Test: Porsche Macan

Det er helt utrolig hvordan denne bilen klarer å være alt. På en gang.

ALT FOR ALLE? Macan er en liten SUV med overraskende mye plass og en evne til å både være komfortabel og sportslig.
Publisert

Porsche har beveget seg ganske langt fra der de var en gang i tiden. Fokuset på renspikkede sportsbiler er der fortsatt, men de har utvidet utvalget sitt ganske tydelig.

Vi skal med ikke spesielt langt tilbake i tid før ord som SUV, diesel og firedørs ville blitt ledd ihjel av den harde kjerne. Men alt dukket opp på løpende bånd.

Les også: Ny luksus-familiebil helt utsolgt i Norge

Det siste tilskuddet på stammen er kompakt-SUV-en Macan, som først og fremst er en konkurrent til den nokså sære bilen BMW X4.

Les også: Test: BMW X4 M40i

I AMG-versjon kan vi med litt godvilje også trekke inn Mercedes GLC 43 AMG som vi kommer med test av i nær fremtid.

Porsche til overkommelig pris

Vi har vært ute med basisversjonen av Macan, noe som betyr at den er utstyrt med en litt lite Porsche-aktig 2-liters bensin-rekkefirer med 252 hestekrefter.

Det er plass til mer motor under panseret - både fysisk og billedlig.

Det er en annen variant som sitter i nye 718 Boxster, som er en boksermotor på 300 hestekrefter.

Duell: Porsche 718 Boxster vs BMW Z4

Dette er ikke noen sinke av en motor, selv om det er et stykke opp til nevnte BMW X4 M40i. På papiret legger den seg mellom det BMW kaller xDrive28i og 35i. Konsekvensen av det er at prisen ikke går over alle støvleskaft.

Startprisen for bilen er rett nok 850.000 kroner, og det blir fort mer innen du er ferdig med ekstrautstyrslisten. Men det er betydelig mindre enn en hva du må ut med for en Cayenne.

Prøver å løse alle behov

Og for den prisen får man en bil som på mange måter fremstår ganske komplett. Bagasjerommet måler 500 liter, og legger du det ned får du 1500 liter å boltre deg på.

Plassen i baksetene er mer enn akseptabel, og blir fort et favorittsted for ungene - i alle fall om du velger skjermer i seteryggen som ekstrautstyr.

I forsetene er livet godt. Sportssetene i vår testbil kan stilles i alle bauger og kanter, noe som betyr at det er lett å finne en god sittestilling.

Du får på ingen måte noen duvete SUV-følelse bak rattet. For selv om du sitter litt høyere opp fra bakken enn i en vanlig bil, er sittestillingen «normal». Du får følelsen av å kjøre en bil - ikke SUV.

Interiøret er førerfokusert, og svært mye styres av en myriade knapper i midtkonsollen. Men selv om det er mange knapper, er det relativt lett å sette seg inn i, for det det er ingenting som er ulogisk.

Det er veldig mye knapper i interiøret, men i motsetning til en del andre biler med mange knapper, er det en klar og god struktur.

Vår eneste klage er at infotainmentsystemet til konkurrenter som BMW, Audi og Mercedes er langt mer brukervennlig enn det trykkskjerm-baserte som sitter i Porsche.

Lydanlegget i vår testbil var ikke toppversjonen fra Burmester, men det midtre utstyrsvalget fra Bose, som rett og slett leverte tydelig og god lyd - godt hjulpet av at bilen er relativt god støyisolert.

Les også: Genial oppfinnelse fra Audi vil gjøre elbilene mye bedre

Fantastiske kjøreegenskaper

Men dette er en Porsche, og det handler naturlig nok om kjøreegenskaper. Og selv om dette ikke er den aller kraftigste motoren under panseret, så skinner det gjennom at Porsche har erfaringen og kompetansen som skal til for å få til dette.

For det første oppleves bilen utrolig kompakt og godt skrudd sammen, noe som er en forutsetning for at en relativt høy bil skal kunne få noe i nærheten av sportslige kjøreegenskaper.

Styrefølelsen er ikke av den mest direkte sorten, men føles solid og forutsigbar.

Men bilens store «party trick» er at den klarer kunsten å både være myk og komfortabel når det trengs, samtidig som understellet totalt endrer karakterestikk når du velger sportsmodus.

I normal komfortmodus er bilen på grensen til duvete, behagelig og rolig - og du kunne like gjerne kjørt en kompakt SUV fra andre tyske premiummerker. Det betyr at den håndterer dårlig norsk vei på en utmerket måte - og rister på ingen måte ihjel personene i baksetet.

Legg så til at bilen er godt støyisolert, og har et godt lydanlegg, og det blir en bil du kan kjøre langt i.

Trykker du derimot på «Sport pluss»-knappen, strammer understellet seg opp mange hakk og styringen blir mer direkte - samtidig som gassresponsen blir mye skarpere. Bilen endrer karakter fra å være en behagelig hverdagsbil, til å bli voldsomt på hugget - og girkassen legger opp til at du skal operere rundt motorens effekttopp på 4000 RPM.

Resultatet av det hele er at bilen oppleves sportslig og egentlig mye raskere enn de 252 hestekreftene skulle tyde på - og du kan virkelig leke deg på svingete veier.

Les også: Du kan spare over en million på å kjøpe den brukt

Det er nesten så du kan føle Porsche-DNA-et. Bilen er utviklet med sportslighet i fokus, der de også gir deg tilgang på komfort - mens X4 mer er et resultatet av å lage en sportslig versjon av den mer folkelige X3.

Porsche Macan

Motor: R4 turbobensin
Volum: 2,0/1984 ccm
Effekt: 252 HK v/4000 RPM
Dreiemoment: 580 Nm v/1750 RPM
Girkasse: 7-trinns automat (PDK)
Drift: Alle
Størrelse: 4681/1923/1624 mm
Egenvekt: 1770 kg
Bagasjeplass: 500/1500 liter
Hengerfeste: Nei
0-100: 6,7 sekunder
Forbruk: 0,72 l/mil
CO2: 167 g/km

Pris:
Bilmodell:
849.900
Testbil: Ca 1,1 million

Konklusjon

Porsche har jobbet i et halvt århundre med å få biler som egentlig ikke burde fungert særlig godt, til å fungere. Å få gode kjøreegenskaper ut av en bil med motor bak bakakslingen er omtrent like vrient som å få til en sportslig SUV - men Porsche viser at det er mulig.

I seg selv kan du få til nærmest hva som helst om du gir blaffen i andre elementer, men på Macan kan man egentlig ikke si at man får sportsligheten på bekostning av noe annet. Den er komfortabel i det øyeblikket du trykker på rett knapp, og du har alltid masse plass.

Les også: Her kjøper Norges rikeste bilene sine

Det eneste vi kunne tenke oss var en litt større motor - og det er tilgjengelig.

Det gode

  • Spennende utseende
  • Føles kompakt og solid
  • Imponerende kjøreegenskaper
  • Svært god girkasse
  • Har den viktige «tosidigheten»: Både komfortabel og sportslig
  • Rikelig med plass
  • Gode seter

Det dårlige

  • Nær 100.000 kroner dyrere enn X4
  • Infotainmentsystemet er ikke like godt som konkurrentene
  • Ekstrautstyr er langt fra gratis
  • Litt liten motor til å være «skikkelig» Porsche
  • Ikke tilhengerfeste

Det grusomme

  • Ingenting