Test: Nordkapp Enduro 830
Kan fort bli båtsommerens høydepunkt
Nordkapps tredje modell på 830-skroget er blitt en hyllest til de fine sommerdagene. Her er det bare å legge seg på soldekket og håpe på høytrykk.

De siste årene har det kommet en jevn strøm av flotte båtnyheter fra Nordkapp. Hver modell med en økende grad av selvsikkerhet i utførelsen. Ingen overlegen mine, men mer «vi vet hva vi gjør og hvorfor vi er flinke til det».
Ofte blir det slik når en produsent finner ut hvordan ting skal fungere og gjør det i et mønster. Designer Espen Thorup oppsummerer det godt for Nordkapps vedkommende:
– Bak Nordkapp ligger det en filosofi om å bygge nordiske båter med et internasjonalt format. I Norden vektlegger vi funksjonalitet, og gjort på den rette måten fører det til tydelige fordeler for båtbrukerne, sier han.
Den senere tid har tallet 830 vært en gjenganger på nyhetssiden. I 2022 debuterte daycruiseren Noblesse 830, før den lukkede Coupe 830 dukket opp året etter. 2025 står nok en gang i 830s tegn, denne gang i form av Enduro 830.
Enduro-betegnelsen brukes nå både om de mindre konsollbåtene og de større sundeck-modellene, der 830 hører til sistnevnte kategori.
Dermed får den også klassikeren Enduro 805 som «lillebror». Slik sett er sirkelen sluttet med Enduro 830, for «nye Nordkapp» startet på mange måter med lanseringen av Enduro 760 i 2009.
Slipper kuling denne gangen
Det har aldri vært noen hemmelighet at 830-skroget skulle brukes på flere konsepter, overraskelsen har mer dreid seg om når og i hvilken form de skulle dukke opp.
Konstruksjonen har gitt gode egenskaper både for Noblesse og Coupe. De to gangene jeg har kjørt Noblesse, og den ene gangen jeg har testet Coupe, har det nemlig vært en værmessig fellesnevner: Kuling!
Så jeg vet veldig godt at skroget kjennes både trygt og komfortabelt under forhold der fleste ligger i havn.

Dermed var det virkelig på tide å kjøre en 830-modell i kosevær: Et par-tre sekundmeter, godt over 20 grader og kun krusninger på vannet.
Særlig når Enduro 830 i utgangspunktet er den mest åpne og solglade varianten av de tre. Jeg sier i utgangspunktet; for med T-top-taket kan du kneppe full kalesje rundt cockpiten, skru på Webastoen og være tørr selv om det bøtter ned. Men den opplevelsen sparer jeg gjerne til en annen gang.
Nå er det i stedet tid for å nyte godværsbåten Enduro 830. Det er ikke ofte jeg ønsker meg egen skipper når jeg er på båttest, men akkurat nå kunne jeg godt tenkt meg et saftig rekesmørbrød med noe godt til i aktersofaen, eller slanget meg på den gedigne solsengen forut. Bare sånn for å teste ut hva som passer i drikkeholderne.

Ambivalent forhold
Spøk til side, det er selvfølgelig best å være på førerplassen. Her finner du to solid polstrede sportsstoler og et velordnet dashbord, der nå Simrad har overtatt plassen for Garmin på elektronikkfronten.
Vindskjermen gir god beskyttelse for fartsvinden, og på kjølige dager kan du tette glippen mellom T-top og vindskjerm med kalesjeduk. Uten T-top er det en mer ordinær sprayhood-løsning som gjelder.
T-top har jeg et ambivalent forhold til. Hadde jeg kjørt i Middelhavet med 35 grader og solen rett over hodet, så ja takk til T-top.
Men erfaringen fra andre båter med denne takløsningen i Norge, er som følger: Litt oftere enn godt er skjermer taket for solens varmende stråler.
Enkelt sagt koser de på solsengen seg i T-skjorte og shorts, mens skipperen tar på seg langbukse og jakke i skyggen av T-topen.

Kommer med dobbeltinstallasjon
Konstruksjonen virker uansett svært kraftig, og påvirker selvsagt tyngdepunktet noe. I tillegg måler jeg merkbart mer støy på førerplass her enn i Noblesse med tilsvarende motor.
Det gjelder uansett fartsområde, og jeg tipper en kombinasjon av mindre skjerming fra interiøret mellom motor og førerplass, samt tendensen slike takløsninger har når det gjelder å «samle» motorlyden i cockpit, bidrar mest til det.
Ellers kjennes Mercurys V10-motor med 400 hester som en nær perfekt følgesvenn for Enduro 830.
5,7-literen byr på et solid kraftoverskudd i alle situasjoner, og vil sikkert klare brasene med mye folk om bord. Båten går i plan uten merkbar planingsterskel.

Vi er blitt ordentlig glad i Mercurys V10-motor. Den har masse fraspark når du skal opp i plan, solid effekt og nydelig gange.
I området rundt 30 knop går den uanstrengt og de 400 hestene sørger for toppfart opp mot 50 knop.
Båten jeg kjører er prototypen, så en del justeringer og finpuss gjenstår før designer Espen Thorup og resten av Nordkapp-teamet er helt fornøyd.
Båten skal også testes med dobbeltinstallasjon, noe de to 830-søsknene leveres med.
Imponerende plass
Det aller beste har jeg spart til slutt: Plassen om bord er imponerende. Eller for å sitere Espen Thorup: – Det er mye makt i bredden. Underforstått både i form av pondus og nytteverdi.

Enduro 830 måler 2,92 meter, eller cirka 40 cm mer enn den eldre Enduro 805. Aller best merker du det i cockpit-området.
Jeg er ikke verdens slankeste, heller ikke lett som en ballerina på foten. Likevel glir jeg mellom T-top-bøyler, svinger meg inn mellom sofa, bord og skutesider med den største selvfølgelighet. Det er rett og slett god flyt i interiøret.
Sideryggene på sofaen legges enkelt ned til solseng, og den bakerste ryggstøtten kan skyves slik at det blir maksimal solplass, eller en hyggelig aktervendt sofa hvis du vil sitte den veien. Passasjen frem til soldekket forut er også eksemplarisk, godt hjulpet av solide rekker.
De fleste sundeck-båter i denne størrelsen gjemmer en kabin under dekk. Så også Enduro 830. Vi snakker selvsagt ikke om noen turbåt, mer en mulighet for to til å tilbringe enn natt eller to om bord.

Takhøyden under dekk er mer begrenset enn i rene bobåter, men det separate toalettrommet har fornuftig størrelse og utforming. En wetbarløsning i cockpit gir enkle tilberedningsmuligheter, men passer best til forfriskninger på dagstur.
Eller for å snu litt på ordene: Forfriskende dagsturer. Nettopp det Enduro 830 er skreddersydd for.
Vi Menn Båt mener:
Dette behersker de nærmest til fingerspissene hos Nordkapp. Du merker godt at erfaringene fra stadig bedre båter de siste ti årene fører til – riktig gjettet – enda bedre båter. Enduro 830 er tredje variant på dette skroget, og viser at Nordkapp nå mestrer plattformtankegangen bedre enn de fleste. Den ekstra bredden om bord gjør uteplassen til et høydepunkt, og ikke noe passer bedre enn i en godværsbåt som dette.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2025