De 5 mest skrudde juletradisjonene

Julefeiringen er forholdsvis lik verden rundt, trodde vi. Men der tok vi skammelig feil.

Publisert Oppdatert

En kikk på juletradisjonene rundt omkring i andre land viste oss én ting; folk er klin sprø i skallen. Og vi trenger ikke se lengre enn til nabolandene våre. 

Gävlig stor julebukk

På Slottstorget i det svenske tettstedet Gävle finner man hvert år en gigantisk julebukk av halm. Det var reklamemannen som i 1966 fant ut at dette var noe som ville trekke folk, og han fikk faktisk rett.

Problemet er bare at den ikke bare tiltrekker seg handlende og skuelystne. Samtlige pyromaner i mils omkrets dras til bukken som bukk til havresekk.  Hvert år tennes julebukken. Ikke som en del av en tradisjon, men som godt, gammeldags hærverk. I snart 50 år har man bygget en gigantisk julebukk, som så har blitt tent på og har brent opp. Året etter gjentas prosessen. Same procedure as last year, Ola-Conny.

Man har riktignok forsøkt forskjellige former for brannsikring, som å impregnere bukken (dette er ikke slang for usedelighet), men dette har endt i en klagestorm fra publikum. Det er tross alt bedre at hele skiten brenner ned, enn at den ser litt vasstrukken ut.

Den foreløpige enden på visa er at man har begynt å selge egne miniatyrbukker (altså i normal størrelse, slik de var i utgangspunktet…) for å finansiere vakthold rundt bukken dag og natt. Det skal ikke være lett å ha en gigantisk bukk av halm på torget.

Bananjuletre

I India finnes det om lag 25 millioner kristne som feirer jul, men grantrær er det litt verre med. Eller, i et land med så variert og rikholdig natur som India har de sikkert områder med masse grantrær også, men det er ikke slik at man kan gå bort på nærmeste parkeringsplass og plukke med seg et grønt røytende tre, goddag.

Løsningen er for mange kristne indere å pynte mango- eller banantrær i gatene med lys og dekorasjoner. I hjemmet pynter man gjerne med blader fra de samme trærne. Man tager hva man haver, selv om det virker litt merkelig for oss i det kalde nord. Omtrent like merkelig som å gå ut i skogen, kappe ned et fullt funksjonibelt tre, dra det inn i stua og pynte det om til en brannfelle som potensielt kan svi ned huset ditt.

Jul er noe dritt

Katalanerne har som tradisjon å dekorere til jul med å sette opp en dukkehjem-stall med figurer av Josef, Maria, Eselet og andre viktige karakterer fra juleevangeliet. Dette er en velkjent tradisjon fra de fleste julefeirende land i verden.

Katalanerne vil jo som kjent gjerne skille seg ut (oooh, en referanse til utenrikspolitiske vepsebol på pondus.no!), så blant deres figurer finner man gjerne også ”El Caganer”; direkte oversatt noe sånt som ”Bajsgubben”. Dette er som regel en kar i tradisjonelle katalanske bondeklær. Men vi har også ramlet over julenissen, diverse fotballstjerner, Barack Obama og selveste Jesus i "El Caganer"-utforming.

Santa Lucia, dreit oppi lia!

Forfra ser figuren ganske normal og trivelig ut, men dersom man snur den rundt har han buksa nede på knærne, og flekker rett og slett ræv. Ja, og så har han selvfølgelig låret en durabelig julepølse. Det er jo ingenting som gir så mye julestemning som en stor, dampende ruke.


Kentucky Fried Christmas

Nordmenn har strenge tradisjoner når det kommer til julemat, enten man heller mot pinnekjøtt, ribbe, kalkun eller lutefisk (noen særinger sverger også til rent kaninfór sånn som undertegnede). I Japan er julemat gjerne ensbetydende med fritert kylling fra den amerikanske søppel...unnskyld, hurtigmatkjeden KFC.

Grunnen er enkelt og greit at KFC har kjørt på med reklamekampanjer i Japan i snart 40 år. Da kjeden startet med dette var ikke julefeiring spesielt utbredt i landet, og dermed ser mange japanere nå på friterte fettbomber med kyllingsmak som den ultimate julematen. I desember selger KFC 5 til 10 ganger så mye som ellers i året, og kundene anbefales å legge inn sin bestilling opptil to måneder før jul.

Dette lille juleklippet viser hva man får dersom man tar bøtta hjem:

</p> <h2> <strong>Jul i (bad)stua<br/> <br/> <br/> </strong> </h2> <p>At det i Finland er tradisjon å sette seg i badstua på julaften, er kanskje det minst overraskende på denne listen. Med mindre du har danset rundt julebanantreet i India, eller lekt pyroman i Gävle.</p> <p>Finnene vrenger i hvert fall julestasen og setter seg for å svette ut førjulstresset, både kvinner og menn. Selv med et vodkakonsum som ikke ligner julegrisen, ender ikke dette i rene saunaorgier. I Finland har de nemlig saunanissen, som passer på at alt går sømmelig for seg. Etter solnedgang trekker derimot de levende seg tilbake, da hører saunaen til åndene til døde slektninger. De må jo også få bruke saunaen.</p> <p> <strong>Da gjenstår det bare å ønske dere alle en svett jul, fylt av pyromani, bæsjing, banantrær og fritert mat!</strong> </p> <p> <em>Dersom dere vet om noen sære juletradisjoner, så bare spe på i kommentarfeltet!</em> </p> <p> <strong>Her har du også mulighet til en fin tradisjon i din postkasse 12 ganger i året...<br/> </strong> </p> <h1> <a href="http://www.univers.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/egmont-univers-Site/no_NO/-/NOK/AffiliatePrefix-QuickStart?CampaignID=PONDUSNO&amp;ProductSKU=A-PON">Abonnér på Pondus, da vel!<br/> <br/> <relation source="pondus" sourceid="/images/upload/modules/articles/articles/image/large/405217634943672584051603.jpg"/> </a> </h1> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning