Fakirfotball

Tenk om andre yrkesgrupper i dette landet hadde variert like mye i prestasjonene som fotballspillerne

Publisert Oppdatert

I så tilfelle hadde Norge vært renset for alt som heter innbyggere.

For å ta helga beste eksempel: Stabæk slapp inn sju, 7, mål på hjemmebane mot Lillestrøm, og samtlige sju mål kommer som et resultat av at forsvarerne ikke har vilje eller mental tilstedeværelse til å gjøre kort prosess med motstanderen fra 30 meter og innover.

Kirurgisk presisjon
Forestill deg en kirurg som ikke har vilje eller mental tilstedeværelse til å treffe magen din under en blindtarmoperasjon, men bommer med en ubetydelig avstand på cirka 10 centimeter. (Er du ekstra modig kan du måle avstanden fra blindtarmen din til det punktet du helst ikke vil ha en skalpell)

Dette kan ikke sammenliknes sier du? Nei, selvsagt kan det ikke det. Kirurgiske glipper går bare ut over pasienten og nærmeste familie, mens fotballmessige glipper rammer tusenvis av uskyldige mennesker, og noen ganger hele landets befolkning

Opp som en løve
Og det kanskje mest irriterende for oss halvnøytrale besserwissere: Dette resultatet er sannsynligvis ikke representativt for noe som helst. Lag som vinner med fem mål eller mer har statistisk stor sannsynlighet for å tape neste kamp, lag som taper like mye har tilsvarende stor sannsynlighet for å vinne neste kamp.

Flytur
Så la oss overføre det til andre samfunnsområder: En flykaptein på vei fra Hammerfest til Oslo foretar en loop som er så kjapt og perfekt utført at diverse drinker landet tilbake i glasset uten å ha vært i berøring med kabintaket, før han lander silkemykt på Karl Johan slik at passasjerene slipper å bruke 40 minutter på å komme inn til byen.

Men på tilbaketuren må samme kaptein ringe psykologen sin for å finne ut hvordan han starter flyet, før han takser ut på rullebanen med bensinslanga slepende som en bendelorm fra en hunderompe og halvparten av bagasjen ramlende ut av luka ingen av bakkemannskapet har husket å lukke. (Til tross for at de har brukt størsteparten av en arbeidsuke på å snakke om og øve seg på å lukke luka.) I lufta blir det enda verre, siden ingen lenger husker nøyaktig hvor Hammerfest ligger tar kapteinen kurs for Murmansk og blir skutt ned før han rekker å si mayday.

Ofrenes skrik
Tenk da å være en av passasjerene som er så uheldig å være med på begge disse flyvningene. Vanlige mennesker ville nok ikke tenkt seg det, men for oss som heier på et norsk fotballag hadde en tur på disse to flyvningene vært som en vanlig uke å regne.

Det som den ene uka ser ut som en samspilt tropp av profesjonelle atleter kan en uke senere fremstå som et årsmøte i støtteforeningen for svaksynte med virus på balansenerven. Norsk fotball kan få ellers flegmatisk avslappa mennesker til å skrike gråtkvalte skjellsord den ene uka, og skrike like gråtkvalte gledesrop uka etter. Norske fotballsupportere er med andre ord utstyrt med en smerteterskel som kan få en fakir hengende etter leppa i en fiskekrok til å virke som en sutreunge.

Så uansett hvilket lag du heier på i Norge: Gratulerer og kondolerer med serieåpning. Vi aner ikke hvem som vinner til slutt, men vi vet at det både skal bli mye verre og mye bedre, før det atter en gang snur på ny.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen