Test: Mercedes E-klasse E200 cabriolet (2017)

Selv når det er kaldt, kan du kose deg med taket nede.

TØFFING: Mercedes har omfavnet en litt tøffere stil - i alle fall hvis du betaler for AMG-stylingpakken.
Publisert

Vi må være så ærlige å si at forrige generasjon E-klasse i cabrioletutgave ikke var en bil vi hadde overveldende mye sans for. Det var ikke det at det var en dårlig bil, men det var vanskelig å forstå hvem den var laget for.

Les også:Test: Mercedes E-klasse E220d All-Terrain: Slik skal du egentlig ikke gjøre med en Mercedes

Bilen var mer på størrelse med C-klasse enn E-klasse, og dermed var ikke plassen i baksetene spesielt imponerende. Vindskjermingen var heller ikke spesielt god.

Men nå har det kommet en helt ny cabriolet - og denne gangen føles ting så mye bedre!

Oppskriften er den samme - men likevel bedre

Vi har tidligere snakket svært varmt om den nye generasjonen E-klasse. Den er ganske enkelt fenomenal.

Den nye cabrioleten baserer seg på den litt coupéutgaven av bilen som er litt vanskelig å plassere siden , som er 10 centimeter kortere enn den vanlige E-klassen. Den er likevel ikke fullt så liten som coupéutgaven av C-klassen, som er like stor som vanlig C-klasse.

Om du er forvirret, så er du ikke alene. Mercedes har en historie med å mikse og trikse litt.

Resultatet er uansett en bil som har merkbart mindre bakseteplass enn den vanlige E-klassen, men tilstrekkelig med plass til at det faktisk går an å sitte der på varme sommerdager. Eller egentlig når som helst om taket tas opp.

E-klasse med taket oppe.
E-klasse med taket nede. Legg merke til pop-up-spoileren over frontruta. Den ser ikke bra ut, men gjør stor nytte for seg.

En kan med hode hevet spørre om hva man egentlig skal med en cabriolet med baksete. Roadster er den beste cabrioletopplevelsen, og ingen har vel egentlig sett velplassert ut i baksetet på en cabriolet - men det har sine klare fordeler.

For det første er det faktisk plass til flere folk. Om du ikke bruker det hele tiden, er det uansett en betydelig frihet.

Det er begrenset med bagasjeplass når det skal gjøres plass til taket. Noe bedre plass blir det hvis taket er oppe - men hvorfor har du da cabriolet?

For det andre kan bakseter utmerket brukes som bagasjeplass. Det er nemlig ikke til å komme utenom at bagasjeplass ikke er cabrioleter generelt - og roadstere spesielt - sin sterkeste side. Til det spiser ganske enkelt takkonstruksjonen opp for mye plass.

Det er ikke noe galt i å kle på seg litt for å kose seg med en cabriolet - men på nye E-klasse er ikke det strengt tatt nødvendig.

Skreddersydd for kulde

Norge er ikke cabrioletland nummer en, og skal man kjøpe noe slikt er det viktig å kjøpe en bil som faktisk fungerer når temperaturen faller under 18 plussgrader. Skikkelige cab-purister kjører jo med taket nede hele året, men for oss vanlige dødelige handler cabriolet mer om kosen - enn tvangskos.

Siden Mercedes tilbød lån i månedsskiftet september/oktober, hadde vi visse forhåpninger om at komforten med énsifred tempratur var ivaretatt.

Da vi satt oss inn i bilen, splitter ny rett fra fabrikken, var den første følelsen en stor skuffelse. Med taket nede er det forholdsvis mye turbulens, og både skjerf og lue kom fort på. Dette til tross for at bilen var utstyrt både med mekanisk vindskjerm bak - og en pop-up-spoiler over frontruta som skal lede luften over passasjerene.

Da hjelper det ikke med varmeapparatet på full blås - og til og med såkalt "air scarf" som blåser varm luft fra nakkeputa. Spesielt savnet vi luftdyser som kunne blåse mot nedre del av kroppen.

Kunne den nye E-klassen i cabrioletutgave virkelig skuffe så mye sammenlignet med de andre fantastiske modellene?

Neida!

Benytter man den store vindskjermen over baksetene, fremfor den integrerte vindskjermen mellom nakkestøttene i baksetet, blir komforten suveren i forsetene.

Den den konfigurasjonen vi benyttet av her - altså taket nede, mekanisk vindskjerm og spoiler - er laget for kjøring med folk i baksetene. Men vi hadde jo ingen der. Derfor var det en tur bak i bagasjerommet og pakke opp vindskjermen som kan monteres over baksetene.

Med det ble vi løftet inn i en helt annen verden!

Turbulensen forsvant som dugg for solen, vi kunne ta av både skjerf og lue. Det blir som å gå en tur ute i det fine været. Selv på veier med tresifret fartsgrense, var det uproblematisk i rundt 10 grader. Samtidig kan man nyte Mercedes påkostede Burmester-anlegg.

Interiøret på E-klasse med den noe påkostede "widescreen cockpit" er ganske enkelt uovertruffen.

Kjøreopplevelsen er som en helt vanlig E-klasse, som byr på storbilfølelsen og komfort i bøtter og lass. Med E200-bensinmotoren og automatgir er det ikke noen racer, men med taket nede har det aldri vært noen forutsetning.

Det handler om cruiseropplevelsen. 0-100 blir helt irrelevant. Det samme blir følelsen med veigrepet gjennom skarpe svinger i høy fart.

Tar du opp taket blir det nesten en vanlig E-klasse

Konklusjon

Den nye E-klasse cabriolet leverer langt på vei den perfekte cabrioletfølelsen for norske forhold. Det er komfortabelt, og det er svært godt vinddempet - og trolig den beste fireseters cabrioleten vi har testet noen gang.

Interiøret er ganske enkelt utsøkt, den er god å sitte i - og utvendig ser den også snasen ut.

Når det er sagt, så er prisen hinsides fornuft. Startprisen på vår E200 er 692.900 kroner, og når man har lagt på alt ekstrautstyr vår testbil er utstyrt med, snuser man på én million kroner. Nå er rett nok langt fra alt nødvendig - som førerassistentpakke, memoryløsning for setene, HUD og AMG-styling og lignende - men noe utstyr må på plass.

Mercedes E-klasse E200 Cabriolet

Motor: 4-sylindret turbobensin
Volum: 2,0/1991 ccm
Effekt: 184 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 300 Nm v/1200-4000 RPM
Girkasse: 9-trinns automat (9G-Tronic Plus)
Drift: Bak
Størrelse: 4826/1860/1430 mm
Egenvekt: 1580 kg
Bagasjeplass: 540 liter
Hengerfeste: 1900 kg
0-100: 8,1 sekunder
Forbruk: 0,62 l/mil
CO2: 142 g/km

Pris:
Bilmodell:
692.900 kroner
Testbil: 980.500 kroner

Ekstrautstyr inkluderer "Widescreen Cockpit", Airscarf, AMG-designpakker, adaptive lys, adaptiv luftfjæring, Burmester lyd, online GPS, HUD, 360-graders kamera, mm.

For en bil som gjør seg best april til oktober, er det ikke for alle.

Det gode

  • Svært god vinddemping med ekstra vindskjerm som gir komfort i overraskende lave temperaturer
  • Pent utseende
  • Markedets beste interiør
  • Svært komfortabel på alle måter
  • Taket kan tas opp/ned i opp til 50 km/t
  • Selv om det er stofftak, er den brukbart lydisolert med taket oppe

Det dårlige

  • Den integrerte vindskjermen er ikke god nok
  • Trangere bakseter enn på vanlig E-klasse, men likevel mye bedre enn forgjengeren
  • Knapp bagasjeplass

Det grusomme

  • Prisen