Prøvekjørt: Land Rover Defender varebil

En skikkelig luksusvare

Heldig er den vare som kan fraktes på luftfjæring. Det er ikke så verst å være sjåfør heller. 

VAREBIL: En mer komfortabel måte å frakte gods på, i kombinasjon med fenomenale terrengegenskaper, finnes knapt. Fremdriften besørges av en treliters sekser med 250 hestekrefter i kombinasjon med åttetrinns automat. Den kan også fås med 300 hestekrefter, som vi har testet tidligere.
Publisert Sist oppdatert

Det er et ganske særnorsk fenomen: Kostbar luksus-SUV uten bakseter, bygget om til varebil klasse to. De et avgiftsmessig begunstiget sammenlignet varebil klasse en og personbiler. Forutsetningen er at den oppfyller visse krav fastsatt av Finansdepartementet. De grønne skiltene fordrer at det er plass til den såkalte «statskassa» (140 x 90 x 105 cm.) bak forsetene.

Dessuten må fast skillevegg inn, noe som ofte går ut over forsetenes justeringsmuligheter. I Land Rover Defender vare sitter jeg imidlertid komfortabelt i tykke og ventilerte skinnseter med et utall innstillingsmuligheter. Defender er blant luksus-SUV-ene som tilbys som varebil - og er et populært valg i dette spesielle segmentet. 

Mest populær er Toyota Land Cruiser. Det ble registrert 184 LC varebil i fjor etterfulgt av Defender (161), Mercedes GLS (109), Mercedes G-klasse (47) og Land Rover Discovery (36). Ved utgangen av april i år var det registrert 116 Defender varebil.

Les ogsåTest: Toyota Land Cruiser First Editon: Her har Toyota tatt et ekstremt vellykket grep

Ikonisk status

Sammen med Land Cruiser og G-klasse og stiller Defender i en klasse for seg i dette varebilsegmentet. Dette er biler med ikonisk status. 

Men der G-klasse i stor grad har beholdt sitt opprinnelig utseende, rammeverk og stiv bakaksel, ble Defender i 2019 lansert i en helt ny og mer luksuriøs innpakning enn modellen slik man hadde lært å kjenne den siden Land Rover Serie 1 i 1948. Det nye designet er svært vellykket og stinn av karakter. Defender kommer ikke ubemerket. 

Les også: Test: Land Rover Defender 110 2.0L D 240hk: Den er fullstendig forvandlet

STØY: Ekstrautstyret med blant annet takgrind, stige og snorkel gir mer kjørestøy. Testbilen er satt opp med 22-tommers felger. 

 Ikke bare ble utseendet radikalt endret. Stive aksler og stigeramme ble erstattet med uavhengig hjuloppheng og selvbærende understell i aluminium. Resultat: Mer enn dobling av salget - og en komfort man bare kunne drømme om i gamle Land Rover. 

Det er egentlig lite å utsette på komforten i nye Land Cruiser, men den når ikke helt opp til Defender som kommer standard med luftfjæring. Treliters sekser gir også en mer uanstrengt opplevelse enn firesylindret 2,8-liter. At luftfjæring er mer komplisert og dyrere å reparere er kanskje ikke noe man bryr seg nevneverdig om dersom man kjøper en varebil som i praksis koster minst 1,5 millioner kroner med det utstyret man vil ha. 

FORBRUK: Etter å ha kjørt 375 kilometer med blandet kjøring ender forbruket på 1,03 liter per mil. Forbruket på Defender som femseter uten takgrind, stige, snorkel og utvendig boks er oppgitt til 0,91 liter per mil (WLTP) med 250-hester diesel om i testbilen. 

Derimot er det høye komfortnivået i Defender redusert grunnet en diger takgrind, snorkel, stige og utvendig oppbevaringsboks på testbilen, som bidrar til mye vindsus og støy i motorveihastighet.

Les også:  Prøvekjørt: Land Rover Defender D300 X-Dynamic SE varebil: Stinn av karakter

Omfattende 4WD-meny

Liker man å sitte høyt bak rattet er det lett å trives i Defender. Standard bakkeklaring er 21,8 centimeter, men med luftfjæring kan den økes til hele 29,3 centimeter i terrengprogram. Og det er nettopp solide egenskaper i terrenget som kanskje sterkest assosieres med Defender-navnet.  

SKINN: Meget komfortable seter i skinn. Den pålagte skilleveggen legger noen begrensninger på justeringsmulighetene. 

En totrinns fordelingskasse med høy- og lavserie og elektronisk styrt og selv­låsende senterdifferensial er på plass, og i tillegg kan den fås med låsbar differensial på bakakslingen. 

Defender kan vade i vanndybder opptil 90 centimeter, og sensorer i sidespeilene holder deg løpende oppdatert på vanndybden. Den har terrengprogrammet Terrain Respons 2, samme som i Range Rover, der du kan velge mellom flere forskjellige terreng­­programmer, som snø og grus, gjørme og sand. Med luftfjæring får du egne programmer for ur (Rock Crawl) og vading.

STØRRE: Defender har fått større berøringsskjerm som er rask og lett å betjene. 
BRUKERVENNLIGE: Store og oversiktlige knapper. De to store bryterne er for klimakontroll samt for justering av nivået på varmen eller kjølingen i setene. 

 Du kan i tillegg konfigurere innstillingene individuelt for drivlinje, styring, differensialer og traction-kontrollen. 4WD-systemet har også en auto-funksjon der elektronikken justerer bilens egenskaper etter underlaget. En cruisekontroll for offroad-kjøring er også tilgjengelig.

Les også: Prøvekjørt: Land Rover Discovery varebil: Discovery er en svært kostbar måte å frakte varer på, men veldig komfortabel. Pluss for flere gode og riktige forbedringer i interiøret

Skinn og pulverlakkert magnesium

Interiøret er minimalistisk, men stilig samtidig som det virker robust. Simpel, blank plast? Overhodet ikke. Dashbordet på Defender er en del av bilens strukturelle oppbygning og synes som en tverrgående bjelke i pulverlakkert magnesium, som i testbilen delvis er kledd med skinn. 

KLAPPSETE: Defender vare kan fås som treseter med nedfellbart midtsete. 

De pulverlakkerte detaljene går igjen på ratt, dashbordet, innramming rundt dørhåndtak inn­vendig og håndtak i dørkarmen. 

OG VIPS, ARMLENE: Når det ikke trengs kan du gjøre om den midterste seteryggen til et armlene med to koppholdere.

Testbilen har ikke tradisjonell senterkonsoll, men er i stedet utstyrt med et midtsete (jump seat, ekstrautstyr) som gjør at det er sitteplass til tre. Når midtsetet ikke trengs, kan du felle det ned slik at det i stedet får funksjon som armlene med to koppholdere.

KONTAKT: Baksiden av klappsetet er utstyrt med USB-C- og 12V-kontakter. 

Større berøringsskjerm

Defender har fått større berøringsskjerm enn ved introduksjonen, og den fungere fint sammen med flere fysiske knapper og to store multifunksjonsbrytere for kupétemperatur, varme eller kjøling i setene. 

Rattknappene er blitt mer brukervennlige og den mest essensielle informasjonen vises på et 30 centimeter bredt digitalt instrumentpanel. Defender kan også fås med head up-display til 16 600 kroner ekstra. 360-graders kamera og et omfattende Meridian Surround-anlegg er standard.

Førermiljøet er utstyrt med fire USB-C-uttak og tre 12V. Ett 12V-uttak finnes også i lasterommet som har en lengde på 160 centimeter. 

LASTEROM: 160 centimeter lastelengde på gulvnivå. Høyden er cirka 90 centimeter. 

På det bredeste er det 150 centimeter bredt, mens døråpningen er på rundt én meter.  Luftfjæringen gjør at du kan senke bilen med en knapp i lasterommet slik at du får lavere innlastingsterskel. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn 

Tekniske data

Land Rover Defender 110

Motor, cm³:  2997

Gir:  8-trinns automat

Effekt, hk o/min:  250/4000

Dreiemoment, Nm ved o/min:  570/1250

Egenvekt, kg:  2406*

Tilhengervekt, kg:  3500

Bagasjeromsvolum, liter:  2500

Lengde/bredde/høyde, cm:  502/200/198

Akselavstand, cm:  302

Lastelengde, gulv, cm: 160

Bakkeklaring, cm:  21,8 - 29,3

Vadedybde, cm: 90

Standard dekkdimensjon:  255/60R20

Forbruk, WLTP l/mil:  0,91

CO₂-utslipp, g/km:  239

0–100 km/t, fabrikk, sek:  8,3

Toppfart, km/t:  188

Pris fra kr: 904 274

Pris kr:  1 513 500 (D250 X-Dynamic SE varebil)

* Som personbil, femseter