Planlegg det nye året:

Fridager i 2022: Disse to dagene i mai er viktigst for å få mest mulig sammenhengende fri

Årets nyttårsforsett bør være å ha det mer gøy. Her får du full oversikt over ferietid og inneklemte dager – slik at du kan skvise mest mulig moro ut av 2022!

<b>VINTERFERIE HER?</b> Alcudia ligger ved Mallorcas lengste sandstrand. Strendene her er langgrunne, og derfor populære blant barnefamilier.
VINTERFERIE HER? Alcudia ligger ved Mallorcas lengste sandstrand. Strendene her er langgrunne, og derfor populære blant barnefamilier. Foto: Bjerén, Hedda Kristin
Sist oppdatert

Fyll det nye året du har foran deg med fine opplevelser – det fortjener du!

Dessverre er ikke 2022 særlig raus med fridagene. Flere av de bevegelige helligdagene faller nemlig på lørdager og søndager, men desto viktigere er det å utnytte de fridagene som faktisk er!

For å få mest mulig ut av året, må du ha oversikt over når de inneklemte dagene kommer.

Her får du tross alt en halv ukes ferie ved å ta ut bare én feriedag. Men da gjelder det å være rask!

Med få inneklemte dager, er det fare for at det blir rift om de rimeligste flybillettene og de ledige nettene på de mest populære overnattingsstedene.

Les også: (+) Jeg fant meg en yngre mann. Det satte i gang et voldsomt drama i familien

Planlegg nå og vær tidlig ute

Bestill derfor med en gang du har oversikt over kalenderen.

Men du vet hvordan det er – når julefreden er ferdig sunket og ribbe og medister er et tilbakelagt kapittel, står hverdagen igjen og banker på døra.

Plutselig drukner tankene om ferieplanlegging i familielogistikk og jobbstress. De inneklemte dagene er neimen ikke lett å holde styr på, og når var det de helligdagene midt i uka var igjen, sa du?

Vi har derfor gjort researchen for deg! Her får full oversikt over alle inneklemte dager i 2022, og vi har også listet opp når det av andre grunner er lurt å ta en langhelg.

Les også: (+) Sara og datteren hennes fikk bo hos oss. Mannen min sa at det var noe han måtte fortelle meg

Når er i vinterferien 2022

Du får dessverre ingen offentlige høytidsdager eller andre gratis fridager i januar og februar, men ungene har fri, i alle fall de som går på skolen.

Grunnskolen har nemlig vinterferie i uke 8 eller 9, avhengig av hvori landet du bor.

Tips! Husk at søndag 13. februar er morsdag, mandag 14. er Valentines day og søndag 27. fastelavn.

  • Lørdag 1. januar: 1. nyttårsdag
  • Søndag 10. april: Palmesøndag
  • Torsdag 14. april: Skjærtorsdag
  • Fredag 15. april: Langfredag
  • Søndag 17. april: 1. påskedag
  • Mandag 18. april: 2. påskedag
  • Søndag 1. mai: Arbeidernes dag
  • Tirsdag 17. mai: Grunnlovsdagen
  • Torsdag 26. mai: Kristi himmelfartsdag
  • Søndag 5. juni: 1. pinsedag
  • Mandag 6. juni: 2. pinsedag
  • Søndag 25. desember: 1. juledag
  • Mandag 26. desember: 2. juledag
Se mer

Når er påsken i 2022?

Påsken kommer sent i år, så du må vente helt til april før du får noen fri- og helligdager midt i uka.

Torsdag 14. og fredag 15. er henholdsvis skjærtorsdag og langfredag, mens mandag 18. er andre påskedag. Det vil si at du her, uten å ta ut en eneste feriedag fra jobb, har fri i fem dager i strekk.

Ønsker du å få mest mulig utbytte av et lite uttak, kan du velge å ta ut to-tre feriedager før eller etter påskens helligdager. Da har du fått en hel ukes ferie, mot å ta ut kun to feriedager. Tar du fri mandag til onsdag før påske, har du plutselig ferie i ti dager!

PS! Skolebarna tar påskeferie fra og med mandag 11. april, og blir hjemme helt til mandag 18. april.

Les også: (+) Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

<b>NØKKELEN: </b>Det er særlig to dager i mai du bør merke deg i kalenderen. De kan gi deg 2x4 dager sammenhengende fri i den flotte vårmåneden.
NØKKELEN: Det er særlig to dager i mai du bør merke deg i kalenderen. De kan gi deg 2x4 dager sammenhengende fri i den flotte vårmåneden. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ta fri disse to dagene i mai og få åtte hviledager

Endelig mai og masse gratis fridager, tenker du kanskje nå?

Nja. 2022 tar ikke på seg spanderbuksene her heller. 1. mai havner nemlig på en søndag ...

Nasjonaldagen lander imidlertid på en tirsdag, så tar du ut en feriedag mandag 16. mai, har du fri fire dager i strekk – perfekt for en liten reise!

Kristi himmelfartsdag er den 26., og som alltid faller den på en torsdag, noe som gjør fredag 27. til en inneklemt dag.

Tar du ut én fridag da, får du igjen fire hviledager på rappen – hvis du regner med helgen.

Tips! Husk å heise flagget 1. og 8. mai, det er henholdsvis arbeidernes dag og frigjøringsdagen!

Les også: Da sønnene på 13 og 10 konfronterte henne, innså Annabell at hun var på ville veier som forelder

Langhelg i pinsen

Pinsen er en kristen høytid som feires 49 dager etter at Jesus sto opp fra de døde, men enten du er religiøs eller ei, så vanker det her en gratis langhelg. når er Pinsen? 2. pinsedag faller denne gangen på mandag 6. juni.

Så sant du ikke velger å ta ut sommerferien din nå, er det dessverre ikke flere fridager å hente disse månedene.

PS! 17. juni er siste skoledag for barna, og skolestart er mandag 22. august.

Når er høstferien i 2022?

Verken september, oktober eller november byr på noen gratis fridager, men disse månedene er helt glimrende for reising! Da begynner det å bli kaldt og litt guffent her hjemme, men flere steder ellers i verden er det såpass med varmegrader at sommerkjolen kan tas på igjen.

Og så lenge du styrer unna skolebarnas høstferie, er det stor sjanse for å finne rimelige flybilletter og gode hotelltilbud. Du gjør lurt i å spare litt av sommerferiedagene og heller ta dem ut nå.

Tips! Høstferien er i uke 40 eller 41, avhengig av hvor i landet du bor.

Fridager i jula 2022

Mange av oss må jobbe som normalt denne jula.

Faktisk havner både julaften, 1. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag i helgen.

Den eneste fridagen du får i desember i 2022 er den 26. desember, altså 2. juledag.

Les også: Maja er gravid i uke 28 da det utenkelige skjer: «Nå dør han!»

Reisetips 2022

Vi satser vel alle på at 2022 blir året der reising blir «normalt» igjen?

I boksene under har vi samlet noen reisetips for de ulike årstidene. La deg gjerne inspirere!

Vinterferie på Mallorca?

<b>3. BARNEVENNLIG:</b> Alcudia ligger ved Mallorcas lengste sandstrand. Strendene her er langgrunne, og derfor populære blant barnefamilier.

Februar betyr vinterferie, og hva med å starte året med noen plussgrader?

Alcudia er en ferieby på Mallorca som byr på en gjennomsnittstemperatur på 16° C på denne tiden av året. De langgrunne strendene gjør stedet veldig populært blant barnefamilier. Faktisk er Alcudia Mallorcas mest populære feriedestinasjon! Byen ble nylig også anerkjent som en av Spanias vakreste landsbyer og for å ha en godt bevart kulturarv.

Et must er å besøke gamlebyen, som ligger innenfor en massiv bymur fra 1300-tallet. Der kan du sjekke ut middelalderkirker, romerske ruiner og mange koselige butikker og kafeer som ligger i de trange gatene. Det er også mulig å vandre oppå muren og få Mallorcas kanskje beste utsikt.

De fleste hotellene ligger rett ved stranden, og du kan velge mellom alt fra lekre, små boutiquehoteller til store all inclusive-resorter. Fly direkte til Mallorca fra Oslo, Bergen og Stavanger.

På nett: spain.info og mallorcasafetourism.com.

Storbyferie til Bratislava

<b>2. EVENTYRLIG:</b> Slovakias hovedstad er en vakker by som byr på mange fine aktiviteter og rikelig med fascinerende historie.

Frister det med en storbyferie denne påsken? Sjekk ut Bratislava!

Bratislava er en vakker by som ofte blir oversett som turistdestinasjon. Kanskje skremmes norske turister vekk av manglende direktefly? Det er det ingen grunn til, for byen ligger helt ved grensen til Østerrike, og bussturen fra Wien og inn til Bratislava sentrum tar ikke mer enn en snau time. 

Slovakias hovedstad er liten i størrelse, men har en lang og spennende historie, som det er verdt å dykke ned i på et av byens mange museer. 

Gamlebyen med sine pastellfargede bygninger, trange brosteinsbelagte smug, renessanseslott, morsomme statuer, sjarmerende butikker og avslappende stemning har alt det du ønsker deg på en storbyweekend.

Prisnivået på mat og drikke er noe lavere enn i Norge. Byen har mange flotte restauranter og trendy kafeer, og er også kjent for å ha et godt utvalg av vin.

På nett: visitbratislava.com

Svipptur til Kreta?

Direktefly til Kreta gjør det mulig å ta en liten svipptur ned til Hellas for å tjuvstarte sommeren!

Kreta er den største og mest folkerike greske øya, og har en blendende vakker kystlinje med klart, turkist hav. Langs Chaniakysten finner du de langgrunne og barnevennlige strendene, mens øyas vakreste strand ligger en liten utflukt unna og heter Elafonissi.

Vil du oppleve mer av Kretas flotte natur, kan du ta en jeepsafari i fjellene, oppleve de dype grottene eller sjekke ut en av de mange vingårdene. Er du mer glad i byliv, kan du spankulere gjennom de trange smugene i Chania by og besøke alle butikkene og spisestedene her.

På nett: visitgreece.gr

Glassiglo på Jevnaker

For å holde på feriefølelsen litt lenger, ta med deg en god venninne og sjekk ut en av Norges mange unike overnattingssteder i august!

På Jevnaker kan dere overnatte i en glassiglo. Her får dere følelsen av å sove under åpen himmel, samtidig som dere ligger trygt og godt i en varm seng. Glassigloen ligger fint til på Åsbygda, helt i enden av Nordmarka. Det tar en times tid å kjøre hit med bil, men er du av den sporty typen, kan du faktisk sykle hit fra Tryvann i Oslo, en tur som tar om lag seks timer.

Igloen ligger usjenert til, omkranset av skog, og er stilig innredet med plassbygde møbler og peis. Det er bålpanne og sittegruppe utenfor, samt utedo.

På veien hjem kan dere vurdere å ta en tur innom Hadeland Glassverk eller utendørsmuseet Kistefos, som ligger like i nærheten.

Glassigloer som dette finnes flere steder på Østlandet. Priser fra kr 2300.

På nett: hvilepust.com

Strand- og storbyferie i Tel Aviv

<b>BAD FØRST, SPIS ETTERPÅ:</b> Etter en deilig tur på stranda, må du unne deg noe deilig vegetarmat. Tel Aviv blir ofte omtalt som verdens veganhovedstad. 

1. oktober er Verdens vegetardag! Og er du glad i vegetarmat, er Tel Aviv definitivt byen for deg. Byen blir ofte omtalt som verdens veganhovedstad, og det er ikke så rart – Israel har nemlig flere veganere per innbygger enn noe annet land! Du finner flere hundre veganvennlige restauranter i Tel Aviv, og så godt som alle spisestedene har et vegetaralternativ.

I tillegg til fantastisk gastronomi, byr den israelske metropolen på en herlig blanding av by- og strandliv. Tel Aviv blir ofte nevnt i kåringer over de mest trendy byene i verden, og mange har sammenlignet den med storbyer som Miami og Barcelona. 

Er du ute etter store kulturopplevelser, kan det anbefales å ta en dagstur til Jerusalem.

På nett: visit.tel-aviv.gov.il

Julestemning hjemme i Norge

Oslo har hatt en rivende utvikling de siste årene. Med en helt ny bydel nede ved Oslofjorden, bør hovedstaden definitivt stå på «to do»-lista. Spennende kulturbygg som Operaen, nye Deichman og Munchmuseet ligger på rekke og rad, flankert av byens beste spisesteder og kaffebarer.

Også et flott julemarked har vokst fram: Jul i vinterland. Ved skøytebanen i Spikersuppa, rett ved siden av Karl Johans gate, blir du møtt av funklende julelys, deilige dufter av brente mandler og julegodter og den ene boden etter den andre som tilbyr alt fra julegaver og julepynt til spiselige fristelser. Vil du helst lage julegavene dine selv, er det også mulig.
I julegaveverkstedet finner du alt du trenger for å lage noe fint, mens du koser deg med varm sjokolade og pepperkaker.

Ikke glem en runde i pariserhjulet, eller Julestjernen, som det kalles. Bedre utsikt over Oslo skal du lete lenge etter!

På nett: visitoslo.no og julivinterland.no

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2022, og sist oppdatert 03/01 2022.

Les også