Test: Mercedes AMG C 63S
1,5 millioner (og førerkortet ditt) for en bil du ikke kan bruke på vinteren.

BMW M4.... Du har møtt din overmann.
Det kan lett være konklusjonen etter å ha kjørt Mercedes' AMG C63 S Coupé. Et virkelig monster av en sportsbil, som glatt er en av de mest berusende kjøreopplevelsene vi har hatt på lang tid.
Fjernet det myke - erstattet med brutalitet
Basisen er Mercedes eminente C-klasse i coupé-utgave, og så har AMG-divisjonen stort sett fjernet alt som gjør bilen til en Mercedes og erstattet det med ting som gjør AMG til et av de mest berømte navnene i bilverdenen.

Det er virkelig påfallende hvor ikke Mercedes denne bilen oppleves. Der en Mercedes skal være myk, komfortabel, diskret, stillegående og nesten litt kjedelig, så er C 63S hard, brutal, brautende, bråkete og rett frem skremmende.

Mye av årsaken er at vi under panseret finner vi den samme 4-liters V8-motorens om sitter i den heftige AMG GT. I S-utgave yter den 510 hestekrefter og vanvittige 700 Nm dreiemoment allerede ved 1750 RPM.
Det er like mye effekt, men 50 Nm mer dreiemoment enn i AMG GT S. Prisen er derimot omtrent en halv million mindre.

Dette er definitivt den mest maskuline V8-motoren som lages øst for Atlanterhavet. Lyden er så «dirrrty» at den faktisk står seg godt mot ekte amerikanske muskelbiler også, som for eksempel Ford Mustang GT.
Les også: Test av Ford Mustang GT på norske veier
Det er en virkelig brumlebass - i motsetning til den mer rene rekkesekseren i M2/M3/M4.
For autofile, er dette et argument i seg selv.
Ekstremt med krefter
De 510 hestekreftene gir bilen et skyv - ja, et realt spark - i akselerasjonen som er ganske unormalt for tiden. Vi snakker ofte om at raske biler mangler et spark, men har mye skyv. Men i C 63S så får du spark. Etter spark. Det går noe så voldsomt!

Hvis du ikke har noen forkjærlighet for ditt eget førerkort, så er dette en bil som kan kjøres så hardt at du knapt kan forestille deg det. 0-100 unnagjøres på 3,9 sekunder - men det virkelig imponerende er akselerasjonen fra rundt 40 til 120 som unnagjøres på et blunk.
Det skjer så plutselig at du knapt kan nyte det før du er oppe i ulovlige hastigheter - og bilen styres både med ratt og gasspedal i svingene.

Bilen er hard i komfortmodus, og nesten ubehagelig i Sport+. Men det er bare frem til du presser den. Da forstår du at stivhet og kjøreegenskaper henger sammen.
Her står ren kjøreglede i høysetet, komfort er for pingler.

Den automatiske girkassen forsøker forøvrig å tilpasse seg kjøringen din til enhver tid, og er nesten slapp hvis du kjører i kø - og blir mer og mer aggressiv jo mer du presser på.
Skulle du være uenig med den, er det selvsagt girhendler på rattet - men vi savner en skikkelig girstikke slik BMW M gir deg.

Men er det for mye?
Det store spørsmålet er derimot om dette er en bil med for mye krefter til å kunne utnyttes.

AMG har for eksempel åpenbart måttet gjøre en avveining på antispinn-funksjonaliteten: Enten la den drepe enhver form for moro, eller la bilen slippe litt - selv med alle hjelpesystemer aktivert. De har valgt det siste, og resultatet er at bilen gir deg hekkslipp bare ved å se litt hardt på gasspedalen.

Og hekken sklir til siden hver eneste gang, det er ikke bare litt spinning. Det er på mange måter som å kjøre den legendariske AMG SLS.
Dette krever at du er konsentrert når du kjører bilen på vanlig tørr asfalt, mens det på våt vei er direkte frem skremmende. Du får deg raskt en veldig stor overraskelse om du trykker på gassen som på en «vanlig» bil.

Vi tør ikke engang tenke på hvordan den er på vinterføre, men alt sier oss at dette er en bil som bør stå innendørs om vinteren.
Produsentene begynner å nærme seg en grense på hvor mye krefter som er fornuftig på bakhjulene. BMW har bevist dette mer enn noen med sin nye M2, som mot alle odds faktisk slo M4 da Motor Trend satt de to opp mot hverandre på bane. Årsaken? M2 var mindre nervøs.
Det kan vel forøvrig nevnes at selv om Mercedes hevder at bilen «bare» bruker 0,86 liter per mil, så lå vi på vår prøvekjøring på omtrent en liter mer. Men har du først råd til denne bilen, utgjør ikke drivstoffregningen noe problem i hverdagen.
Konklusjon
Det er i det hele tatt mye som tyder på at bilen ikke er laget for norske forhold. Dette er en bil som er relativt slitsom på motorvei på grunn av hjulstøy, og rett og slett for stiv til å fungere særlig godt som en hverdagsbil.
Og på vinteren er det altfor mye krefter på bakhjulene til å fungere til noe fornuftig overhode. Det er rett og slett for mye moment til bakhjulene.
Men når du ar veien for deg selv, er det en fantastisk brutal og berusende opplevelse. Den har kanskje ikke presisjonen til en M3/M4 - spesielt ikke med competition pack - men lyden og kraftoverskuddet gjør at vi vet hva ville valgt på en perfekt dag.
Test: BMW M3 med competition package
Men aller helst bør den kjøres til og fra en bane, for det er umulig å nyte bilens fulle potensial i lovlige hastigheter. M3/M4 gjør det enklere - og Lexus RC F enda bedre.
Heldigvis har den noen andre sider også. I motsetning til M4, så skinner den voldsomt som en bil å posere i. Ikke siden vi kjørte BMW i8 like etter lansering har vi opplevd like mange ansikter som snur seg, tomler opp - og folk som banker på ruta.

Baksetene kan faktisk benyttes av mennesker med bein - og bagasjeromemt kan fylles med... ting. Dessuten er interiøret på C-klassen nesten uforandret, og det er et av markedets aller beste.
Så hvis du har 1,6 millioner til overs for en bil som ikke kan brukes på vinteren, er dette bilen for deg.
Det gode
- En virkelig berusende kjøreopplevelse
- En helt herlig lyd fra motoren
- Et skyv og spark du vil elske - og gassresponsen er nesten like direkte som på en elbil
- God sittestilling - og seter med mange innstilligsmuligheter
- Baksetene kan brukes - og du har plass i bagasjerommet
- Tiltrekkende design
Det dårlige
- Mangler en virkelig komfortabel innstilling på understellet
- Mye hjulstøy som gjør bilen slitsom over tid
- På vått føre er den skremmende
- Kostbart
- Forbruket - hvis du bryr deg om sånt i denne klassen
Det grusomme
- I en norsk sammenheng: Den burde hatt firehjulsdrift for å være en helårsbil