Test: VW Golf R facelift (2017)

Rydd vei for kongen med nye klær.

SMÅNY: VW har bestemt seg for å gi Golf en facelift. Endringene er små, men likevel betydningsfulle.
Publisert

År etter år er Golf den mest solgte bilen i Norge. Det er ikke engang noen reell konkurranse. I 2016 ble det solgt 2,3 ganger flere Golfer enn andreplassen på topplisten. Da hadde salget falt litt i påvente av ny modell. I 2015 var det hele 3,3 ganger så mange.

Årsakene er mange: Det er et trygt valg som man vet man kan få solgt senere, 7. generasjon Golf er ganske enkelt en svært god bil - og ikke minst kan du få bilen i alle tenkelige varianter: Alt fra billig innstegsmodell, til elbil, ladbar hybrid, sportsbil, stasjonsvogn og flerbruksbil. To eller firehjulsdrift. Manuell eller automat. En kan egentlig hevde at bilen er 3-4 modeller samlet under ett navn.

Og nå gjør VW noe de ikke har for vane å gjøre på Golf: De lanserer en formell midtlivsoppgradering - en facelift.

Dette er nytt

VW er ikke dristige når de gjør endringer på Golf. Alt er gjennomtenkt til minste detalj, og de snur ikke alt du kjenner på hodet.

For det første er fronten og bakenden pusset litt på. Det er ikke den store designrevolusjonen, men det er noen hint her og der. Hvis du ser litt nøye etter.

VW satset nå alt de kan på LED. LED-kjørelys blir standard og xenon-lysene er borte fra utstyrslisten.

Den gamle 6-trinns DSG-girkassen er kastet på båten til fordel for den nye 7-trinnsutgaven, og det er innført en ny 1,5-liters bensinmotor som faktisk kan kutte alle sylindre i drift for å spare drivstoff.

De fleste motorene er pusset litt på, elbilen har fått større batteri (vi kommer selvsagt tilbake til test av denne senere) - og så har de implementert en kraftig forbedret infotainmentløsning.

 Test: Opel Ampera-e på langtur

En 9,2" høykontrasts trykkfølsom skjerm er perfekt for Apple Car Play.

Den nye 9,2-tommers trykkfølsomme skjermen er en fryd å bruke, men viktigst av alt er at den nå støtter Apple Car Play.

Bilen har også fått noen nye aktive sikkerhetssystemer som automatisk nødbrems for fotgjengere - og du kan nå få heldigitalt instrumentdisplay. Dette er en litt nedtonet utgave av Audis Virtual Cockpit, nesten lik den som allerede finnes i Passat.

Golfs nye heldigitale instrumentpanel, med blant annet mulighet for kart.

Råere R-råtass

Vårt første møte med den nye Golf-finpussen er den oppgraderte R-modellen. Dette er råtassmodellen med firehjulsdrift og den samme topptrimmede 2-liters bensinmotoren med 310 hestekrefter - 10 hester mer enn tidligere. Om det høres kjent ut, er det fordi du også finner det samme i Audi S3.

Golf R kommer med bøttelignende seter, men kanskje litt kort lårstøtte.

I kombinasjon med adaptivt understell og skikkelige sportsseter, er det ikke noe annet å si at dette er en ekte råtass. Du forventer ikke at en Golf skal ha akselerasjon og kjøreegenskaper som dette, og den er en sann fryd å kjøre.

VW har til og med forsøkt å skaffe litt racinglyd fra motoren, men lykkes bare sånn halvveis siden dette egentlig er en helt vanlig firesylindret bensinmotor med ekstra turbo. Til gjengjeld har lavprofils Pirelli-dekkene nok dekkstøy til en liten landsby.

Vår eneste vedvarende irritasjon med motoren, er at den er avhengig av turtall for å være morsom. Turboforsinkelsen er påfallende ved lave turtall - men til gjengjeld fraværende om du kommer over rundt 3000 RPM.

All denne sportslige råskapen, parres med den samme praktiske utformingen med tilfredsstillende plass både i baksete og bagasjerom. Den er til og med behagelig å kjøre når du roer ned.

En kan gjerne kalle det et kinderegg.

Prisen har også blitt vesentlig lavere på grunn av lavere avgifter. Avgiftsendringer har gjort at bilens pris er redusert med rundt 130.000 kroner.

Konklusjon

Den oppgraderte Golf er på ingen måte en revolusjon, men VW har gjort det de er aller best på: Det å forbedre ting som betyr noe.

Det er litt mer futt, det er litt mer sikkerhetsutstyr, det er litt bedre forbruk - og det er et vesentlig forbedret infotainmentsystem.

Den nye generasjonen Golf sementerer bilens totale dominans i det norske bilmarkedet. Bilen løper i ring rundt konkurrentene med en allsidighet det er vanskelig å slå. Det eneste vi kan se gjøre noe med dette, er den enda ikke avdukede nye Ford Focus og Nissan Leaf.

Les også: Spionbilder viser neste generasjon Nissan Leaf

VW Golf R facelift

Motor: R4 turbobensin
Volum: 2,0/1984 ccm
Effekt: 310 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 380 Nm v/1800 RPM
Girkasse: 7-trinns DSG
Drift: Alle (Haldex)
Størrelse: 4276/1799/1452 mm
Egenvekt: 1452 kg
Bagasjeplass: 348/1233 liter
Hengerfeste: 1990 kg
Toppfart: 250 km/t
0-100: 4,6 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,71 l/mil
CO2: 163 g/km
NOx: 13,6 g/km

Pris:
Modelltype: 552.500 kroner
Testbil: 666.000 kroner

Ekstrautstyr inkluderer sikkerhetspakke, ryggekamera, 19" felger, oppvarmet frontrute, 9,2" Dicover Pro-skjerm, speil i karbon, panoramasoltak, digitalt instrumentpanel, adaptit understell, Dynaudio lyd, mm

Det gode

  • Norges mest populære bil har blitt enda bedre
  • Overraskende mye kjøreglede fra en Golf
  • En veldig bra infotainmentsystem
  • Heldigital instrumentpanel nå tilgjengelig
  • Oversiktlig og funksjonelt interiør
  • Både sportslig og forholdsvis komfortabel
  • Brukbart med bakseteplass
  • Bra med bagasjeplass

Det dårlige

  • Vi kunne ønsket oss justerbar lårstøtte
  • Golf er ingen prispresser sammenlignet med konkurrentene
  • Merkbar turboforsinkelse i lavt turtall
  • Golf blir en veldig anonym bil i mengden

Det grusomme

  • Ingenting