Verdens beste motor i en ny småtass

Resultatet kalles kjøreglede.

Publisert

ROMA (Side3): Det skjer egentlig aldri at en motor i seg selv får spesielt mye oppmerksomhet. Motorer har som regel en plass i kulissene på nye biler, og er bare en medspiller når helthetsinntrykket på biler skapes. I mange tilfeller er det også hyllevarer som produsentene kjøper av hverandre, og gjør noen tilpasninger på for å kalle sin egen.

Men Ford har klart det som nærmest er umulig: De har klart å få en motor til å bli en snakkis - rett og slett fordi de har klart noe som ingen trodde var mulig.

Les også: Dette trodde vi ikke skulle fungere

Vi snakker selvfølgelig om motoren som er kåret til årets motor, nemlig en latterlig liten 1-liters turbobensinmotor som de har klart å presse ut 125 hestekrefter av i standardversjon - og opp til 200 Nm dreiemoment.

I Focus får den deg til å glemme alt du tror du vet om små motorer, de har funnet plass til den Grand C-Max - og den dessverre kraftig utsatte nye utgaven av Mondeo som på grunn av finanskrisen desverre kommer på markedet to år etter planlagt Europa-lansering.

Så hva skjer om man putter en en leken bensinmotor som fungerer i store familiebiler, inn i en liten småtass som Fiesta?

Det er i grunn et retorisk spørsmål.

En kosmetisk fornyelse

Motoren er nemlig den største nyheten i Fiestas såkalte midlivsoppgradering, eller facelift om du vil, som nå lanseres. Og sjelden har vel ordet «facelift» vært mer passende til en midtlivsoppgradering, for det er først og fremst den kosmetiske frakken en har tatt på seg når man skal fornye Europas mest solgte småbil. Fysisk størrelse og understell er uberørt.

Hovedfoksuet har vært å presse Fiesta inn i Fords nye designspråk, som langt på vei handler om å kopiere Aston Martin, samt å oppgradere den opplevde kvaliteten innvending. Skal vi være brutalt ærlig synes vi ikke de massive designelementene passer helt inn på en Fiesta, og den nye Fiesta ser ved førstekast litt mindre leken og snerten ut enn før ansiktsoperasjonen. Den nye grillen føler vi at fratar Fiesta litt av sin distinkte karakter, og mer fancy lykter klarer ikke helt å kompensere for dette.

Ifølge Ford er dog ikke alle endringene kosmetisk begrunnet. De har nemlig måttet gjøre endringer på frotnen for å tilpasse seg nye krav fra sikkerhetsorganisasjonen Euro NCAP når det kommer til fotgjengersikkerhet, for å sikre at bilen beholder fem stjerner.

Les også: Én bil gjorde det skikkelig dårlig

Innvendig er oppgraderingene derimot mer vellykkede, og nye Fiesta oppleves langt mer voksen innvendig enn da vi var ute og kjørte forgjengeren for en stund tilbake. En har ikke funnet opp hjulet på nytt, og en har ikke implementert det nye designspråket som nye Mondeo får. Derimot har interiøret en mer tiltalende utforming, og en har kostet på seg en del fiffig luksus om du er villig til å legge på noen tusenlapper ekstra.

Morsom og lettkjørt

Det Ford derimot ikke har gjort er å tukle for mye med det som har gjort Fiesta til Europas mest solgte småbil: Bilens gode kjøreegenskaper. Ford har evnen til å designe biler som føles mer engasjerende å kjøre enn konkurrentene, og en har ikke tuklet med dette i den nye Fiesta-utgaven.

Bilen kan leveres med en ny, og etter vår vurdering totalt meningsløs 1,5-liters dieselmotor, som ikke har noe positivt ved seg. Den har høyere forbruk og mindre effekt enn 1,6-liters motorenene som har sittet i bilen fra før. Sistnevnte har du fortsatt tilgang til, men på småbiler er dieselmotorer i ferd med å bli en utrydningstruet rase - men gir i alle fall på papiret svært spennende forbrukstall.

Den nye stjernen, som Ford regner med kommer til å stå for majoriteten av salget er den nye 1-liters bensinmotoren. For å gjøre det litt komplisert har de i Fiesta gjort denne tilgjengelig i fire forskjellige versjoner. I Focus kan du få den med 100 og 125 hestekrefter, mens i Fiesta kan du også få disse to versjonene uten turbo - med henholdsvis 65 og 80 HK - og dertil lavere pris. I Norge regner en likevel med at det er utgavene med turbo som vil bli solgt.

Vi har har fått en liten smakebit av toppversjonen med 125 hestekrefter, og i en liten bil som Fiesta er det ingen tvil om at det fungerer svært godt. Motoren er liten og veier lite, noe som gjør at bilen som en helhet blir lettere. Lite vekt betyr som regel mer kjøreglede.

Motoren gir Fiesta et preg av å ha overskuddskraft så lenge du velger gir med omhu, og bilen ligger svært godt på veien ved litt aktiv kjøring på svingete veier. Vi har ikke fått kjørt bilen nok til å gi den noen klar dom, men den virker svært presis og fin i svingene - og understyring får man primært bare hvis man fremprovoserer det hele.

Bilen fremstår i det hele tatt som leken, samtidig som den lille motoren er svært lettkjørt både i høye hastigheter og i treg bykjøring. Det er ingen dårlig kombinasjon.

Av årsaker vi ikke helt forstår har Ford likevel planlagt å selge svært lite av denne toppversjonen med 125 hestekrefter - faktisk tror de bare på fem prosent med denne strålende motoren. Bilen er nemlig kun tilgjengelig i kombinasjon med den nye utstyrsvarientan Titanium X. Mesteparten av salget planlegger de å pendle inn på den samme motoren med 25 hestekrefter mindre, som grunnet den svært omstridte effektavgiften blir merkbart billigere. Med Focus valgte Ford å subsidiere 125-utgaven for å styre salget i den retning, men det skjer ikke med Fiesta.

Ny teknologi rettet mot ungdom

En annen fiffig løsnings om Ford nå introduserer på Fiesta som standardutstyr, er det som har fått det litt misvisende navnet MyKey. Dette er en teknologi som er spesielt rettet inn mot familier som har ungdommer begynner å låne bilen - og burde nesten fått navnet YourKey.

Systemet gjør at du avhengig av hvem som setter seg bak rattet på bilen, eller rettere sagt hvilken nøkkel som benyttes, kan en endre en lang rekke innstillinger. Med systemet kan du blant annet gjøre følende endringer:

  • Sette på fartssperre
  • Gjøre det umulig å skru av sikkerhetsutstyr, som blant annet stabilitetskontroll
  • Sette maksimalnivå får volum på lydanlegg
  • Aktivere sikkerhetsbeltevarsler som blant annet skrur av lyden på radioen frem til sikkerhetsbeltet er satt på
  • Drivstoffadvarsel aktiveres tidligere

Det er eieren av bilen som selv bestemmer hvilke begrensninger som skal aktiveres, og hvilke nivåer begrensingene skal settes på. Målet er at en skal kunne låne bort bilen med litt bedre samvittighet.

Nye Fiesta vil dukke opp i volumer i Norge etter nyttår.