Barn og internett

- La 3-åringen surfe på nettet

Annehver 3-åring er på internett. Les hvorfor det er bra for barna.

PÅ NETT. Organisasjonen Voksne for barn ser ingen grunn til at små barn ikke skal spille barnevennlige spill på nettet fra de er ganske små.
PÅ NETT. Organisasjonen Voksne for barn ser ingen grunn til at små barn ikke skal spille barnevennlige spill på nettet fra de er ganske små. Foto: WWW.COLOURBOX.COM
Publisert Oppdatert

Halvparten av svenske 3-åringer nettsurfer, viser en svensk undersøkelse. I Norge debuterer barna når de er knapt halvannet år gamle.

- Gjennomsnittsalder for norske barn nå for å begynne å bruke Internett er 18 måneder, sier Elisabeth Staksrud, medieforsker ved Universitetet i Oslo. Hun har vært ansvarlig for den norske delen av den store EU Kids Online undersøkelsen fra 2010.

- Dette virker kanskje rart, men ikke så rart når man tenker på alle baby- appene som finnes til smart-telefoner, babyer som hører barnesanger via Youtube og så videre. Det vil si at en del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet!, sier forskeren. Hun er ikke er spesielt bekymret for at 3-åringene og dem som er enda yngre er på nettet så lenge digital kompetanse, lek og sosialisering skjer med foreldrene ved siden av.

Internett finnes nå tilgjengelig i over 90 prosent av alle norske hjem.

Ekspertene sier også at det er sunt å la småbarna spill DS - den populære spillkonsollen.

Summen av skjermtid

FØLG MED: - Barn under skolealder som får lov til å surfe på nettet bør ha foreldre som er 100 prosent tilstede, mener organisasjonen Barnevakten.
FØLG MED: - Barn under skolealder som får lov til å surfe på nettet bør ha foreldre som er 100 prosent tilstede, mener organisasjonen Barnevakten. Foto: Sandro Di Carlo Darsa

Trafikkregler på internett

  • SKAFF DEG KUNNSKAP:Sett deg inn i kjørereglene på internett, skaff deg mer kunnskap ved f.eks å melde deg inn som medlem i www. Barnebakten.no.
  • KOMMUNISER MED BARNET: Skap tillit til barnet fra dag en, og fortsett med dette daglig helt til barnet går ut av videregående skole. Det kommer til å være ditt stekreste kort som foreldre når barnet ettervert blir eldre og begynner på skolen og blir mer og mer aktiv på internett.
  • DANN FORELDRENETTVERK: Snakk med andre foreldre. Bli enige om felles regler som alle holder.
  • HOLD ALDERSGRENSENE: En sterk oppmuntring fra Barnevakten, Politiet og voldsforsker Ragnhild Bjørnebæk: Det er 13 års grense for å legge ut ting på You-tube, 13 år for å opprette Facebook-profil og 13 år for å opprette Blogg-profil. Barnevakten ser at mange av utfordringene knyttet til barn på nettet skjer ved at barn under aldersgrense får lov til å være på nettopp på disse nettsidene.

Kilde: Barnevakten.no

- Digital lek oppleves for de fleste barn som morsomt. Ofte er nettlek på datamaskin og Ipad mye morsommere for barna enn å se på barne-tv fordi dette er interaktivt og man kan gjøre noe selv. Det som er viktig å tenke på for småbarnsforeldre er summen av skjermtid. Kanskje er det like greit å kutte ned på TV og heller gi mer plass til interaktiv lek, samt å starte tidlig med kritisk kompetanse. Gode råd er å sitte sammen med barna, leke og spille sammen med dem via nett. Gi dem klare råd om at "ser du noe du synes er ekkelt eller rart så si fra til meg". Dette legger også grunnlag for gode nettvaner senere, sier medieforsker Elisabeth Staksrud.

- De barna som har startet tidlig og hatt foreldrene med som rådgivere, klarer oftere å håndtere risiko-situasjoner på nettet godt slik at ingen kommer til skade. Det kan være greit for foreldre å være klare over.

- Ikke ubevoktet

- For de minste barna er det viktigste at foreldrene følger med når de er på nettet fordi barna lett kan rote seg bort og komme på sider de ikke forstår, eller har noen glede av. Internett er jo som kjent ikke laget primært for barn. For de fleste småbarn er vel apper mer aktuelt enn fri nettsurfing, men også her kan barna rote seg inn i andre programmer, sier Faltin Karlsen, førsteamanuensis ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole.

Han sier at en av utfordringen ved å la små barn sitte ubevoktet med Ipad, er at dette er flerbruksplattformer som rommer mye forskjellig innhold. - Barna kan derfor lett komme over innhold som ikke forstår, eller kan bruke. Youtube er jo et sted hvor det er lett å klikke seg inn på innhold som ikke egner seg for barn.

Ingen fare

Organisasjonen Voksne for barn ser ingen grunn til at små barn ikke skal spille barnevennlige spill på nettet fra de er ganske små.

- Selvsagt bør dette skje i samspill med foresatte. Vi sidestiller det med å lese en bok med barnet sitt. Det fine er jo kombinasjonen av interaktive spill og "gammeldagse" lese- og bildebøker, sier programmedarbeider Terje Eckhoff .

En time om dagen

Eckhoff og hans kollega Hanne Cook Hope mener at foreldre bør tenke akkurat sånn på nettet som de gjør i sin vanlige oppdragelse av barnet.

- På samme måte som barnet har behov for grensesetting og justering i sin "ikke-digitale hverdag", så gjelder dette også i høyeste grad på nettet. Tilgangen til Internett skal være kontrollert og tidsbestemt. Å inngå avtale i forhold til hvor mye tid som skal brukes er alltid lurt. I tillegg finnes det mange innstillinger og filtre som kan justeres slik at barnet ikke kommer inn på "feil" nettsider, sier de.

Tall fra Trygg Bruk-undersøkelsen 2010 viser at norske ungdommer (9-16 år) bruker nesten 7 timer på ulike medier i løpet av en vanlig dag.

- Det er vanskelig å sette noen fasit på tidsbruk, men noe særlig mer enn en time om dagen er unødvendig. Dette varierer selvsagt i forhold til hvor aktiv barnet generelt er.

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevaktens tips til foreldre for å finne ut hvor lenge barna kan tilbringe på nettet er å dele inn døgnet på følgende måte: Så mange timer går til søvn, så mange timer går til barnehage/skole, spise, friluft, samvær med foreldre og så videre.

Et filter i barnets hode og hjerte er mye viktigere enn et filter på datamaskinene

- Så får man se på hvor mange timer man sitter igjen med etterpå, og hvor mye av den tiden som skal gå til digitale medier. Det er foreldrene som bestemmer. Barna kommer etterhvert til å være mer og mer på internett jo eldre de blir, så jeg ser ikke noe poeng i å skulle "dytte" på 3-åringer maks nettid hver dag. Skjermen må ikke bli en barnevakt, men heller en liten bonus når man har litt tid til overs.

Utvikle seg

I dag er for eksempel 2-åringer drevne iPad-brukere, og mange eksperter understreker at barn bør få muligheten til å utvikle digital kompetanse før skolealder.

Upassende innhold

Voksne for barn oppfordrer foreldre til å være tilstede, holde oversikt og vise interesse for det barnet holder med på på nettet. Oppmuntre barnet til å bruke nettsider som er morsomme og "sikre". Velg ut noen gode sider og legg de i favoritter slik at de er lett å finne.

- Gjør du det, er det liten risiko for at så små barn kommer inn på for eksempel filmer på Youtube som kan være skumle. Nå har Youtube generelt vært flinke til å passe på at det ikke legges ut for eksempel pornografisk innhold. Likevel finnes det en del filmer som de flest foreldre ville definere som upassende for barnet, sier Terje Eckhoff.

Voksne for barn har laget en film der ungdom forteller litt om hva de mener om nettbruk og hva foreldrene tenker.

Bruk App-spill, ikke nettet

Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, mener at 3-åringer ikke bør surfe alene på nettet. Men de kan gjerne være på nettet med følge.

ERFARNE NETTBARN: - En del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet, sier forsker Elisabeth Staksrud.
ERFARNE NETTBARN: - En del 3-åringer er ganske erfarne brukere når det gjelder nye medier - de har vært på nett halve livet, sier forsker Elisabeth Staksrud. Foto: Sandro Di Carlo Darsa

- Hvis man ønsker at barnet skal være på de digitale mediene kan man heller la dem spille forskjellige APP-spill på Ipad, på pc- eller konsollspill tilpasset deres alder. Å slippe en 3 åring på nettet vil jeg sammenligne med å la en 3-åring gå alene til og fra barnehagen. Det er alt for mange uforutsette ting som kan skje når et barn går ute alene, eller surfer alene på nettet, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Gå for kvalitet

- En 3-åring er også i en overgangsfase når det gjelder forståelse. Barn fra 1-3 år opplever det de ser på skjermen som levende virkelighet. Hvis de ser en video av en katt som løper etter en mus på skjermen, så tror 1-3 åringen at det som skjer på skjermen skjer på ordentlig inne i skjermen. Når barnet er mellom 3-7 år kan de tenke at det er en mulig virkelighet det de ser på skjermen. Altså, de tenker det som skjer på skjermen ikke nødvendigvis skjer på ordentlig. Det er derfor viktig at det er kvalitet og godt innhold på det som formidles gjennom skjermer for de minste, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Vær kjørelærer på nettet

- Barn under skolealder som får lov til å surfe på nettet bør ha foreldre som er 100 prosent tilstede. De må veilede og lærer barna kjørereglene på de forskjellige nett-arenaene. Dette kan sammenlignes med en 16 åring som for første gang skal lære å kjøre bil. I to år har foreldrende en unik mulighet til å sitte ved siden av, veilede og øvelseskjøre sammen med barnet til barnet er 18 år og kan slippes ut i trafikken på egen hånd. Tryggheten for barnet er stort hvis mamma og pappa har vært aktive kjørelærere i denne perioden. "Øvelseskjør" og kommuniser med barna fra starten av. "Det er mye bedre at vi kjenner barna våre så godt at vi kan "lese dem" i stedet for etterhvert å måtte " lese loggen". Et filter i barnets hode og hjerte er mye viktigere enn et filter på datamaskinene", sier Kjellaug Tonheim Tønnesen .

Nettilbud for små barn

  • * www.moava.org - har tilbud fra barnehage til 10. klasse.
  • *www.ZUI.com - er det "barnevennlige" You-tube-alternativet for barn under 13 år. Her finner barna de samme morsomme videoene/musikken som de søker etter på You-tube, og her slipper de å dumpe bort i voksne sider.
  • *Foreldre & Barn 3-7: http://3til7.klikk.no

Kilde: Barnevakten, Voksne for barn, Foreldre & Barn

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

30 apper som ungene digger

Gi barna mobil før det er for sent

Barn blir aggresive av spill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning