Anmeldelse:

Football Manager 2012

Vink farvel til kone, barn, kjæledyr, jobb, studier og fritid. FM 2012 lever opp til forventningene....

Publisert Oppdatert

Football Manager 2012 er straks ute i butikken. I god mor Theresa-ånd har vi testet spillet for dere.

Football Manager 2012 har som vanlig blitt forhåndsomtalt som en blanding av julaften og Jesu tilbakekomst, men lever det opp til forventningene?

Legge til ligaer.

Den store nyvinningen i årets spill er muligheten til å legge til ligaer i den pågående lagringen. Kanskje du går lei engelsk fotball etter å ha vunnet din 12. ligatittel på rad med Crewe Alexandra, og får trang til å forlyste deg i de portugisiske ligasystemer, men så oppdager du at du ikke hadde lagt til den portugisiske ligaen? Før resulterte det i skjellsord, sinne og ødelagt data. Nå legger du bare til ligaen og maskinen din lever videre... enn så lenge.

Overgangsmarked, forhandlinger og kontrakter.
Du kan nå tilby lojalitetsbonus i kontraktsforhandlinger. Praktisk dersom man er manager for en litt mindre klubb og vil ha litt færre overgangsspekulasjoner rundt spillerne. Denne lojalitetsbonusen erstatter det som tidligere var «Sign on fee». Noe SEGA, etter å ha mottatt konstruktive tilbakemeldinger, har funnet ut blir betalt gjennom hele kontrakten, og ikke som en engangsutbetaling. Du kan også låse f.eks ukelønn i begynnelsen av forhandlinger, om spilleren krever mer enn styret tillater. Det er selvsagt fremdeles stor forskjell på forhandlingene om du vil hente Tevez og hans pengekåte agent, eller den Saint Kitts og Neviske spilleren Brian Quailey fra Thurnby Nirvana. (Klubben som vi alle vet er et resultat av fusjonen mellom Thurnby Rangers og Leicester Nirvana i 2008.)

Man kan si mye rart om agenten til Tevez, men fotogen er han.... Man kan si mye rart om agenten til Tevez, men fotogen er han....

Speidere og speiderrapporter.
Du får nå informasjon om langt mer enn det du fikk tidligere. Du kan også motta en skikkelig laganalyse av motstanderen. Men de kan bli like pågående og intense som Jehovas Vitner på speed med sine ubrukelige anbefalinger. Nei faens takk, jeg vil ikke ha en russisk tredveåring for over 200 mill, og jeg vil ikke høre mer om han duden som hang på korset, lissom. Et annet aspekt ved råd fra ansatte er assistenttreneren, som blir altfor pågående rundt kampforberedelsene og uttrykker bekymring over ikke-eksisterende problemer.

Spillerne

På spillersiden har det skjedd noe nytt, ikke noe revolusjonerende, men noe som kan skape litt frustrasjon og furore. Nå ser man ikke lenger bare personlige detaljer og spillernes ferdigheter: Sega har nemlig presset sammen alt det viktigste i ett, og i starten ser det mer ut som dårlig fordøyd rakfisk enn et kompakt spillersystem. Men alt krever tilvenning, og heldigvis kan man utforske innstillingene dersom man er misfornøyd med dette.


Spillervurdering
.
Som ivrig Liverpool-supporter reiste hårene mine på ekskursjon til uante steder etter å ha sett de dårlige ferdighetene til Luis Suarez. Man kan ikke være uenig i at Luis Suarez per dags dato er en av Liverpools beste- og viktigste spiller. Men som supporter er jeg kanskje for inhabil for en ferdighetsvurdering av Suarez. Man blir gjerne skuffet over spillernes ferdigheter på favorittlaget når man spiller FM. Et annet og litt urealistisk aspekt ved Suarez er at han ikke har filmet eller bitt noen i løpet av min spilletid.

Men han er like vakker som i virkeligheten.... Men han er like vakker som i virkeligheten....


Nedskrytt og oppskrytt
Juniorspillerne til Liverpool (og andre storlag generelt) har også skuffende dårlige ferdigheter. Blant annet den fødte goalgetteren Adam Morgan sliter med dårlige ferdigheter på spillet. Liverpool-supportere vil nok ikke være i overkant optimistiske med hensyn til disse vurderingene. Noen som faktisk kan være fornøyde er Arjen Robben. Makan til oppskrytt og overvurdert spiller!

Interaksjon
Før kampstart er det nå mulig å ha en litt mer utviklet prat med laget og enkeltspillerne. Man har nå muligheten til å fremstå som «agressiv, intens, rolig, motvillig, kategorisk og forsiktig». Jeg etterlyste ved fjorårets utgivelse av FM muligheten til å gi noen hårfønere ala Ferguson. Dette er fremdeles ikke helt i boks, men spillerpraten er forbedra. Noen premenstruelle spillere tåler fremdeles ikke kritikk og begynner umoddelabrt å sutre til sine mødre og agenter hver gang jeg forteller dem at de ikke spiller som forventet.

Tekniske finesser og 3D

3D-en har blitt markant bedre, spiller du med en god PC vil spilleropplevelsen generelt sett bli krute god. For oss med harddisk bestående av en kalvbeint hamster i hjul, må vi kompensere for det med å muligens fjerne tribunen og tilskuerne, eller benytte 2D. Dette dreper noe av spillergleden for min del.
Konklusjon

Det er mye som er uforandra fra forrige års spill. Treningene og trenere fungerer for eksempel på akkurat samme måte som i 2011, og til syvende og sist handler det om å sette riktige spillere i riktig formasjon. Slik det alltid har vært!


Forbedringene
som har kommet er små, men mange og gjør at spillet er klart forbedret fra fjoråret. Men noe som overskygger litt av disse fremgangene er mangelen på utforsking på treningsbiten.
En annen ting som trekker litt ned, er at selv om det er blitt flere muligheter både med hensyn til å prate med spillere, presse og laget, står man fortsatt ikke fritt til å skape seg sin egen person. Spillet setter deg litt i en rolle som en moderne dresskledd manager, når drømmen, min i hvert fall, er å fremstå som en krysning av Bill Shankly, Kenny Dalglish og Nils Arne Eggen.

Likevel er Football Manager 2012 det beste i serien til nå, og garanterer deg mange spennende og underholdende timer foran skjermen. Med mindre du vinner konkurransen anbefaler jeg deg derfor å kjøpe spillet. Det skal i hvert fall jeg gjøre!

9/10 konger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning