Cup er ikke lenger cup

Av alt som er overvurdert i norsk fotball, er ingenting mer oppskrytt enn cupen...

Publisert Oppdatert

I skrivende stund er feiebiler, buekorps, sponsorer og et femsifret antall vestlendinger på vei til Oslo før søndagens cupfinale. Hvorfor gidder de egentlig?

Hvem bryr seg?
Så lenge den har eksistert har cupfinalen hatt en helt spesiell status i landet. Ser man på interessen for kampen, det kunne vært solgt 50 000 biletter bare i Bergen, har cupfinalen fortsatt posisjon som den viktigste enkeltkampen i norsk fotball. Men hvorfor? Eller sagt på en annen måte:

Hva vinner man?
Det er selvfølgelig mange ting i fotball i fotball som ikke kan måles objektivt: Ære, prestisje, glede og muligheten til å hovere på arbeidsplassen, for å nevne noe. Det er helt klart disse tingene som må være drivkraften bak den fortsatt enorme interessen for cupfinalen, for i objektivt målbare verdier vinner man nesten ingenting. Prisen for en cupseier er nok premiepenger til å betale halve troppens seiersbonus, og muligheten til å bli ydmyka i 2. runde i Europaligakvaliken mot IFK Mariehamn.

Bare seier er godt nok
Likevel er det ikke mangelen på premie som gjør cupen oppskrytt, det er mangelen på interesse. Selv om cupfinalen fremdeles er et utsolgt prestisjeoppgjør er det bare den som fremdeles har høy status. Alle de andre kampene, inkludert semifinalene, har de siste årene falt i prestisje og trekker i mange tilfeller færre tilskuere enn seriekamper mot samme motstander. Det er selvfølgelig hyggelig med en stor fest på tampen av sesongen, men hvor bra blir egentlig festen når vorspielet er steindødt?

Spennende til tross
Likevel gleder jeg meg stort til kampen, men da mer av nerdete grunner. Jeg lurer på hvilket av disse kontringslagene som tør å styre kampen, jeg lurer på om Rekdal lykkes med sin psykologiske influensakrigføring, og jeg ser fram til å høre om to av Norges beste supportergrupperinger kan få Ullevaal stadion til å riste.

Viktigere før
Likevel er det ingen tvil om at cupen var viktigere, og hadde høyere prestisje, før i tida. På den tida cupvinnercupen fortsatt eksisterte, da semifinalene var utsolgte og cupfinalen kåret en av sesongens to vinnere. Det er dermed ikke sagt at dette ikke er en naturlig utvikling. I de fleste store fotballnasjoner, med unntak av England, er cupen en B-turnering av underordnet betydning.

Håp
At dette er i ferd med å skje i Norge også, er ikke bare negativt. Om cupen fortsetter å falle i status, kan det nemlig være håp for at mitt eget lag snart kommer seg til en ny finale. Det hadde i tilfelle blitt årets desidert viktigste kamp!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning