Black Sabbaths 5 beste!

Vi har våget oss på en av de vanskeligste listene...

Publisert Oppdatert

På søndag fyller gitarmeisteren Tony Iommi 64 år. Da passer det godt å ta et tilbakeblikk på de beste prestasjonene hans sammen med Black Sabbath.

Vi kan ikke nevne gjenforeningen ofte nok, men selv om vi gleder oss som hardkokte egg, mener vi fremdeles at man må langt tilbake i tid for å finne det ypperste av det bandet har prestert. Vi har lagt hodene og trommehinnene i bløt, og kommet fram med de beste platene deres:

5. Mob Rules

Black Sabbath og Dio fortsatte suksessen, men klarte ikke helt å nå opp til det de hadde gjort med forgjengeren 'Heaven & Hell'. Likevel finner vi en solid og variert samling av låter, fra den fartsfylte 'Turn Up the Night' til den drøvtyggende og bombastiske 'The Sign of the Southern Cross'. Etter vår mening, er dette det siste virkelige gode Black Sabbath-albumet...

4. Master of Reality

Videreutviklet den rå lyden fra debuten og 'Paranoid', og bevegde seg mer mot det vi i dag kjenner som den tradisjonelle heavy metal- lyden. De gallopperende rytmene i 'Children of the Grave' har blitt brukt av de aller fleste band med spor av gitarvreng; mellomspillene 'Embryo' og 'Orchid' viste at de ikke nødvendigvis begrenset seg til pur hardrock.

3. Paranoid

Fikk blandet respons da det først kom ut for 42 år siden, men har etterhvert blitt å regne som et av de viktigste albumene i musikkhistorien, spesielt for dannelsen av heavy metal-sjangeren. Finner du en person som ikke kjenner til 'Iron Man' eller tittelmelodien, har du mest sannsynlig med en utenomjordisk livsform å gjøre...

2. Heaven & Hell

Ronnie James Dio tok over etter at Ozzy forsvant. Den nye, sterke stemmen åpnet muligheten for mer episke verk, som 'Children of the Sea' og 'Heaven & Hell'. Bandet begynte å gi slipp på blues'en, økte tempoet betraktelig, og begynte også å leke med variasjoner i takter og melodier. Iommi slapp seg endelig løs med noen frenetiske og fartsfylte soloer, som kunne smeltet trynet ditt om du kom for nær. Resultatet er et album som stiller seg parallellt med førsteplassen!

1. Sabbath Bloody Sabbath

Dette var platen da kritikerne endelig begynte å se potensiale i Black Sabbath, og fikk jevnt over toppkarakterer. Ikke ufortjent, heller! Her gjorde Ozzy sine desidert beste vokalprestasjoner. Selv som de hadde en mye klarere lyd enn på tidligere album, og blandet inn akustiske gitarer, er låter som 'Sabbath Bloody Sabbath' og 'Sabbra Cadabra' fremdeles noe av det tyngste og røffeste de har laget.


Har vi rett, eller er vi trangsynte og kresne som ikke engang har vurdert det de gjorde etter Dio? Give us hell i kommentarfeltet, og kom gjerne med deres egne topplister!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen