TEST: Jaguar I-Pace

Glad i strøm

Det er lett å bli forelsket i elbil når den er så god som den firehjulsdrevne Jaguar I-Pace. Men én ting er ikke helt som den burde.

Pluss ikon
<b>CROSSOVER: </b>Er den en SUV? En sportscoupé? En familiebil? I-Pace blander stilelementer på trendy crossovermaner.
CROSSOVER: Er den en SUV? En sportscoupé? En familiebil? I-Pace blander stilelementer på trendy crossovermaner. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil
Sist oppdatert

Er I-Pace den beste elbilen på markedet i dag? Ja, helt klart. Og nei, noe er litt for pussig. Forklaring følger.

Det beste med I-Pace handler om at dette er den første elbilen som virkelig fremstår som en gjennomført premiumbil, med alt det det innebærer av komfort, kjøreferdigheter og kvalitetsopplevelse. Det har vært mye godt å si om Tesla, men den har ikke fått toppkarakter på absolutt alle premiumpunkter.

Fra før av slo Vi Menn Bil fast at vi aldri før hadde kjørt en bil fra Jaguar som hadde gitt oss en så gjennomarbeidet totalopplevelse som XF Sportbrake, en stasjonsvogn med vanlig motor. Før vi henter I-Pace, er vi spent på om Jaguar har greid å ta med seg tradisjonelle edelbilverdier over til en splitter ny elbil.

Vi trenger i grunnen ikke kjøre langt for å få svaret. I-Pace er hel ved. Med luftfjæring og tyngde – batteriet med kapasitet på 90 kWh bidrar til en vekt på 2,2 tonn – ruller den fremover med ekte storbilkomfort. Det er gedigen ro i bilen, og ingen ulyder.

I-Pace bygges i Østerrike av Magna Steyr, fabrikken som blant annet bygger Mercedes G-klasse. De kan tydeligvis sin monteringskunst.

Vår Jaguar HSE-versjon har det aller meste som finnes av utstyr, og materialene står ikke tilbake for det tyske jålemerker kan by på.

<b>FREKK HEKK:</b> 
I-Pace står bredbent på veien. Hengerfeste kan monteres, men den kan kun trekke 750 kg.
FREKK HEKK: I-Pace står bredbent på veien. Hengerfeste kan monteres, men den kan kun trekke 750 kg. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil

Trend-design

I-Pace er en crossover, en stor en, noe en akselavstand på 299 cm og en bredde på 190 cm er eksempler på. Men den er ikke mer enn 468 cm lang. Som en Skoda Octavia.

Helt bakerst er et bagasjerom som ifølge Jaguar skal romme 656 liter. Når vi trekker ut målebåndet for å ta våre faste mål, virker dette tallet ganske overdrevet.

<b>OVERDREVET: </b>Det oppgitte bagasjevolumet på 638 liter 
er overdrevet.
OVERDREVET: Det oppgitte bagasjevolumet på 638 liter er overdrevet. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil

For sjåføren er det skjerm på skjerm: En ved rattet som viser det du har mest bruk for under kjøring. Du kan for eksempel velge visning av navigasjonskart. Midt på dashbordet står en stor skjerm der det aller meste av funksjoner er lagt inn.

Betjeningsspråket er norsk, og hovedfunksjonene er enkle å finne. Når du skal endre på ting dypere i materien, blir det litt for mye trykking.

Under hovedskjermen finnes enda en skjerm som blant annet brukes til klimastyring, men som kan vise helt andre ting om det passer deg bedre. Direktetaster finnes blant annet for kjøremodus og klima.

Heldigvis: Bilen fungerer helt fint om du lar være å trykke deg gjennom lag på lag av betjeningsvalg. Du trenger streng tatt ikke trykke på mer enn tre taster for å kunne kjøre den: Startknappen og tastene for forover og revers.

<b>DIGITALT:</b> Tre skjermer, girspaken er byttet ut med taster nede til høyre for rattet.
DIGITALT: Tre skjermer, girspaken er byttet ut med taster nede til høyre for rattet. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil

Råsterk

Kjøreopplevelsen er full dose av moderne og påkostet elbil. Elmotorsummingen er lav, men tilstedeværende. Liker du gimmicker, kan du legge på kunstig motorlyd fra høyttalerne. Hjulstøyen er, tross brede dekk og høy vekt, på riktig behagelig nivå.

Akkurat som de firehjulsdrevne Tesla-modellene har den én motor foran og én bak. Begge er like sterke, med 200 hk fra hver. Det gir fenomenale ytelser. I 0-100-testen nøler bilen ett tidels sekund, så drar den i vei med et rykk. 4,8 sekunder senere passeres 100 km/t. Det er ikke fort nok til å slå de groveste Tesla-utgavene, men det holder i massevis til alt annet.

Tyngden og den lange akselavstanden gir lokomotivfølelse på motorvei, men likevel har den en herlig smidighet om du skulle finne på å ta et par svinger i inspirert hastighet. Fronten er kort, og derfor kjennes bilen mindre enn den er.

Motsatt er det i et trangt p-hus. Der trenger den en god del plass under finmanøvrering, og det merkes mest når du rygger. I tillegg er sikten bakover, gjennom en smal og høyt plassert bakrute, elendig. Vær forberedt på å måtte gå ut for å tørke av ryggekameraet før du skal parkere på dager med våt og skitten vei.

I kjøreøvelsene på lukket bane er I-Pace rask til å slå på assistentbremsene. Det er nok smart med tanke på de 2,2 tonnene som skal holdes under kontroll.

<b>PLASS:</b> Plassen og sittekomforten 
i baksetene 
er god.
PLASS: Plassen og sittekomforten i baksetene er god. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil
<b>FORSEGGJORT:</b> Behagelige seter med lekkert skinn. I-Pace er en svært komfortabel bil.
FORSEGGJORT: Behagelige seter med lekkert skinn. I-Pace er en svært komfortabel bil. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Bil

Rekkeviddebom

Spørsmålstegnet vi satte innledningsvis, handler om noe vi synes er viktig i en elbil: Rekkevidde. Den er oppgitt til hele 470 km etter den nye WLTP-normen, som skal være mer realistisk enn den gamle NEDC-normen. Men i løpet av testperioden ser vi aldri snurten av rekkeviddetall som er i nærheten av 470 km.

Forbruket er nemlig for høyt. Vi har tidligere kjørt Tesla Model S 90D i vår faste testrunde, i marsvær med to til fem kuldegrader (kulde kan redusere rekkevidden). Teslaen har like stort batteri og veier omtrent det samme som I-Pace, og har også firehjulsdrift skapt av to motorer.

<b>BLI ABONNENT:</b> Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Få tilgang til 70 år med kvalitetsartikler på vimennpluss.no.
BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Få tilgang til 70 år med kvalitetsartikler på vimennpluss.no.

Model S hadde et forbruk på 1,95 kWh/mil, og beregnet rekkevidde var ca. 415 km. I-Pace kjører vi i rundt 10 grader (og regn), og forbruket blir 2,37 kWh/mil. Beregnet rekkevidde er om lag 340 km.

Begge biler ble kjørt av samme testsjåfør etter et fastlagt kjøremønster som kan beskrives som økonomisk, men ikke langsomt. I-Pace har et karaktersystem for hvor økonomisk kjøringen er, og etter testrunden viser det en måloppnåelse på 99 prosent. Og likevel er den så langt unna de oppgitte 470 kilometerne, og såpass langt bak Model S.

Også under annen kjøring ligger forbruket til I-Pace på et høyere nivå enn vi hadde ventet. På en motorvei i Sverige der vi kjører i samme fart som de andre personbilene, forsvinner rekkevidden på kjørecomputeren dobbelt så fort som distansen vi kjører.

Bruk av den adaptive cruisekontrollen ser ut til å gi ekstra høyt forbruk. Systemet bremser ned på lang avstand selv når vi slår på blinklyset for å kjøre forbi, for deretter å øke farten igjen. Ved «kaldstart» i null grader ser vi også tall vi synes er for høye. Bare på de letteste kjøreturene i lav fart er forbruket relativt lavt.

Ladetider for Jaguar I-Pace

  • I mildt høstvær venter vi i 45–50 minutter på at batterikapasiteten skal øke fra knappe 30 prosent til 80 prosent med 50 kW hurtiglading.
  • Maks ladefart er 100 kW, og det har vi også prøvd: Ladingen går så å si dobbelt så fort. Slike ladere er foreløpig svært lite utbredt, så i en tid fremover er det best å forholde seg til hurtigladehastigheten med 50 kW. I-Pace kan naturlig nok ikke bruke Teslas superladere.
  • Veggboks med 7,4 kW gjør det mulig å ha fulladet batteri om morgenen om du plugger inn bilen tidlig på kvelden.

Jaguar: Avvik ved testbilen

Jaguar opplyste da vi hentet bilen at den manglet en oppdatering som skulle senke forbruket, og at det derfor kunne være «litt høyt». Vi har spurt Jaguar hvor mye oppdateringen kan senke forbruket. Svaret er at det varierer, men en oppdatering med optimalisering av batteriet har tidligere gitt mer enn 50 kilometer ekstra rekkevidde i en av bilene i importør-stallen.

Hvis det er en slik oppdatering testbilen mangler, kan den altså få en rekkevidde som nærmer seg Model S 90D. Men dette vet vi altså ikke. Det gjør det vanskelig å sette to streker under vår fasit for I-Pace. Ettersom Jaguar har funnet avvik ved bilen, lar være å sette karakter for testen. Vi har bedt Jaguar om å få teste den igjen. En oppdatering kommer.

Konklusjon

Ekte premiumbilkvaliteter, kvasse ytelser og herlig kjøreopplevelse, men i vår test holder ikke I-Pace løftene om god rekkevidde.

Jaguar I-Pace: Pris og tekniske spesifikasjoner:

Motor, cm³: Elmotor foran og bak
Effekt, hk ved o/min: 400
Dreiemoment, Nm ved o/min: 696
Egenvekt, kg: 2208
Tilhengervekt, kg: 750/750
Lengde/bredde/høyde, cm: 468/190/157
Bagasjerom, liter: 656–1453
Standard dekkdimensjon: 235/65 R18
Batterikapasitet, kWh: 90
Rekkevidde, WLTP km: 470
Rekkevidde i test, 198 km: 340
Forbruk, WLTP kWh/mil:  2,2
Forbruk i test, WLTP kWh/mil: 2,37
CO₂-utslipp, g/km: 0
0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,8
Toppfart, km/t: 200
Pris fra, kr: 589.950
Pris testbil, kr: 800.750

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2018, og sist oppdatert 19/10 2018.

Les også