Tesla-sjef: - Drømmen blir kanskje aldri mulig

- Folk tar ikke inn over seg ulempene.

En ny Model S kan lagre opp mot 100 kWh strøm, nok til å dekke strømforbruket i en liten leilighet i et par-tre uker.
Publisert

En av de store utfordringene med fornybar energi i form av sol og vind, er at strømmen blir helt uforutsigbar. Strøm produseres når det blåser eller er sol, ikke nødvendigvis når man trenger den.

På den ene siden risikerer man perioder der det produseres alt for lite strøm til behovet, og på den andre siden kan det produseres alt for mye strøm.

Les også: Teslas nyhet kan starte en ny revolusjon

Begge deler er egentlig et like stort problem, siden strøm ikke kan lagres - og det alltid må være balanse mellom hvor mye strøm som puttes inn i strømnettet, opp mot hvor mye som tas ut.

Elbiler kan være strømbuffer

En idé som stadig flere ser ut til å drømme om, er å bruke elbiler som en buffer for disse svingningene. Blant annet skal NTNU og en rekke andre forskningsinstitusjoner starte med et treårig forskningsprosjekt i EU-regi der dette er en av kongstankene.

Les også: Du må betale ny «avgift» på strøm - pengene sendes rett til Sverige

Drømmen er at elbilene skal lades opp når det er overskudd av strøm, mens strøm skal kunne hentes ut av batteriet når det er underskudd.

Elbileiere skal kunne tjene ved å lade bilen til svært lav strømpris i perioder med lav etterspørsel, og selge til høy pris når det er strømunderskudd.

Tesla-topp helt avvisende

Men nå skyter en av verdens fremste batterieksperter, Teslas tekniske sjef Jeffrey Brian «JB» Straubel, hele ideen rett ned.

Under en transportkonferanse nylig sa han rett ut at de som ser på denne løsningen ikke helt innser medaljens store bakside.

- Når det gjelder å bruke bilen som en buffer for fornybar energi, tror jeg det er to måter å implementere dette på.

Mulig - og umulig

- Det ene er å bruke dynamisk lading. Dette er i praksis å ha en intelligent styring av når bilen skal hente strøm fra nettet, fortrinnsvis når det er billig eller mye fornybar strøm tilgjengelig. Dette er noe vi kan gjøre veldig enkelt, bare med programvare. Vi trenger ikke endre noe fysisk, og det er ingen nye reguleringer eller sertifiseringer som må på plass. I praksis kontrollerer du bare når noe skal skje, sa Straubel.

- Hvis du derimot vil sende energien tilbake til nettet, blir dette mye mer komplisert - og det tror er verken kostnadseffektivt eller god løsning. Kanskje vil det aldri skje, og i alle fall ikke på nær sikt.

Årsaken er todelt, ifølge Tesla-sjefen.

Batteriene er noe av det dyreste i en elbil, og å slite det ut på å mellomlagre strøm for strømnettet er ingen god idé, mener Tesla-sjefen.

- Den ekstra bruken av batteriene har en ganske høy kostnad, og mange av de som ser på dette i dag, tar ikke nok hensyn til slitasjekostnaden på batteriene - og heller ikke de ekstra kostnadene ved å ha et toveissystem for strøm. Du må ha en strømtilkobling tilsvarende det noen har når de har et stort solcelleanlegg, noe som har helt andre standarder, sier han.

Ødelegger batteriene

Problemet er at batteriene som benyttes i elbiler, ikke er laget for å lade opp og ned i det uendelige. Batterier som benyttes i biler har rett og slett helt andre egenskaper enn batterier som kan fungere godt til mellomlagring i strømnettet.

Interessant nok lager Tesla nettopp også denne typen dedikerte batterier.

Les også: Teslas nyhet kan starte en ny revolusjon

- Batterier som er dedikert til dette markedet, har litt forskjellige karakterstikker enn de for elbiler: De må tåle langt flere ladesykluser. I en elbil som har over 350 km rekkevidde, trenger du ikke et batteri som tåler så mange ladesukluser som du trenger på et batteri som er designet for å lade opp og ned hver eneste dag. Forskjellen i antall sykluser du må ta høyde for er kanskje 4-5-gangeren, sier Straubel.

Eller sagt på en annen måte: Batteriene er kanskje den største kostnaden i en elbil, og de blir dårligere for hver gang de lades opp på nytt. Hvis du bruker disse batteriene som buffer for strømnettet, så vil de slites ut mye, mye raskere enn ellers - og et batteribytte er svært dyrt.