Religion og rock kan låte bra....

Gudenes egen rock!

Publisert Oppdatert

Halleluja, vi har sett lyset! Neida, men vi har funnet noen gode bevis på at også gudsdyrkere kan lage kjeveknusende rockemusikk.

Religion er ikke det temaet som har blitt best representert her på siden, og i de få tilfellene vi har verdiget religionen oppmerksomhet,har vi hjerteløst angrepet med skarpe pinner og ikke fullt så skarpe ord. Unnskyldninger har vi dessverre ingen planer om å komme med, men vi er likevel menn nok til å heise det hvite flagget og tilby én artikkels våpenhvile for dem som føler seg krenket og neglisjert.

Det har seg nemlig slik at religiøse band kan sparke like mye ræv som den hedonistiske delen av musikkverdenen. Man kjenner kanskje ikke den samme trangen til å nikke i takt med strofer om brennende busker og barmhjertige samaritaner, som til strofer om rekreasjonelle droger og gruppefornikering, men det setter nødvendigvis ikke en stor demper på helhetsinntrykket. "Jaaada, sikkert..." fnyser nok noen av dere, mens dere kaldsvettende tenker på alle de verste eksemplene. Men slik er det med alle sjangre og undergrupper; de har sine gode og dårlige sider. Her har vi gravd fram noen gudsrockere som faller under førstnevnte kategori:

Kristendom
Kristeninspirert rock og metal er en stor industri, men det må ærlig innrømmes at få av disse bandene gjør seg fortjente til kvalitetsstempelet. Av de bedre tilfellene finner vi blant annet sjangeren "unblack metal", som bygger på svartmetallen, bare med vidt forskjellige lyriske temaer. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noe som sømmer seg under kirkekaffen, men de gudfryktige av dere kan i det minste få deres etterlengtede dose råskap uten å havne i skjærsilden. Norske band som Antestor og Lengsel er anerkjente veteraner i sjangeren, men som sagt kan det bli litt voldsomt. Derfor klinker vi heller til med litt atmosfærisk sludge, representert av finnene i Callisto.


Jødedom
Denne religionen har ikke et like rikt utvalg av moderne musikk, i så fall holder de det godt skjult. Joda, det kryr av jødiske helter i rockeverdenen, men man kan ikke akkurat si at Kiss og Van Halen baserer så mye av musikken sin på toraen. Med kriteriene null fest og fyll, blir det plutselig enda vanskeligere å finne noe som duger, men jaggu klarte vi å snuble over noe lytteverdig. Groyse Metsie rocker kanskje ikke så hardt, men har en herlig tolkning av psykedeliske saker á la King Crimson og Pink Floyd:


Buddhisme
Utvalget blir stadig slankere siden Buddhismen er mer kjent for bjelleklang enn gromme riff og fuzzpedal. Dermed er det kanskje ikke så rart at vi må reise langt fra stedene der denne religionen vanligvis regjerer, og denne turen fører oss til Portugal. Her finner vi The Firstborn, som baserer tekstene sine på den buddhistiske læren og bruker blant annet strupesang og sitar i mange av låtene sine. Uventet var det i hvert fall å finne et såpass beinhardt band fra den mest tilbakelente religionen:


Hinduisme
Vi finner et drøss med interessante artister innenfor sjangrene "hindi rock" og "vedic metal", men der er det bare en knøttliten brøkdel av artistene som lar seg inspirere av religionen sin. Vi våger oss ut på kanten med punkrockerne The Kominas, og hvis vi driter oss ut, er det bare til å irettesette oss i kommentarfeltet.


Det mangler minst én representant her, men prøv selv å finne lytteverdig hardrock fra en religion som har bannlyst sjangeren. Dessverre er det ikke alle som forstår at musikk ikke er djevelens verk, og muslimske musikere har hatt det hardt gjennom tidene. Gode tips tas selvsagt godt i mot i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning