Test: Hyundai ix35 FCEV hydrogenbil
Dette er faktisk Norges eneste elektriske SUV.

Det begynner å bli noen år siden de første hydrogenbilene kom til Norge, men det har i all hovedsak vært prototyper.
Tidligere i år kunne vi derimot sette oss bak rattet til den første fullverdige, fra-bunn-av hydrogenbilen på markedet med Toyotas Mirai.
Test: Toyota Mirai hydrogenbil
Men det finnes et annet alternativ på markedet som er en del billigere: Hyundais «snikinnførte» hydrogenbil ix35.

Vi kjørte bilen i en testutgave for fire år siden, og siden den gang har koreanerne utvidet sitt begrensede prøveprosjekt til å faktisk bli en hydrogenbil du kan gå i butikken og kjøpe. Til rundt 100.000 kroner mindre enn Mirai.
En aldrende teknologisk spydspiss
Der Mirai er den første serieproduserte bilen som er bygget som en hydrogenbil fra bunn av, er ix35 et ganske annet konsept: Bilen begynte som et teknologisk testprosjekt på selskapets helt vanlige SUV ix35, og ble så satt i begrenset produksjon etter at det viste seg å fungere ganske greit.
Les også: Nå kommer hydrogenbilene - slik fungerer elbilene med ubegrenset rekkevidde
Men selv om Hyundai har tro på hydrogen, er klar på at de tror teknologien fortsatt er et par år unna fult gjennombrudd. Litt avhengig av hvem du snakker med, er de fleste som har tro på hydrogen enige om at 2018-2020 kommer til å være gjennombruddet. Hyundai har derfor annonsert at de kommer mer en splitter ny hydrogenbil i 2018.

Dette skapte litt utfordringer da de i fjor lanserte neste generasjon ix35: Tucson. Fremfor å også å lansere Tucson i hydrogenversjon, fortsetter Hyundai i stedet å selge ix35 som sitt hydrogenalternativ.
En av markedets mest teknologisk fremstidsrettede biler, er derfor ironisk nok en modell som egentlig er faset ut.

Dette får den konsekvensen av at om du kjøper en splitter ny ix35 i dag, får du den med bare ett utstyrsnivå, og det inkluderer for eksempel ikke DAB-radio. Du får ingen alternativer på ekstrautstyr. Dette er en "take-it or leave-it"-deal til 499.900 kroner.
Skal du ha DAB - noe du jo må ha fra 2017 - må du kjøpet et ettermonteringskit. Hele interiøret er i det hele tatt litt datert i forhold til hva Hyundai kan tilby i nye Tucson.

Den eneste elektriske SUV-en du kan kjøpe
I dag er ix35 faktisk den eneste elektriske SUV-en du kan kjøpe, frem til Tesla Model X blir tilgjengelig. Det å sammenligne bilen direkte med Mirai blir i grunn feil på alle måter - bortsett fra at det er en brenselcellebil.
Les også: Her er de norske prisene på Tesla Model X
Å kjøre ix35 oppleves veldig udramatisk og skiller seg ingenting fra andre komapkt-SUV-er. Utover at det står Fuel Cell over alt, så er alle instrumenter og betjeningsmetoder som en hvilken som helst annen bil.

Du setter deg inn, skrur på tenningen, setter girspaken i D og kjører avgårde. Tidvis kan du høre noen litt summelyder fra hydrogensystemet, men for alle praktiske formål oppleves bilen som en elbil.
Bilen er ganske kjapp i akselerasjonen fra stillestående, før den flater ut ganske raskt. 0-100 unnagjøres på 12,4 sekunder - men akselerasjonen er betydelig raskere i starten enn når farten øker. Bilen hadde hatt godt av en håndfull hestekrefter ekstra.
Men under vanlig kjøring merker du dette kraftunderskuddet bare under forbikjøringer. På vår rundt 30 mil lange testtur opplevde vi først og fremst bilen som en sømløs og behagelig SUV som er satt på på typisk amerikansk måte der du aldri får behovet for å dra på veldig i svingene.

Rekkevidde
Etter å ha tilbakelagt 304 km i bilen, oppga bilens egne systemer at vi hadde igjen på 112 km før tanken var tom. I tillegg var det noen som hadde kjørt bilen fra pumpestasjonen før vi hentet bilen.
På turen hadde en veldig blandet kjørestil hvor vi testet ut bilens egenskaper, og benyttet både varmeapparat, aircondition og setevarme.
I USA oppgis bilen å ha en rekkevidde på 426 km, noe som stemmer godt med vår erfaring - og det kan åpenbart presses mye lenger om en går inn for det.
Utfordringen er selvsagt at det foreløpig knapt finnes fyllestasjoner for hydrogen i Norge. Siden alle er i Oslo-området, er aksjonsradiusen noe begrenset frem til det kommer flere påfyllingssteder.

Litt lite batteri
En ting vi bet oss merke i er at bilen hadde hatt godt av et litt større batteri for regenerering av bremsekraft.
Bilens girkasse har et eget lavgir for lange nedoverbakker (motorbrems), og denne motorbremsen slutter å fungere når batteriet er fullt. Dette skjedde gjentatte ganger på vår testtur, og kan føre til at det "plutselig" går litt fortere i svingene enn du hadde regnet med.

Batteriet er på bare 0,95 kWh, og fylles og tømmes dermed svært raskt. Til sammenligning er batteriet på en Prius rundt 1,3 kWh, mens Mirai har 1,6 kWh.
Utover at det fremstår litt uforutsigbart at lavgiret bare slutter å fungere halvveis ned en lang bakke, så er konsekvensen at en god del gratis energi går tapt.
Mye har skjedd på med batteriteknologi siden bilen ble satt i test for første gang, så vi kan nærmest garantere at nå neste generasjon kommer i 2018 så vil batteriet være større.
Rykter om fylletid
Det har gått noen rapporter rundt i kommentarfelt den siste tiden fylletiden for hydrogenbiler er betydelig lenger enn det som oppgis på 3-5 minutter. Påstandene er at 3-5 minutter bare holder 80 prosent full tank, og at de siste 20 prosentene tar 20-30 minutter.

Det er en viss logikk i at de siste prosentene av en gasstank tar lenger tid å fylle, men som bruker av en hydrogenbil er det ikke slik at du ved pumpa har valget mellom å fylle opp tanken til 80 prosent på kort tid eller 100 prosent på lang tid.

Påfylling av ca 4 kg hydrogen på en tank som begynte å nærme seg tom, tok for oss ganske nøyaktig 4 minutter. Etter dette oppga både pumpa og bilens egne systemer at tanken var full - og at rekkevidden var 448 km. Dette er hva bilen selv antar reelt basert på tidligere bruk, ikke en teoretisk rekkevidde.

Det er nøyaktig samme opplevelse vi har hatt med Toyota Mirai tidligere.
Det kan godt være at det er plass til 20 prosent ekstra som tar lenger tid å fylle, men det blir en hypotetisk diskusjon.

Konklusjon
ix35 er den billigste hydrogenbilen du kan kjøpe på markedet i dag, og er strengt tatt også den eneste elektriske SUV-en. I så måte er den ganske unik, og kun et av to tilgjengelige hydrogenbiler.
Bilen viser at hydrogenteknologien har tatt steget ut fra obskuriteten og nå faktisk har noe å gjøre i massemarkedet.
Samtidig gir ikke bilen noen voldsom følelse av å være fremtidsbilen. Dette er en gammel plattform som selskapet egentlig har faset ut. Dette både er og føles som et hvileskjær frem til Hyundai slipper sin virkelige hydrogensatsing om et par år - og det forsøker de heller ikke å legge skjul på.
Og det er kanskje like greit, for med dagens fylleinfrastruktur er det i grunn bare taxier i Oslo - og helt spesielt teknologiinteresserte - som reelt sett er i en posisjon til å velge en hydrogenbil.
Det gode
- Viser at hydrogenteknologien nå fungerer
- Rask fylling
- Ser ut til å leve opp til kjørelengdeløfter
- Prisen er ikke direkte avskrekkende
- Fult utbytte av elbil-fordeler + tilgang til kollektivfelt stengt for elbiler
Det dårlige
- Egentlig en aldrende bil - noe den spesielt innvendig bærer preg av
- Leveres uten DAB
- Ikke firehjulsdrift
- For lite batteri
- Stor usikkerhet rundt bruktbilverdien for et slikt førstegenerasjonsprodukt
Det grusomme
- Ladeinfrastrukturen gjør at bruksområdet blir betydelig lavere enn det kunne ha vært
Les også: