5 grunner til at dette har vært et fantastisk EM

Har vi noen gang sett et mer perfekt fotballsluttspill enn EM 2012?

Publisert Oppdatert

Å sammenlikne mesterskap er ikke enkelt. Når vi likevel tør å spørre om dette er et av de aller beste sluttspillene noensinne, er det av følgende grunner:


1: Målene
Av 31 kamper i dette sluttspillet endte bare to 0-0. I tillegg kom begge de målløse kampene i utslagsrunder, slik at de likevel var verdt å få med seg. Toppscorerne har bare 3 mål hver, men det viser bare i hvor stor grad moderne fotball handler om å angripe som lag. For oss som setter pris på godt samspill i angrep, har dette vært et magisk mesterskap. Det eneste som trekker ned, er at vi ikke har fått se noen skikkelige susere i krysset fra 30 meter.


2: De beste lagene kom lengst.
De fire lagene som kom til semifinalen var de lagene som hadde mest offensivt spill å by på, både i gruppespillet og kvartfinalen. At selv Italia leverer attraktiv fotball og fine mål, er et bevis på akkurat hvor vanvittig vakkert dette EM har vært. Fotball er ofte morsomst når det er rettferdig, i dette EM kom lagene som spilte best lengst.
Det eneste topplaget som ikke presterte var Nederland, men de har vi allerede sagt nok om.


3: Stjernene var gode.

Vi kunne nevnt mange her, men vi nøyer oss med tre: Fabregas har spilt i en merkelig rolle og taklet det bra. Selv om han ikke alltid var kjempegod, var han god da det gjaldt som mest, nemlig i finalen. Balotelli gjorde som vanlig mye rart, men da han scoret to mot Tyskland var det meste annet både glemt og tilgitt.
Ronaldo har spilt et uhorvelig antall kamper, og mange trodde han ville være sliten og sur i EM. For Portugal fikk han ikke engang alltid spille spiss, men leverte likevel god innsats, scoret seiersmålet i kvartfinalen, og fikk dessverre ikke tatt straffe i semien.


4: Det beste laget vant.
Spania ble beskyldt for å spille kjedelig av enkelte. Greit nok: De spilte ikke alltid på sitt aller beste. Likevel ble Spania kritisert fordi de kunne spille enda bedre, ikke fordi de spilte dårlig. Spania har tydeligvis nådd Brasil-statusen hos publikum: Hvor de ikke bare må vinne alle kamper, men må vinne alle med stil. Faktum er at Spania vant nesten alle statistikker verdt å vinne: Flest scorete mål, færrest innslupne mål, flest skudd på mål, best treffprosent på skudd, flest pasninger og så videre. De var opplagt EMs beste lag og vant fullt fortjent.


5: Fotball blir aldri det samme
Etter at Spania har tatt sin tredje tittel på rad, etter at Italia har sagt et endelig farvel til Catenaccio, etter at Portugal viste at man nå må stå høyt mot bedre motstandere (selv om det så vidt ikke gikk), virker det som om spillet har tatt et utviklingsmessig sjumilssteg de siste årene. Det er selvfølgelig vanskelig å si om dette er en trend eller en varig forandring, men trenden peker i en veldig positiv retning. Det blir nemlig stadig vanskeligere å forsvare seg til seier mot bedre lag. For alle andre enn Norge-supportere er jo dette kjempenyheter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen