Test: Smart ForTwo Electric Cabrio
Morsom, men dømt til å mislykkes i Norge.

Så langt i år er salget av Smart i Norge opp 20 prosent, og etter at det Mercedes-eide merket bestemte seg for utelukkende å selge elbiler her i landet, har det egentlig tatt av. I september ble det registrert tre ganger så mange biler som september i fjor!
Dette kan ikke omtales som noe annet enn suksess - med mindre du husker at det så langt i år er satt skilt på kun 61 biler. Til sammenligning er det solgt 8 ganger så mange Porscher - og det er 20 bilmerker som har solgt mer enn 1000 biler i samme periode.
Faktisk er det 30 biler foran Smart på salgsstatistikken - og det skulle ikke forundre oss om en solid andel av de bilene som ble registrert i september er demobiler for forhandlere.

Kan denne bilen endre alt?
Nå har det kommet en ny variant av Smart, og nå selges bare elutgaven i Norge. Dermed skulle en tro at alt var klappet og klart for suksess her i landet.
Men timingen kunne kanskje likevel ikke vært dårligere: Oslo har gått til krig mot bilen, de skal ut av sentrum. Dermed er bilens største fordel - fremkommelighet i byen - under politisk angrep.

Da hjelper det ikke at Smart opptar omtrent halve arealet av en Tesla - selv om vi hele tiden hører at det nettopp er plassmangelen som gjør at bilene skal kastes ut.
På mange måter en glede
Selv har jeg bodd noen år innenfor Oslos trangeste gater med gateparkering. Da ser man fort behovet for en liten bil som kan smette inn i lommer ingen andre biler er i nærheten av å komme inn i.

Til dette nye Smart fantastisk. Om du er i tvil om bilen får plass, så kan man nesten garantere at du har overflod med plass.
En helt vill svingradius i kombinasjon med kort akselavstand, gjør at bilen kommer inn "over alt". Det er til å elske.

Den ekstremt korte bilen gir også bilen noen vittige kjøreegenskaper. ForTwo er ganske enkelt utrolig manuvrerbar.
Prisen er heller ikke så hakkanes gal. Den billigste utgaven koster bare 170.000 kroner, og bilen er dermed blant de billigste elbilene. Cabrioletutgaven som vi har kjørt denne gangen koster 25.000 kroner ekstra.

Bilen har i tillegg har et skikkelig elsk/hat-design, som gjør den spennende. Dette er ingen grå mus.
Alt stablet mot seg
Det er dessverre mye som tyder på at denne bilen ikke kommer til å selge spesielt godt. For det første er bagasjeplassen på vår cabriolet-utgave totalt fraværende.
Det står 240 liter i spesifikasjonene, men det er vanskelig å se hvor all denne plassen kan ha tatt veien. Det er plass til ladekabler og et par brød, og der stopper det.

Bakseter er det selvsagt ikke i en bil som heter "ForTwo".
Rekkevidden er også ganske håpløs. Papir-rekkevidden på 160 km - og du kan regne med 110 km i praksis. Dette er tall vi husker fra da den nå utdaterte Mitsubishi i-MiEV. Vi forventer nå rundt 300 km rekkevidde fra nye elbiler.
Ifølge analyseselskapet ING, anses alt under 200 km for «first generation with limited appeal» når de omtaler elbiler. Det vil nok mange være enig i.
Cabriolet er jo ganske snasent - selv om det her vel egentlig er snakk om et i overkant stort soltak. Men på høstføre forstår du fort at at konseptet el-cabriolet ikke er optimalt i Norge:

Hvis taket skal være nede på andre tidspunkt enn de beste sommerdagene, må varmeapparatet kjøres. Og hvor henter det strøm fra? Jo, det samme batteriet som har for dårlig kapasitet i utgangspunktet..
Så mens vi nylig storkoste oss på langtur i en Mercedes E-klasse cabriolet, i lavere temperaturer, ble det med småkjøring med Smart.
Ikke kan du bråstoppe for lading på turen heller: Smart har ikke hurtiglading.
Det er ikke så smart.

Andre ting som ikke er så smart: Bilens ratt kan verken høyde- eller lengdejusteres, seteputene er for korte, infotainmentsystemet er avleggs og støydempingen er dårlig.
Bilen fremstår heller ikke spesielt intelligent på regenerering av strøm. På nye elbiler forventer vi å se en funksjon for sterkere regenerering av strøm. Det har ikke Smart.

Morsom tass, men ikke særlig smart i Norge
Hadde jeg bodd i London eller en annen storby hvor parkeringsplasser er vrient å komme over og utslippsbegrensningene strammes til, ville Smart Electric vært en bil som det ville vært enkelt å anbefale.
Den er småmorsom å kjøre, nesten litt kvikk, utrolig enkel å manøvrere, oversiktlig og markedets desidert enkleste å parkere.
Men kombinasjonen av null plass, kort rekkevidde, ikke spesielt lav pris, laber opplevd kvalitet i interiøret og ingen hurtiglading gjør at det er vanskelig å se hvor den passer inn i Norge.
Med mindre du skal ha en nummer-to-bil for småkjøring - og ikke har barn.
Det gode
- Ganske morsom å kjøre
- Ekstremt enkel å parkere
- Lett å kjøre i trange strøk
- Alltid morsomt med cabriolet
- Utseendet engasjerer
Det dårlige
- Ikke billig nok
- Laber interiørkvalitet
- Nesten ingen bagasjeplass
- Ingen bakseter
- Ikke hurtiglading
- Høyt støynivå
- Fremstår ganske enkelt som forrige generasjon elbil
Det grusomme
- For kort rekkevidde