Test: Mercedes E-klasse E220d stasjonsvogn (2016)
- Dette er ikke bare en bil, det er noe mer.

Den nye E-klassen har fått svært gode tilbakemeldinger fra stort sett alle. Nå har vi endelig fått tatt en nærmere titt på stasjonsvogna, som trolig er den mest aktuelle varianten i Norge, selv om du ikke kan få den som hybridvariant.
Og som en begeistret prøvekanin uttalte etter å ha fått satt seg bak rattet i noen mil:
- Dette er ikke bare en bil, det er noe mer!

Følelsen i understellet. Kvaliteten i interiøret. Renheten i lyden fra stereoanlegget. Komforten i setene. Sømløsheten i den dynamiske cruisecontrollen.
Det ble rett og slett en åpenbaring av hvor god en bil faktisk kan være.

Bygger videre på en bunnsolid oppskrift
Forskjellen på stasjonsvogna og den vanlige sedan-utgaven er i all hovedsak små - utover at det selvsagt er en stasjonsvogn. Bilen er helt ubetydelig lenger og høyere på grunn av sin endrede bakpart, men har den samme akselavstanden.

Volumet bak er offisielt 640 liter, eller 1820 liter hvis du legger ned baksetene. Dette er en anelse mindre enn forrige generasjon som lå tett oppunder 700 liter - men det må uansett kunne kalles stort nok for de fleste formål. Vi mistenker at årsaken er at bilen har et hint av CLS Shooting Brake over profilen.
- Les test: Når det å være sidrumpa er noe positivt
Utformingen av bagasjerommet er forøvrig rasjonell uten mye kriker og kroker - og baksetene kan legges ned ved å trykke på to knapper bak.

Noe sier oss at nettopp et velutformet bagasjerom er årsaken til at Mercedes har droppet å tilby stasjonsvogna som ladbar hybrid, fordi alle selskapets hybrider har fått mindre bagasjerom. Dette er kanskje en av de svakeste sidene til C-klassens ladbare stasjonsvogn.

En flott motor
Vår testbil er denne gangen utstyrt i 220d-variant, noe som betyr at det under panseret sitter en 2-liters turbodieselmotor som 194 hestekrefter og hyggelige 400 Nm dreiememoment - og som parres med Mercedes' 9-trinns automatiske girkasse.

Og hvis vi ser bort ifra de litt politiske utfordringene dieselmotorer står overfor, er dette virkelig en fantastisk kombinasjon. Bilen har en veldig pen gange, og tilbyr et veldig godt skyv fra rundt 1500 til knappe 4000 RPM. Dette er ikke verdens største arbeidsområde, men den komfortable og raske girkassen med flere gir enn normalt, kompenserer så det holder.

Vi har ved tidligere generasjoner tidvis irritert oss over at de svakere motoriseringene til Mercedes ikke har virket kraftige nok til å fungere skikkelig sammen med de automatiske girkassene. Resultatet har vært veldig seige giringer ved gasspådrag. Dette ser nå ut til å tilhøre fortiden, for både E220d og E200 bensin har vært plettfrie på dette området.
0-100 unnagjøres på 7,7 sekunder. Dette er ikke sportsbil-aksellerasjon, men det oppleves som mer enn godt nok til normal kjøring.

En langdistanse-mester
Vi har testet bilen på en kombinasjon av skikkelig vinterføre og snøfrie landeveier for langdistansekjøring. Konklusjonen er ganske enkelt at dette er en fenomenalt komfortabel bil å kjøre.

Testbilen var ikke utstyrt med adaptivt understell (senket komfortunderstell), og Mercedes har derfor gjort det beste kan ut fra en standardinnstilling. Dette gjør ikke bilen utpreget sportslig, og du kan merke at det er en forholdsvis stor bil, men til gjengjeld viser bilen seg fra sin aller beste side når du jekker ned stressnivået.
Understellet takler ulikt underlag på en fremragende måte, og du får virkelig Mercedes-følelsen der du flyter over dårlig vei.

Setene er ganske enkelt svært gode å sitte i, interiøret i vår påkostede bil er ikke overgått av noen - og i kombinasjon med svært høy kvalitet på lydanlegget fra Burmester, er det vanskelig å finne noe å sette fingeren på.

Ja, kanskje bortsett fra at for å oppnå all denne komforten, er testbilen utstyrt ekstrautstyr til den nette sum av 308.000 kroner. Det er fryktelig mye penger.
Konklusjon
Etter å ha kjørt den nye E-klassen i flere varianter, tilbyr ikke stasjonsvogna noen overraskelser. Det er en god ting. Utgangspunktet er klassens foreløpig klart beste modell (vi venter spent på hvordan BMW 5-serie blir) - og med på kjøpet får du nå mer plass bak.
Les også: BMW 5-serie: Stor bilsuksess blir helt ny

Kunne vi tenke oss noe mer? Tja, det måtte være å få den i E43 AMG-utgave med firehjulstrekk. Men pristillegget gjør at den får du neppe se mange av på norske veier - selv om den kanskje går ned i pris med nesten 100 lapper fra nyttår.
Og skal man se på de negative sidene, er det nettopp prisen på ekstrautstyrslisten som gjør at E-klasse fort blir et voldsomt kostbart kjøp.
Det gode
- Markedets beste interiør
- Pent design
- Svært høy kjørekomfort
- Effektiv motor
- Rikelig med plass
- Mye av ekstrautstyret er svært bra
Det dårlige
- Det koster mye å skreddersy bilen til sitt beste
- Litt tregt menysystem
- Kunne vært en anelse mer sportslig
- Stasjonsvogn kan ikke fås i kombinasjon med ladbar hybrid
Det grusomme
- Ingenting