Test: Skoda Kodiaq (2017)

Skodas store SUV er en stor overraskelse.

Den er omtrent på størrelse med Porsche Macan, og bygger på mye av den samme plattformen. Men Skoda Kodiaq fremstår som en mye større bil.
Publisert

Det er så lett å gjøre narr av Skoda basert på gammelt rykte.

- Hvorfor kjøre Skoda, når du kan gå da?

Ha-ha liksom.

Men helt siden VW tok over den gamle østblokk-produsenten, har merket vært noe helt annet enn sitt gamle rykte. Det har vært «for 'nuftige mennesker»  ifølge reklamen - og det har det vært vanskelig å være uenig i.

Den senere tiden har de også prestert å lansere noen direkte kjempegode biler. Octavia RS stasjonsvogn var en åpenbaring, og Superb Sportline er utvilsomt den største overraskelsen vi har fått oss det siste året.

Røslig SUV

Og nå har Skoda kommet med sin nye stor-SUV Kodiaq. Dette er en bil som er nært knyttet til 7-seterutgaven av VW Tiguan. Siden dette er VW-konnsernet, har denne igjen likhetstrekk med Audi Q5 - som igjen har veldig mye til felles med Porsche Macan.

Dette er alle biler som vi har snakket veldig pent om. Slik er det når man er en del av en gigantisk bilkonsern som er verdensmestre i gjenbruk.

Bakkeklaringen er det ikke noe å si på.

Nå skal det samtidig sies at de er verdenmestre i å skjule det samme gjenbruket, så Kodiaq har for deg som kjøper nær sagt ingen fellestrekk med Macan.

For selv om bilen er praktisk talt like lang som Macan, er den vesentlig høyere og faktisk litt smalere. Understell og motor er også noe ganske annet.

720 liter får holde for de fleste.

Skoda har også en fantastisk evne til å skape mer rom i biler enn det alle andre klarer. Mens Q5 og Macan ikke virker spesielt store, fremstår Kodiaq som en svær bil.

Vår testbil er 5-seterutgaven, men du kan også få den med 7 seter. Det bærer bud om bagasjeplass av typen massiv. 720 liter er over 150 liter mer enn Q5.

Det er ingen grunn til å klage på bakseteplassen.

Bakseteplassen er også enorm. Hvis du har for lite plass her, er det ikke bilen som er problemet.

Måten Skoda får til dette er ved å kutte ned på andre ting. Som lydisolering og tykkelse på seter - men det er utrolig hva de kommer seg unna med. Kodiaq er nemlig ikke særlig støyende.

Og under bagasjerommet er det et skikkelig reservehjul. På tross av dette har de også fått plass til en subwoofer. Dermed blir det trykk i lydanlegget også.

Subwooferen er plassert inni reservehjulet.

Så hvordan er den å kjøre?

Selv om Kodiaq er basert på mye av det samme som i Q5 og Macan, er kjøreegenskapene i en annen stil. Bilen oppleves forholdsvis stor, og selv om den 4-sylindrede turbobensinmotoren yter hyggelige 180 hestekrefter, kan vi ikke kalle den fremoverlent.

Noe av årsaken er DSG-girkassen som er satt opp på en veldig komfortabel måte, men det betyr også at det kan ta noe tid før den reagerer på gasspådrag. Den nærmer seg litt storbilen Ford Edge.

Det komfortable går også gjennom resten. Bilen absorberer ujevnheter på en svært god måte, og blir dermed behagelig å kjøre langt - men de voldsomme sportslige kjøreegenskapene går tapt.

Kjemper over egen klasse

Interiøret bærer litt preg av at Skoda egentlig ikke får lov til å være så luksuriøst at det utkonkurrerer VW. Samtidig har designerne gjort sitt ytterste innenfor rammende de har fått til disposisjon.

Vår testbil har forholdsvis mye falsk treverk, påkostet plast og litt skinn i de ganske gode setene. Det er ikke superluksus, men den opplevde kvaliteten er høyere enn man kan forvente.

Bilen har fått en ny og røslig girspak som ser bra ut, og som er enda bedre å holde i - selv om man kjenner at det under overflaten er kjente saker.

Infotainment-løsningen er også hevet flere hakk siden sist, og er nå også utstyrt med Google Auto / Apple Car Play, og dermed er det i grunn ikke noe særlig mer å hige etter.

Infotainmentsystemet domineres nå av mobiltelefonen - noe som er en god ting.

Ellers er knappeplasseringen intuitiv og god, og interiøret fremstår veldig funksjonelt.

Masse bil for pengene

Og alt dette gode, kommer sammen med en hyggelig pris. Startprisen på vår testbil er omtrent det samme som VW skal ha for en tilsvarende motorisert vanlig Tiguan, som er vesentlig mindre.

I tillegg forholder Skoda seg til en helt annen prisliste på ekstrautstyret, noe som gjør at totalprisen for en godt utstyrt Kodiaq er... ganske hyggelig.

Det mest imponerende blir hvis man sammenligner med tidligere nevnte Ford Edge, som er en vesentlig større bil og som koster rundt 100.000 kroner mer hvis du skal ha like mye krefter - dog fra en dieselmotor.

Til tross for at Edge er større, og koster mer, oppleves KOdiaq som en mer romslig bil - i alle fall i baksetene og bagasjen. Og den er definitivt mer kjøreglad.

Og vår testbil, med alt ekstrautstyr, er billigere enn startprisen på Edge med 180-hestekrefters dieselmotor. Alt ligger dermed an til at dette bør bli en storselger.

Skoda Kodiaq 180 hk TSI 4x4 DSG Style

Motor: R4 turbobensin
Volum: 2,0/1984 ccm
Effekt: 180 HK v/5600 RPM
Dreiemoment: 350 Nm v/1700-5600 RPM
Girkasse: 7-trinns DSG
Drift: Alle (Haldex)
Størrelse: 4697/1882/1676 mm
Egenvekt: 1620 kg
Bagasjeplass: 720/2065 liter
Hengerfeste: 2200 kg
Toppfart: 206 km/t
0-100: 7,8 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,73 l/mil
CO2: 170 g/km
NOx: 29,3 g/km

Pris:
Modelltype: 544.300 kroner
Testbil: 641.500 kroner

Ekstrautstyr inkluderer dynamisk styring, oppvarmet ratt, adaptiv cruisecontrol, LED-lys, online infotainment med 8" skjerm, kjøreprofilprogram, parkeringsvarmer, tilhengerfeste, oppvarmede bakseter, 360-graders kamera, trailer assist mm.

Det gode

  • Masse plass
  • Hyggelig design
  • Overraskende komfortabel
  • God infotainment

  • Velfungerende interiør
  • Nærmest uslålig på pris
  • God fremkommelighet

Det dårlige

  • Girkassen er noe tilbakelent
  • Ingen hybrid- eller el-alternativ tilgjengelig
  • Ikke spesielt sportslige kjøreegenskaper
  • Noe høyt drivstofforbruk

Det grusomme

  • Ingenting