The Imaginarium of Dr Parnassus)

Tom Waits har gjort en haug med briljante småroller i mindre kjente filmer. Men i denne filmen slår han virkelig på storpauka, som den slibrige "gjeldsinnkreveren" Mr Nick. Passer perfekt inn i det som må være den sykeste filmen siden "A Clockwork Orange".

7 Tim Curry (Legend)

Overse hele Tom Cruise og hans sukkersøte klisjeeventyr. Her er det Tim Curry (Alle barns, og noen voksnes, verste mareritt som klovnen i Stephen Kings "It") som ene og alene gjør filmen til en klassiker. Mannen har en latter som kan få beduinerblod til å fryse.

6 Dave Grohl (Tenacious D in The Pick of Destiny)

Dave Grohl er en allsidig musikant, og det ser ut til at han også har skuespillerferdigheter. Finnes det noe som er mer Rock`n Roll enn en djevel som pløyer gjennom gitarsoloer og skambanker et trommesett? Filmen er stappet med grom musikk, hysterisk morsom og vel verdt en titt!

MER: Klar for mer dævelskap? Klikk "neste"

5 Dan Castallaneta/ Maurice LaMarche (Futurama)

Selv om Simpsons og Futurama består av nærmere 30 sesonger til sammen, klarer Matt Gorening og gjengen fremdeles å holde det noenlunde ferskt. Castallanetas tolkning av den utspekulerte og vimsete robotdjevelen er en av de beste karakterene i Futurama, og en av de mange grunnene til at man kan se episodene om og om igjen.

4 Viggo Mortensen (The Prophecy)

I tillegg til Christpher Walkens fantastiske tolkning av engelen Gabriel, dukker yndlingsdansken vår opp som selveste Lucifer. Med en kjeft som kvalifiserer til en real såpeskrubbing, og et skremmende rolig ytre som kunne fått oss til å knekke som armer på osteoporose-wrestling.


3 Robert DeNiro (Angel Heart)

DeNiro har vært det eneste lyspunktet i en rekke dårlige filmer. Han kan påta seg enhver rolle med godt resultat, og faller skremmende lett inn i rollen som den velkledde og veltalende Louis Cyphre (Lucifer). Rollen er ikke stor, men stor nok til at man får gåsehud...

2 Peter Stormare (Constantine)

Keanu Reeves er mannen med så lite skuespillerkarisma at han kan få 10 kilo TNT til å virke like udramatisk som en høringsrunde i Samferdselsdepartementet. Derfor er det jammen godt det finnes folk som Peter Stormare der ute. Mannen har en helt egen evne til å spille rablende gal, og gjør det til gagns i denne filmen...


1 Al Pacino (The Devils Advocate)

Satan er sjef for et advokatfirma (Hvem hadde vel trodd det?) og holder seg derfor god og mett på dødssynder. Al Pacino behersker alle tenkelige roller, men dette er definitivt en av hans beste. Spiller mot Keanu Reeves og får derfor hele lerettet for seg selv, og om ikke det er fristende nok: Filmen viser også noen glimt av en ganske naken Charlize Theron....


Har vi glemt noen? Selvfølgelig har vi det! Hvem og hva vi har glemt kan du opplyse oss om i kommentarfeltet...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen