Best uten ball?

Best på papiret!

Ny FIFA-ranking er utgitt og det er dermed bare å tre på seg landslagsdrakt og juble.

Publisert Oppdatert

Grunnen til at vi kan juble er at Norge innehar en veldig respektabel 11. plass på denne lista. Så kan man jo spørre seg om hvordan et lag som knapt nok har deltatt i et sluttspill i dette årtusenet, kan bli rangert som verdens ellevte beste fotballnasjon.

Av idioter, for idioter

På samme måte som FIFA som organisasjon kunne hatt godt av en liten opprenskning virker nemlig også rankingsystemet modent for historiens skraphaug. Norge er nemlig rangert foran land som Frankrike, Sverige, Danmark og Russland. Alle land som må sies å være vesentlig bedre i fotball enn Norge. Så hvorfor ligger Norge foran landene på rankingen? Dette er det umulig å svare på av to grunner: For det første fordi FIFA i utgangspunktet ikke offentliggjør poengsystemet som ligger til grunn for rankingen, for det andre fordi dette systemet er umulig å skjønne uten høyere utdannelse og vel så det.

Seeding

Det som er så provoserende er at rankingen legges til grunn for viktige hendelser i fotballens verden, både for trekningen til kvalikgrupper og seedingen til gruppespillet i mesterskap, samtidig som det lett kan misbrukes. Det er mange år siden en fotballinteressert matte- ekspert (En svært sjelden kombinasjon for et menneske) klarte å regne seg frem til hvordan systemet fungerer og dermed hvordan det kan misbrukes: Hvis to nasjoner, for eksempel stormaktene Kiribati og St. Kitts and Nevis, bare spiller treningskamper mot hverandre og vinner 5-0 annenhver gang, vil disse til slutt inneha 1. og 2. plass på rankingen.

Løsningen

Så hva skal man gjøre for å få til en mer rettferdig rangering av nasjonenes fotballferdigheter? Tja, en litt original løsning går som følger: Med jevne mellomrom, for eksempel hvert 4. år, kunne man latt de beste nasjonene spille fotball mot hverandre for å finne ut av hvem som er best.
Det eneste problemet med en slik løsning er at Norge kanskje ikke får være med og spille, og da er det jo mye bedre at vi regner ut verdens beste lag på papiret. Eller hva?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning