Seiglivet fyr

Hodeløs hane

No head - no problem!

Publisert Oppdatert

Møt Mike, mirakelhanen som oppfører seg som ei hodeløs høne.

OK,det er kanskje litt misvisende, siden Mike ikke lenger oppfører seg i det hele tatt. Mike er nemlig død som ei sild (hvor i all verden kommer det uttrykket fra, forresten? Er sild en slags zombiefisk?). Men at Mike levde så lenge som han gjorde er et lite mirakel.

Svigermors skyld
Mike bokket og bakket rundt på en gård i Colorado i 1945, lykkelig uvitende om at bonden var på vei med øks i hånda og mord i blikket. Svigermor var nemlig på besøk, og hun hadde en forkjærlighet for nakken på fjørfe. Slik svigermødre gjerne har.

For å sikre at det ble en dugelig beta nakke igjen til svigers, tok derfor bonden Lloyd Olsen seg god tid og finstilte øksa, før han ga hanen Marie Antoinette-behandlingen. Hanehodet trillet bortover marka, mens kroppen spratt på bena og spurtet i motsatt retning.

Like blid
Så langt er det ingenting merkelig ved historien. De fleste hadde lagt beina på nakken dersom noen hadde forsøkt å kverke oss med øks. Spesielt hvis grunnen var at de ville spise nevnte nakke.

Det er heller ikke uvanlig at fjørfe tar en liten æresrunde etter halshugging, før det går opp for kroppen at spillet er over.


Mike skilte seg ut i hønsegården, med sin hvite fjærdrakt

Det merkelige er at Mike fortsatte å holde seg på bena. Bonden ventet tålmodig, men minuttene gikk, og Mike spankulerte freidig rundt på tunet. Til slutt ga Lloyd opp, og tenkte at han heller fikk plukke opp skrotten neste morgen.

Men, neste morgen fortsatte Mike å gjøre slik haner gjør: Bruste med fjæra, forsøkte å spise korn fra bakken, og så rett og slett ikke ut til å være plaget av at han så ut som hovedrollen i en krysning mellom Sleepy Hollow og Flukten fra Hønsegården.

Dette traff den ellers så pragmatiske og jordnære bonden rett i hjerterota. Dersom Mike virkelig hadde så sterk vilje til å leve, så skulle han jaggu få leve. Men, Mike greide selvfølgelig ikke å spise korn selv, siden han manglet både nebb og det som var.

Løsningen ble å fore han med en dråpeteller, og slik fikk Mike både korn og vann. Tidkrevende og pirkete arbeid, men Lloyd følte han skyldte Mike såpass. Man får gjerne litt dårlig samvittighet når man har hogget hodet av noen.

Berømt
Spesialforingen med dråpetelleren fortsatte, og i løpet av de neste månedene tredoblet Mike vekten sin. Mikes berømmelse vokste også, og han ble kjent både som Mike the Headless Chicken og Miracle Mike.

Lloyd og Mike dro på turné. Overalt hvor de kom betalte folk villig for å se mirakelhanen, og Mike ble omtalt i Life Magazine og Time Magazine. Den stakkars hanen ble så innbringende at Lloyd forsikret den for 10 000 dollar - mye penger i dag, men på 40-tallet var det en formue.


Bok-bok-b'KAAAAAAAK!

At Mike hadde større vilje til å leve enn andre haner var selvfølgelig en håpløst romantisk tanke fra Lloyds side. Hos Universitet i Salt Lake City fant de ut at øksen ikke hadde kuttet hovedpulsåren, og i tillegg hadde en blodpropp gjort at Mike ikke blødde i hjel. Mesteparten av hjernestammen hadde også unnsluppet øksen, og siden hjernestammen kontrollerer de fleste refleksene hos fjørfe, kunne Mike fungere normalt.

I hvert fall så normalt som man kan, når mesteparten av hodet ditt ligger på glass.

Verdensrekord
Mike fikk 18 måneder som hodeløs hane, og dette må vel sees på som en bonus med tanke på skjebnen han var tildelt. Dessverre døde han ikke av naturlige årsaker: På vei tilbake fra turné tok Lloyd Olsen og Mike inn på et motell i Arizona. Midt på natten våknet Lloyd av lyder som tydet på at Mike holdt på å bli kvalt. Dette hadde han tidligere løst ved å bruke dråpetelleren til å suge ut det som blokkerte Mikes åpne luftveier, men denne natten fant han ikke dråpetelleren tidsnok. Mike døde.

I dag er Mike oppført i Guiness Rekordbok, som verdens lengstlevende hodeløse fjørfe. Og siden amerikanerne har en egen evne til å lage familievennlig moro ut av det som i utgangspunktet er ganske makabre greier, finnes det en egen festival til ære for ”Mike the Headless Chicken”.

Vi vil også gjøre ære på den gamle kjempen, og har funnet frem et musikalsk klipp som vi mener passer som hånd i danske.

</p> <p>Den går av stabelen for 16. gang i år, og på programmet finner vi selvfølgelig kappspising av kyllingvinger...</p> <p> <strong>Vil du lese om flere som oppfører seg som hodeløse høns?</strong> </p> <h1> <a href="http://www.univers.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/egmont-univers-Site/no_NO/-/NOK/AffiliatePrefix-QuickStart?CampaignID=PONDUSNO&amp;ProductSKU=A-PON">Abonnér på Pondus, da vel!<br/> <br/> <relation source="pondus" sourceid="/images/upload/modules/articles/articles/image/large/405217634943672584051603.jpg"/> </a> </h1> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning