Europeisk tragedie

Norsk fotball er bipolar, dette blir veldig tydelig i Europa.

Publisert Oppdatert

I år har norske lag faktisk ikke gjort det så verst i Europa. I hvert fall hvis man sammenlikner med de verste årene, 2006 og 2007. Hvor LSK og Brann røk for et bedriftslag fra Luxemburg og et svensk 2. divisjonslag.

David vs Atletico

Ingen i verden trodde at Strømsgodset skulle tukte Atletico Madrid, men de leverte sterk innsats og fikk hederlige resultater. Årets eneste rene skuffelse var at Vålerenga ble utspilt av PAOK. Gresk fotball holder selvsagt høyere nivå enn norsk, men så stor burde ikke nivåforskjellen vært.

Pils vs HB

Rosenborg burde kanskje vært i stand til å slå ut Pilsnerne, men de havnet jo i seedet gruppe i playoff til Europaligaen, og møter overkommelige AEK Lacarna. Aalesund møter AZ Alkmaar som antakelig blir for sterke, men Aafk har fremdeles levert solid innsats og satt ny klubbrekord i Europa.

Så da er vi vel, for en gangs skyld, fornøyde med norsk fotball? NEI!

Problemet...

er at ingen av lagene som kan kvalifisere seg til gruppespill i Europa, ligger an til å kvalifisere seg for neste års europacuper. Av årets fem deltakere i europacupene er det bare to lag som med rimelig sikkerhet vil være med til neste år: Tromsø og Strømsgodset, og ingen av disse vil være å finne i årets gruppespill. Norsk fotball vil aldri bli bedre så lenge lagene ikke klarer å prestere både i Europa og hjemlig serie samme sesong.

Det typisk norske

er at et lag gjør det bra i serien ett år, så har de åtte måneder med spillerflukt, underprestering, konkurser og skandaler før de skal ut i Europa med en spillergruppe som fremstår som en parodi av seg selv. Samtidig har et annet lag overprestert, ligger på medaljeplass og kunne gjort det svært skarpt i Europa, men åtte måneder senere er også dette laget på sammenbruddets rand. Slik går norsk fotball i en evig sirkel av parodisk ustabilitet. Det er tragisk, men det er kanskje ikke noe å gjøre med det?

Hvordan tror du det går med RBK og Aalesund? Vårt forum er åpent for debatt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning