øresus:

Grunge Spesial

De femten beste platene, fra den "verste" sjangeren...

Publisert Oppdatert

Året er 1994, og det virker som om rocken begynner å miste balletaket den har hatt på musikkverden de siste årene. Kurt Cobain vandrer heden, og alle Nirvana-klonene bukker under i løpet av det neste årskiftet.

Grunge-eliten fortsetter derimot med sine hoder hevet, og leverer overraskende nok noe av det beste grungerevolusjonen kunne by på så langt. Dette året markerte likevel slutten, eller i det minste vendepunktet, på en av rockesjangerne som har gjort størst inntrykk på verden.
Her er våre anbefalinger:

15. L7 - Bricks Are Heavy (1992)

Et jenteband med bein i nesen og et bekmørkt syn på verden som får emoer til å virke som verdens koseligste barnehagetante på Prozac. Musikken var såre enkel, selv til grunge å være, men klarte likevel å fenge oss. Singelen 'Pretend We're Dead' sørget for gjennombruddet deres, og er en av de gøyeste deppesangene vi har hørt.

Trivia: Gitarist og vokalist Suzi Gardner lånte stemmen sin til Black Flag på platen 'Slip It In'.

14. Hole - Live Through This (1994)


Det er ekstremt vanskelig å like Courtney Love, damen som har like mye sjarm og karisma som en dørstokk, men denne platen hjelper veldig mye på helhetsinntrykket. 'Live Through This' er til og med variert og tidvis melodiøs, noe som er høyst uvanlig for sjangeren.

Trivia: Albumet ble utgitt bare 4 dager etter at Kurt Cobain ble funnet død.

13. Garbage - Garbage (1995)

Kanskje litt for "strukturert" og melodiøst til å kvalifisere, men vi velger å kalle dem "grunge light", bare for å kunne nevne dem på denne listen. Dessuten viste disse skottene at det ikke bare var amerikanerne som kunne rocke, og med glupere tekster og den vakre Shirley Manson i front, skilte de seg ut fra mengden.

Trivia: Platen lå 81 uker på Billboard Top 200, med 20.plass som høyeste plassering.

12. Jane's Addiction - Ritual de lo Habitual (1990)

Ikke akkurat et fullblods grungealbum, men har hatt stor innflytelse på sjangeren likevel. Bandet blandet funk, rock og metal med psykedeliske elementer, og av en eller annen merkelig grunn syns vi den skjærende stemmen til Perry Farrell var helt rå! 'Been Caught Stealing' kommer vi spesielt til å huske som en av de kuleste låtene fra tiåret.

Trivia: De fire siste sporene er en hyllest til en av Farrells venner som døde av en overdose.

11. Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

Med litt godvilje klarer vi å høre grungen, spesielt i låter som 'Zero' og 'Bullet With Butterfly Wings'. Det som gjerne skilte dem mest fra de andre bandene, var at musikken var velspilt og godt produsert, men dette og Billy Corgans nasale stemme til tross, hadde de også en tøff og dyster side ved seg. Sjelden har også et rockealbum hatt like mange singler på topplistene.

Trivia: Platen består av to CD'er, 'Dawn to Dusk' og Twilight to Starlight', fordelt på to timer. Snakker om å være gavmilde!


10. Screaming Trees - Sweet Oblivion (1992)

Dette var allerede et veletablert band i sjangeren da den kom fram i søkelyset, og det var tydelig å høre på musikken de ga ut i denne perioden. De ble kalt gudfedre av grungen, og gjorde seg fortjente til tittelen gjennom maktdemonstrasjonen 'Sweet Oblivion' i 1992.

Trivia: Josh Homme var en kjapp svipptur innom rekkene som gitarist mot slutten av 90-tallet, før bandet takket for seg for godt.

9. Temple of the Dog - Temple of the Dog (1991)

Et kortvarig prosjekt med medlemmer fra blant andre Soundgarden og Pearl Jam, som kun ga ut dette ene albumet. Selv om de brukte Chris Cornells umiskjennelige stemme på de fleste sporene, var det en veldig annerledes lyd fra Soundgarden, og helte mer mot Pearl Jams klassiske og melodiøse rock. Et must i samlingen!

Trivia: Bandet ble dannet for å hylle Andrew Wood, vokalisten i Mother Love Bone, som døde av en overdose.

8. Mad Season - Above (1995)

Et annet "superband" bestående av medlemmer fra Alice in Chains, Pearl Jam og Screaming Trees. Også disse karene ga kun ut ett album, men for et verk! Det var langt mer grandiost enn noe annet i sjangeren, spesielt på låtene 'Wake Up' og 'X-Ray Mind'. Gitarlyden var en tydelig hyllest til 60- og 70-tallets blues og rock, og dro ofte ut i lange jam-sesjoner. En ukonvensjonell miks som fungerte ypperlig!

Trivia: Bandet brukte en uke på å skrive og spille inn platen!

7. Bush - Sixteen Stone (1994)

Det å være britisk, og noenlunde avskjermet fra den amerikanske grungescenen hadde gjerne sine fordeler. Bush hadde både punk, rock, grunge, psykedeliske saker, og i tillegg noen låter som viste deres mykere sider, alt på én plate! De sa selv at de ville distansere seg fra sjangeren, og gjorde ord til handling på de neste platene. Dette er likevel et utrolig bra og viktig album!

Trivia: "Moppen" som flyr gjennom luften på baksiden av coveret, er egentlig hunden til sangeren Gavin Rossdale, en puli.

6. Melvins - Houdini (1993)

Melvins havner litt utenfor sjangeren, og har strengt mer til felles med stoner og sludge enn grunge. Likevel nevner så og si samtlige store grungeband Melvins som inspirasjonskilde. Bandet startet tidlig på 80-tallet, men fikk ikke gjennombruddet sitt før 'Houdini' kom ut i 1993. De hadde lagt fra seg den slurvete spillestilen, men beholdt tyngden og råskapen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor folk så opp til dem.

Trivia: Goin' Blind er et cover av Kiss sin låt fra 'Hotter Than Hell"

5. Pearl Jam - Ten (1991)

De brukte mye akustisk- og ren gitar, frontmannen Eddie Vedder kunne synge, og de gjorde plass til både soloer og ballader. De var rett og slett nesten for gode til å kalles grunge, men låter som 'Why Go' og 'Deep' viste at de sparket baller og var røffe nok til å menge seg med resten. Og hvem kan glemme 'Jeremy', en av tiårets beste låter?

Trivia: 'Ten' nærmer seg i disse tider 10 millioner solgte eksemplarer. Yowza!


4. Stone Temple Pilots - Purple (1994)

STP gjorde også stor suksess med debutplaten 'Core', men det var ikke før på andreplaten 'Purple' at de fant seg skikkelig til rette. De hadde en mer variert låtliste, med den vakre 'Big Empty' og den dundrende 'Lounge Fly' som gode eksempler. Uansett album, så har Scott Weiland en av de beste stemmene fra denne generasjonen.

Trivia: Da Weiland ble spurt om albumtittelen i et intervju, svarte han: "It's my favorite color. It's the color of bruises..."


3. Alice in Chains - Dirt (1992)

Den knallsterke debuten deres 'Facelift' ga dem velfortjent suksess fra første stund, men bandet tok det til helt nye høyder på 'Dirt' to år senere. De var litt rundere i kantene enn de fleste av sine sjangerfrender, og virket også mer voksne, spesielt med den sørgmodige 'Down in a Hole'. Jerry Cantrell fikk også boltre seg litt mer på gitaren, og dro titt og ofte i gang noen fantastiske soloer. En selvskreven kandidat til pallplassering.

Trivia: Cantrell hyllet sin far gjennom låten 'Rooster', som var kallenavnet hans under Vietnamkrigen.

2. Soundgarden - Superunknown (1994)

Det var vanskelig å velge mellom 'Badmotorfinger' og 'Superunknown', men denne snappet plassen fordi den er stappet med minneverdige låter. Casanovaen Chris Cornell hadde både stemmen og utseendet som fikk begge kjønn til å kaste klærne sine på scenen, og resten av bandet holdt også høy kvalitet. Spekteret går fra den seige og grumsete '4th of July' til den artige 'She Likes Surprises'. En velfortjent andreplass!

Trivia: Cornell sier han skrev deres største hit, 'Black Hole Sun', på 15 minutter...

1. Nirvana - Nevermind (1991)

Selv om 'Bleach' og 'In Utero' er vel så gode album, er det 'Nevermind' som for alltid kommer til å være det erketypiske grunge-albumet. Ungdommen kunne kjenne seg igjen i tekstene, og kunne gi slipp på alle hemninger til musikken. Nirvana var kanskje ikke like talentfulle som enkelte av de andre bandene, men så var det heller ikke det som var meningen. Det var rått og til tider brutalt, men de klarte likevel å blande inn rolige partier og til og med vokalharmonier. En perfekt blanding som fullt fortjent tar førsteplassen på listen vår!

Trivia: Albumet dyttet Michael Jackson ned fra førsteplassen på Billboard-listen, en meget solid prestasjon!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning