Fotballens verste rivaler

Fotballhat er som religionshat, bare mer alvorlig....

Publisert Oppdatert

Når fotballgale mennesker møtes kan det gå på en av to måter: Full fest eller full slåsskamp. Om du vil ha med deg sistnevnte bør du se noen av disse oppgjørene.

De fleste har kanskje sett eller hørt om sprø fotballfans rundt om i verden: Folk som begynner å lage bannere tre måneder før kamp, alltid har to kasser nødbluss i kjelleren sånn i tilfelle, og som ikke kan se erkerivalens farger uten å kaste både ølglass og opp. Vi har funnet seks land som har såpass mye hat, vold, galskap og god fotball at de kan kvalifisere til tittelen verdens galeste (og kanskje beste?) fotballfans.

England
Å velge ett oppgjør i England er like umulig som å velge bare en låt man vil høre resten av livet. Dette skyldes engelskmennes forkjærlighet for fotball, spillets 120-årige historie i landet, og ikke minst briters hang til å slå i stykker hverandres kroppsdeler med barmøbler.
Derfor finnes det en mengde hatoppgjør i Premier League, for eksempel:

Arsenal-Tottenham

Liverpool-Everton

Manchester City- Manchester United

Men som vanlig foregår det også mye på litt lavere nivå på balløya: Det oppgjøret som ofte anses som verst er faktisk West Ham- Millwall. Dette Londonoppgjøret ender stort sett med kraniebrudd i flertall, massivt politioppbud og løfter om hevn til neste gang. Til høsten spiller begge lag i the Wankership, og det er bare å begynne å glede seg...


Skottland
Old Firm (Glasgow Celtic-Glasgow Rangers) er erketypen på hatoppgjør og et studium i skotsk politikk og historie: Katolikker mot protestanter, fattige mot rike, royalister mot nasjonalister. I år ble stemningen skrudd opp ytterligere noen hakk, takket være en brevbombe mot Celtic-manager Neil Lennon. Oppgjørene er ekstra spennende siden det stort sett er disse to lagene som kjemper om seriemesterskapet i Skottland.

Tyrkia
Fenerbache-Galatasaray
Rivaliseringen mellom klubbene, som holder til på hver sin side av Bosporosstredet, har eksistert siden 30-tallet. Likevel må Graeme Souness ta sin del av skylda (for dette også): Etter å ha vunnet cupen som trener for Galatasaray plantet han klubbens flagg i midtsirkelen på hjemmebanen til Fenerbache, en handling som er litt mindre populær enn å streake under fredagsbønnen i Teheran. I tillegg er dette bare en av flere titalls intense hatkamper som utspilles i tyrkisk serie, og ikke alle foregår i øverste divisjon: I Tyrkia kan et lokaloppgjør i 3. divisjon fort ende med politihester og tåregass.


Argentina
Superclassico (Boca Juniors-River Plate) er et galskapoppgjør i ordets rette forstand. Ikke gå på kamp uten hjelm, tannbeskytter, heftig livsforsikring og testamentet i orden. Begge lag har svære Barra Bravas: En blanding av supporterunioner og hooligansklubber, som i tillegg til å sprenge trommehinnene til alle som bor innenfor 4 kilometer, møtes til nevekamp når anledningen byr seg, eller når noen i nærheten går med noe som kan minne om motstanderens farger.


Spania
El Classico har etterhvert blitt stort til og med i Norge. Barcelona- Real Madrid er oppgjørene mellom verdens beste klubb i dag, og verdens beste gjennom tidene. Det vekker minner om borgerkrigen, undertrykking under Franco, men handler også om Catalonia mot Madrid, lokalt selvstyre mot sentralisme og de fleste andre motsetninger man kan komme på. Det er kanskje ikke verdens verste hatoppgjør, men det er definitivt det verste hatoppgjøret med den beste fotballen. (Hvis man ser bort fra to begredelige semifinalekamper)


Russland
CSKA Moskva -Spartak Moskva. I 2007 var undertegnede på pub i St. Petersburg og så Champions League-kvalik mellom Spartak og Celtic.
Før ekstraomgangene kom en russer, på størrelse med en middels tank, bort og spurte truende om vi heide på Spartak. Jeg lukket øynene, strammet ansiktsmusklene og peip at jeg heide på Celtic.
I stedet for juling fikk jeg en bjørneklem: Mannen var CSKA- supporter og hatet Spartak med en glød man skal langt inn i en borgerkrig for å finne maken til. Når navnet Igor Akinfeev også ble nevnt fra min side (Football Manager redder liv) ble varige vennskapsbånd knyttet. Rivaliseringen mellom CSKA og Spartak er av nyere dato (post-sovjet), men er allerede legendariske oppgjør i et land som tar fotballinteresse til samme ekstreme ytterpunkt de tar alt annet...


Her er det mange andre land som kunne vært nevnt. Du kan minne folket på dette i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning