øresus:

Enslaved - RIITIIR

I dag renner det sort tjære ut av høyttalerne våre!

Publisert Oppdatert

Nasjonalskatten Enslaved bryter stadig ned murer med hvert nye album, og det blir bare vanskeligere å kategorisere dem. Både 'Vertebrae' og 'Axioma Ethica Odini', de to foregående platene deres, blandet ekstrem metal med et nærmest Pink Floyd-aktig, progressivt landskap. Det blir som å blande sursild med blåbærsaft, for å så å finne ut at det smaker kjempegodt! Disse vågale oppskriftene får nok mange fans til å bite negler, men så langt har de bare imponert oss over all forventning. Nå ligger den blodferske 'RIITIIR' klar på anlegget, og vi gleder oss!


Oppstillingen:
Grutle Kjellson - Vokal, bass
Ivar Bjørnson - Gitar, keyboard
Arve Isdal - Gitar
Herbrand Larsen - Gitar, Keyboard, mellotron, vokal
Cato Bekkevold - Trommer


Sporene:
1. Thoughts Like Hammer
2. Death in the Eyes of Dawn
3. Veilburner
4. Roots of the Mountain
5. RIITIIR
6. Materal
7. Storm of Memories
8. Forsaken

Førsteinntrykk
Noe av det første vi legger merke til, er at det er altfor mye informasjon å ta inn på kun én avspilling! Ikke nok med at platen varer i nærmere 70 minutter, men nok en gang plukker de frukter fra så mange forskjellige punkter i musikkhistorien, at til og med det å kalle dem "metal" føles begrensende. Likevel er det ingenting som høres lånt eller plagiert ut. Enslaved gjør det de gjør best, og vandrer med eventyrlyst og stor selvtillit ut i ukjent territorium.


Forskjellen
Mens andre band som oftest deler opp variasjonene sine i forskjellige låter (en ballade, en tungrocker, en stadion sing-along osv.), kjører Enslaved løpet fullt ut i hver eneste låt, og fyller dem til randen med så mange impulser at det vanskelig kan absorberes ved første lytt. I det ene øyeblikket settes man i transe av varme, søvndyssende vokal- og synthpartier, før man brått blir revet bort av brutale blastbeats, motorsagriff, og en bjeffende Grutle Kjellson. Dermed er det også vanskelig å trekke fram enkeltspor på dette albumet, ettersom de på lik linje blåser oss overende.


Konklusjon
Er dette Enslaveds beste album så langt? Vel, det blir litt som å spørre hvilket av barna dine du elsker mest. En ting er sikkert, det er et av årets desidert beste album! Etter over 20 år som band, er det fremdeles et fantastisk driv i dem, og de starter hver nye innspilling med blanke ark. De kunne etterhvert bare lagt beina på bordet og ridd på bølgen av tidligere suksesser, men dette er en gjeng som klart og tydelig nyter det de driver med. Ingenting er tabu for Enslaved, og det er derfor vi elsker dem!

10 av 10 konger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen