fakta faen:

De 6 drøyeste vikingmytene

Er de sanne? Oppgjørets historietime med pondus.no!

Publisert Oppdatert

Skitne, illeluktende, blodtørste voldtektsforbrytere. Slik har vi lært å kjenne våre forfedre. Men er det egentlig sånn?

Av det vi har lært fra Hollywood (som egentlig ikke er en pålitelig kilde når det kommer til noe som helst), så var vi noen skikkelig horny beist, som harvet over og plyndret alt som rørte på seg, før vi smørte skinnfellene våre inn med fiendens blod og drakk seiersmjød fra skallene deres.

Tro det eller ei, slik var det faktisk ikke! Her er noen av de mest dustete mytene som ifølge historikere, arkeologer og den slags kloke hoder kan legges død en gang for alle:

Myte: Vikinger var noen skitne møkkamenn!Sannhet: Det viser seg faktisk at våre forfedre var tidlige utgaver av Jan Thomas. Både hårbørster, pinsett, barberblad og såpe er noen av de vanligste funnene i gravkammerne. Det avviser gjerne ikke at de rullet rundt i møkk og søle, men de var i det minste presentable når de måtte være det.


Myte: Vikinger brukte fiendenes skaller som drikkebeger.Sannhet: Det har ennå ikke blitt gjort noen funn som støtter denne teorien om at vikingene hulte ut skallen til sine beseirede motstandere, for så å skåle med mjød. Noen språkkyndige karer mener at det kan ha skjedd en feil i oversettelsen til latinske tekster, at ordet "horn" ble til "skalle". Ingen fasjonable hodekrus eller skalletermoser, altså...


Myte:
Vikingene holdt seg i Skandinavia.


Sannhet: Det er sant at alle vikinger kom fra de skandinaviske områdene, men det tok ikke lang tid før mange utvandret til andre deler av verden. Faktisk har man funnet spor etter nordiske bosetninger så langt som til Russland, Nord-Afrika og til og med Nord-Amerika. Columbus kan med andre ord ta seg nok en bolle!


Myte:
Vikinger var blodtørstige barbarer.


Sannhet: Dette er en sannhet med modifikasjoner, for vi kan jo ikke benekte at de som reiste på tokt, etterlot seg ganske tydelige spor, men dette var tross alt en veldig voldelig tid. Vikingene var langt fra det verste som herjet Europa, men har fått spesielt mye oppmerksomhet siden de som oftest gikk etter kristne bosetninger og religiøse symboler. Hovedmålet ved sjøreisene var som oftest å starte handelsrelasjoner, ikke å banke munker og nonner. Meeen, av og til tar jo fristelsen overhånd...


Myte:
Vikingene plyndret og voldtok over en lav sko.


Sannhet: Det var kun en brøkdel av befolkningen som var krigere, og resten av samfunnet var dyktige håndverkere, bønder, fiskere og handelsmenn. Som tidligere nevnt, bosatte de seg også rundt om i verden, helt uten blodsutgytelse, og åpnet handel med de aller fleste nasjoner i den kjente verden. Nok en gang får det sorte fåret all oppmerksomheten!


Myte:
Vikingene var kledd i skinnfeller og brukte hjelmer med horn.


Sannhet: Det har aldri blitt funnet en eneste hjelm med horn, og både "sivile" vikinger og krigere gikk med fargerike klær av tøy som de hadde fått med seg fra sine mange sjøreiser. Bildet av den legendariske krigeren med en bjørn slengt over nakken og hjelm med horn, ble mest sannsynlig laget av de kristne, og skulle få vikingene til å fremstå mer som demoner. Vikingene var dyktige smeder, og kunne lage motstandsdyktige brynjer, men skinnklær ble nok også brukt av de lavere klassene. Bare langt mindre prangende enn det man ser på film...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen