Kult eller kalkun #6

Godzilla spesial!

Publisert Oppdatert

De fleste med en viss sans for film har sett den "nye" versjonen med Matthew Broderick og Jean Reno fra 1998. Dem som er litt mer interesserte, har kanskje til og med sett originalen fra 1954. Om noen har sett de følgende filmene, har de behov for profesjonell hjelp...

Godzilla er kanskje den mest tallrike filmfranchisen (om vi ser bort fra blåfilmer), og har gitt oss en stødig strøm av oppfølgere og forløpere siden starten på 50-tallet. Vi har ikke så mye erfaring med øglen i akkurat dette mediet, men har gode minner fra TV-spill som Destroy All Monsters og Save the Earth! Vi kan også vagt huske at P. Doodley red rundt på Godzilla og ræppet en gang på 90-tallet...?

Beistet er i hvert fall utrolig populært i hjemlandet Japan, og de har jo en hang for å forutse trender. Dermed har vi plukket ut tre helt tilfeldige Godzilla-titler, og bare venter på å bli bitt av basillen. Snurr film!

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

/images/upload/files/610/099/21399/mecha

Plottet: Et sted i Japan finner arkeologer noen eldgamle ruiner med veggmalerier som forteller om en dommedagsprofesi, hvor et grusomt monster stiger ned fra et svart fjell i himmelen og legger verden øde. Ved en mirakuløs tilfeldighet, er det nettopp nå det skjer! Plutselig dukker kjempeøglen Godzilla opp og begynner å knuse modell-tog-landskapet rundt seg. Det viser seg dog fort at dette ikke er den ekte Godzilla, men en bedrager, en robot skapt av romvesener (som er forbløffende lik mennesker, merkelig nok) for å utslette jorden!

Vurdering: Vi har visst gått glipp av noe fra de tidligere filmene, for nå er Godzilla kompis på menneskeheten. Det er også en smule spesielt å se en mann i kosebamse-kostyme karatesloss med en mann i robotøgle-drakt. Med japansk be-bop i bakgrunnen. Plottet er hysterisk dårlig og helt absurd, men skuespillet er en Bond-film verdig. Noe som kanskje ikke betyr så mye for kvaliteten... Filmen har også sine sjarmerende øyeblikk, men langt fra nok til at vi ville anbefalt den til noen med puls.

Dom: Kalkun

Godzilla vs. Mothra: The Battle for Earth (1992)

/images/upload/files/610/099/21399/mothra

Plottet: Et meteorittnedslag forstyrrer skjønnhetssøvnen til Godzilla, som våkner opp etter flere århundrers søvn (noe som betyr at alle filmer før denne bare er bullshit...?). En japansk Indiana Jones blir overtalt av den bitchy eks-konen hans til å sjekke ut nedslagsstedet. Der møter de to rosakledde tingelinger (som også har et par musikal-nummer senere i filmen) som forteller om hvordan jorden er et levende vesen, som ble fornærmet når menneskeheten laget en maskin for å kontrollere klimaet. Så laget jorden Mothra, som skulle knuse alle trusler mot klimaet. Etter å ha smadret og drept litt, tar Mothra seg en prat med kosmos, og bestemmer seg for å gi seg. Forvirret? Vel, det hjelper ikke å se filmen...

Vurdering: Manitu, for en kaotisk film! Her virker det som om 20 forskjellige filmskapere fikk hver sin dustete idé, og lappet hele dritten sammen uten å tenke et fnugg på logikk eller kontinuitet. Monstrene er litt kule, men selv ikke en flyvende bjørnehai med fjorten knyttenever til ansikt kunne reddet denne filmen!

Dom: Kalkun

King Kong vs. Godzilla (1963)

/images/upload/files/610/099/21399/kingkong

Plottet: En professor har funnet noen spesielle bær med enestående effekter, men de fins kun ett sted i verden; på Pharaoh Island. De innfødte nekter å gi fra seg flere av bærene, ettersom de bruker dem til å lage juice til den gigantisk apeguden sin. Av en eller annen grunn, bestemmer professoren seg for at det er en god idé å fange den svære primaten, og ta ham med seg hjem. Samtidig, spretter Godzilla ut av et isfjell på Antarktis og stikker til Japan for å knuse ting. Det ender selvsagt med en episk showdown mellom de to, i beste Benny Hill stil.

Vurdering: Dette er så patetisk dårlig at man ikke kan unngå å le. Scenene med de to gigantene er vanvittig morsomme. Det er umulig at noen av de involverte tok dette prosjektet på alvor! Ironisk nok, er resultatet at dette er en film som faktisk er verdt å se. Ikke for historiens skyld, men for å kunne felle gledestårer over å se Godzilla og King Kong banke skiten ut av hverandre!

Dom: Kult

Det fins maaange flere filmer om Godzilla, men vi nok trygt slå fast at det er like greit å holde seg unna alle sammen. Vi har i hvert fall fått mer enn nok av kreket!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning