elektrisk

Derfor stiger strømprisene!

Publisert Oppdatert

Denne vinteren har vært helt ekstrem når det gjelder strømpriser, men hva er det egentlig som gjør at strømprisen blir så høy? Vi har funnet det ut for deg.

Denne vinteren har norske husstander hatt valget mellom å sitte blåfrosne og varmet sine skjelvende skrotter rundt et enslig telys, eller til nød sette på en panelovn, kun for å se ut som nazistene i slutten av den første Indiana Jones-filmen når de i mars fikk strømregningen.

For oss vanlige dødelige er det enklere å forstå relativitetsteorien ved å denge seg selv gjentatte ganger i panna med en hammer enn å fatte logikken bak norske strømpriser.

Det virker som den enkleste måten å tjene penger på i dag, er å finne en eller annen foss, stappe den i et rør, sette på en liten turbin i enden og hepp! Du har fått løyve til å rævkjøre det norske folk til det lukter svidd vaselin og tapte drømmer om sommerferie i Danmark.

Men hva er det som gjør at strømprisen blir så høy? I følge Statkraft er det mange kompliserte modeller og matriser, basert på samfunnsøkonomi, tilgang, etterspørsel og blidiblidaggalbladdkfjjfafaaaaaaAAAARGGHH!!!!

Det hele er mye enklere: Fordi de kan.

Strømleverandører er som knarkdealere. Rent bortsett fra at den første dosen strøm ikke er gratis. Men de gjør oss avhengige, og når vi trenger mer, har de oss akkurat der de vil ha oss. I klørne på Kong Strøm.

Men dette blir mye synsing. Hva med de kalde harde fakta?

Vi har tatt en titt på spotprisindeksen for strøm og har funnet ut følgende at en rekke hendelser har konsekvenser for hvorvidt strømprisene stiger eller ikke. Det vi fant ut var ikke så overraskende:

Kald vinter - Strømprisene stiger

Varm vinter - Strømprisene stiger

Tørr vinter - Strømprisene stiger

Våt vinter - Strømprisene stiger

Lys vinter - Strømprisene stiger

Mørk vinter - Strømprisene stiger

Tidlig høst - Strømprisene stiger

Sen høst - Strømprisene stiger

Fulle magasiner - Strømprisene stiger

Tomme magasiner - Strømprisene stiger

Vi importerer strøm - Strømprisene stiger

Vi eksporterer strøm - Strømprisene stiger

Renta går opp - Strømprisene stiger

Renta går ned - Strømprisene stiger


Det neste blir vel at de setter opp en bompengestasjon ved strøminntakene våre for å tyne oss for mer penger.
Nei vent, det har de allerede gjort. Det kalles nettleie.

Dette betyr helt konkrét at dersom spotprisen på strøm mot all formodning skulle synke, kan du ta deg et tvihendt grep rundt venstre pupp på at de skrur opp nettleien, slik at vi ender opp med følgende festlige fakta:

Strømprisene synker - Strømprisene stiger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen