Test: BMW 5-serie M550d xDrive
Bilen politiet skal ha - bare med mye råere motor.

BMWs 5-serie har i flere år vært «crème del a crème», sammen med Audi A6, blant de virkelig store familiestasjonsvognene.
Nå har derimot Mercedes tatt over tronen med den nye generasjonen E-klasse, men som flere har påpekt: Det blir litt smak og behag.
Test: Mercedes E-klasse E200 5. generasjon
I alle fall når man tar en titt på hva BMW har fått til med modellen som har fått det klingende navnet M550d xDrive.

Da bilen ble lansert for noen år siden kostet den 1,25 millioner kroner (før du begynte på ekstrautstyrslisten), men etter revidering av bilavgiftene koster den nå nesten 150.000 kroner mindre. Nær røverkjøpet å regne sammenlignet med en «ekte» M5 til nær 1,6 millioner kroner - som nå ikke engang kommer som stasjonsvogn.
Dette har samtidig ført til et aldri så lite verdiras på bruktbiler: BMW M550d - her har prisen rast

Et vidunder av en motor
Når BMW setter en M-bokstav foran en fullverdig modellbetegnelse, så betyr det at bilen ikke har fått en fullstendig M-behandling, men at M-divisjonen har vært inne og fiklet litt med en standard bil for å gjøre den enda råere. Uten at den skal bli mer ubehagelig.

I M550d handler det i stor grad om at M-divisjonen har sett på den 313-hestekrefters 3-liters dieselmotoren som sitter i 535d, og fiklet med turboene - samt satt inn en ekstra.
Resultatet er at effekten på motoren økes fra 313 til 381 hestekrefter, og dreiemomentet går fra 630 til hele 740 Nm. Dette mener BMW rettferdiggjør økningen fra 535 til 550 - selv om det er den samme motorblokka.

Til sammenligning har den råeste dieselmotoren til Audi i deres A6 «bare» 320 hestekrefter og 650 Nm dreiemoment.
Ifølge BMW er dette nok til å presse akselerasjonen fra 0-100 under 5 sekunder.
Ikke ulikt det vi finner i dette udyret: Test av BMW X5 M50d
Kraftoverskudd av dimensjoner
Skal vi være brutalt ærlige så oppleves ikke M550d som så superrask som spesifikasjonene tilsier. Den sparker deg ikke, og det er nesten så vi betviler 0-100 på 4,9 sekunder.

I stedet er det et voldsomt skyv. M550d er rask på en annen måte.
Det statistikken nemlig ikke forteller er at det store underet med motoren er de enorme mengdene krefter gjør at bilen går omtrent like fort i motbakke som i nedoverbakke. Og at når du har kommet deg opp i fart, later det ikke som om kreftene vil noen ende ta.
Den gir seg ikke - og firehjulsdriftsystemet gjør at alt dreiemomentet kan utnyttes. Selv på grus.

Dette gir en selvsikkerhet i forbikjøringer som vi sjelden tidligere har opplevd. Du smetter forbi én og to biler på et blunk - og 5-6 biler med den visshet at du har masse krefter hvis det skulle vise seg nødvendig.
Bærer preg av vekt
Selv om BMW lager noen av verdens beste chassis, er det liten tvil om at den aldrende 5-serien oppleves litt aldrende sammenlignet med den splitter nye E-klassen. Dagens 5-serie ble riktignok satt i produksjon så sent som i 2011, men baserer seg på plattformen BMW introduserte i 2008 med forrige generasjon 7-serie. Det er lenge i en bilverden som utvikler seg meget for for tiden.

Tydeligst kommer dette til syne i bilens vekt: Den veier ganske nøyaktig to tonn, mens en E-klasse med 3-liters dieselmotor veier rundt 250 kg mindre.
Dette gir definitivt en substans og soliditetsfølelse, men vekten merkes godt hvis du kjører aktivt på svingete vei. M550d liker seg best når den kan hamre avgårde på motorvei i høy fart, eller i relativt slake svinger - gjerne i motbakke.
I mangel av et bedre begrep er det en «power cruiser» - eller Grand Tourer i stasjonsvognforkledning.

Plass og komfort
Og nettopp stasjonsvognforkledningen er et ikke ubetydelig poeng. Dette er selvsagt fortsatt en svært romlig bil - både i baksetene, og med sine 565 liter i bagasjerommet.

Interiøret er heller ikke verst, i alle fall når man putter på litt ekstrautstyr.

Instrumentpanelet er nesten heldigitalt, infotainmentsystemet har vi en rekke ganger omtalt som markedets beste og setene er det ingenting å klage på.

Det er likevel slik at man føler på at dette er et aldrende interiør - igjen sammenlignet med nye E-klasse - og selvsagt også nye 7-serie.
Test: BMW 7-serie 750iL xDrive

5-serien har forøvrig litt problemer med refleksjoner i frontruta ved direkte sollys. Bildet over skulle vise det meste om hvordan dette kan utarte seg - og er en av ulempene med det ellers glimrende B&O-lydanlegget med en høyttaler plassert sentralt.
Voldsomt - for de få
M550d er en massiv og voldsom bil på flere måter. Egentlig er den alt - for de fleste.
Den har masse plass, både til bagasje og passasjerer. Den har et høyt komfortnivå, en høy grad av luksus - ikke minst et kraftoverskudd nærmest uten sidestykke. Designet er derimot av en slik stil at du ikke fremstår som brautende.
På tross av dette er forbruket langt mindre skrekkelig enn du skulle tro: Siden det er en effektiv dieselmotor, er forbruket oppgitt til 0,63 liter per mil, om du velger å ikke bruke av kraftoverskuddet.
En tur ned til Costa del Sol - og tilbake - fremstår som en ganske overkommelig greie. Delen gjennom Tyskland virker fristende.
Bilens største utfordring er at den drar på årene, og den nærmeste konkurrenten er splitter ny.
Og det vet BMW. Neste år kommer nye 5-serie. Blir den like attraktiv som 7-serien, er kampen igang igjen.
Det gode
- Voldsomt med krefter
- Gode kjøreegenskaper
- Overraskende komfortabel
- Masse plass
- Luksusen og kreftene er diskret plassert bak designet
- Bruker ikke all verden drivstoff - heller ikke når du presser bilen
Det dårlige
- Vanskelig å akseptere et M-merke på en dieselbil
- Merkbart at dette
Det grusomme
- For 1,1 millioner er alternativene mange og kundegruppen liten