ØRESUS:

Black Label Society - Order of the Black

Publisert Oppdatert

Skinnklær, helskjegg og tredve år med fyll og jævelskap. Finnes det en sikrere oppskrift på tungrock? Vi har hørt Black Label Societys siste studioalbum, 'Order of the Black'.

Frontmannen Zakk Wyldes talenter ble tidlig plukket opp av Sharon Osbourne, som rekrutterte ham til sin ektemanns album 'No Rest for the Wicked' i 1988. Siden den tid har han vært med på de fleste studio- og livealbumene til Ozzy, i tillegg til et drøss med andre gjesteopptredener rundt om i rockemiljøet. På toppen av det hele har han klart å holde liv i hovedprosjektet sitt, Black Label Society, som i 1999 debuterte med tungvekteren 'Sonic Brew'.

Siden starten, har bandet servert oss en jevn strøm av øldrikkende bøllerock, men etter albumet 'Shot to Hell' i 2006 holdt livsstilen på å ta knekken på Wylde. På grunn av de helsemessige årsakene har han holdt seg edru gjennom innspillingen av det første albumet deres på nesten fire år, og det skal bli spennende å høre om dette har hatt noen betydelige innvirkninger på musikken deres.

Oppstillingen:

Zakk Wylde - Vokal, gitar, piano
Nick Catanese - Gitar
John Deservio - Bass
Will Hunt - Trommer

Sporene:

1. Crazy Horse
2. Overlord
3. Parade of the Dead
4. Darkest Days
5. Black Sunday
6. Southern Dissolution
7. Time Waits For No One
8. Godspeed Hellbound
9. War of Heaven
10. Shallow Grave
11. Chupacabra
12. January

Ved første lyttings er det ikke mange forandringer å spore fra de foregående platene. Vi får servert en cocktail der hovedingrediensene er alkoholdrevet bikermetal og pianoballader, jevnt distribuert over 14 låter. Vi forventet oss det vanlige, forutsigbare sangoppsettet, som har vært hovedgrunnen til at Black Label Society aldri helt har klart å feste seg til hjernen som borrelås på skrotum tidligere. Helt feil tok vi ikke, men vi ble i det minste positivt overrasket etterhvert. Det er ikke før etter fjerde eller femte runde i platespilleren at 'Order of the Black' klarer å riste av seg fordommene våre. Men da begynner dne til gjengjeld å blomstre og viser oss hva som skiller denne fra resten av utgivelsene deres.

La en ting være klart: Zakk Wylde er en villmann på gitaren. På tidligere album har det virket som om han har vært mer opptatt av å vise sine egenskaper gjennom trynesmeltende soloer over generiske rytmer og riff, i stedet for å faktisk lage kvalitetsmusikk. Under samarbeidet med Ozzy, hadde Wylde lite med låtskrivingen å gjøre, og det er kanskje ikke før nå at han har begynt å få dreisen på det selv. Det virker også som om resten av bandet har hatt mer enn bare en lillefinger med i skriveprosessen, for denne gangen utfyller de en langt større rolle enn en enkel krykke for gitargeniet.

Platen starter blytungt med singlene 'Crazy Horse', 'Overlord', og 'Parade of the Dead', som i velkjent stil holder et høyt tempo, og som får gåsehuden til å melde seg på 98% av kroppen. Resten av den tyngre delen av platen klarer ikke helt å følge opp til forventningene som disse første sporene ga oss, men pusterommene i form av ballader og andre rolige numre redder helhetsinntrykket. 'Time Waits For No One' og 'Shallow Grave' er spesielt gode beviser på at Wylde kan hvis han vil. Også tekstene er langt bedre gjennomførte og kreative til forskjell fra tidligere låter om sunne fritidsinteresser som pokulisme og pugilisme (eller drekking og slåssing, som det er bedre kjent som - kom ikke å si at vi ikke er lærerike).

Alt virker så mye mer voksent og strukturert på denne platen, men medlemmene har fremdeles god plass til å leke seg på, så det er ingen grunn til å bekymre seg over om de har tapt sin ungdommelige vigør. Om det var den nylig (men mest sannsynlig ikke permanente) tørrlagte frontmannen som utgjorde forskjellen, eller om de rett og slett bare trengte litt mer tid til å komme med resultater, vet vi ikke. Det eneste vi vet er at det låter som ei kule. All ære til Wylde & Co, og velkommen tilbake!

Høydepunkter: Parade of the Dead, Godspeed Hellbound og Shallow Grave.

8 av 10 konger!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning