ØKENDE BÅTINTERESSE

Interessen for båter har skutt i været

Finn.no har hatt en voldsom økning i antall personer som er interessert i å kjøpe båt, og mener økningen kan være en følge av koronaviruset.

Pluss ikon
HJEMMEFERIE: Koronaviruset gjør at nordmenn ser til ulike ferieformer på hjemmebane, som båtferie.
HJEMMEFERIE: Koronaviruset gjør at nordmenn ser til ulike ferieformer på hjemmebane, som båtferie. Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

– De høye besøkstallene Finn.no har hatt i midten av april så vi kun to dager i hele fjor, sier Magnus Frøshaug Ryhjell som er forretningsutvikler i Finn.no.

– Båtmarkedet på Finn.no er helt ellevilt nå, sier Ryhjell.

Vurdér å selge

Ryhjell sier at hvis han skal komme med noen oppfordring, så vil det være at dersom du har en båt du skal selge eller vurderer å selge din nåværende båt for å kjøpe en annen eller nyere en, så er dette tiden å gjøre det på.

<b>STOR INTERESSE:</b> – Vi opplever i år en voldsom vekst i folk som er på jakt etter båt eller bobil til leie, sier forretningsutvikler i Finn.no, Magnus Frøshaug Ryhjell.
STOR INTERESSE: – Vi opplever i år en voldsom vekst i folk som er på jakt etter båt eller bobil til leie, sier forretningsutvikler i Finn.no, Magnus Frøshaug Ryhjell. Foto: Finn.no

– Det er også en rekke gode tilbud på nye båter ute hos forhandlerne. Mange av dem skulle stått på en eller flere messer med messetilbud, men disse ble selvsagt avlyst. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det er mange av forhandlerne som har annonsert messetilbudene sine digitalt i stedet – så det er mange gode dealer ute nå, sier Han.

Ryhjell sier at han ikke kjenner til hva slags lager de forskjellige båtforhandleren har, men at det er grunn til å anta at etterspørselen nå er større enn hva de kanskje har planlagt for.

– Det kan derfor være lurt å sette i gang prosessen nå, dersom du vil ha ny båt i år. Vi opplever også en voldsom interesse for båtplass på FINN, hvilket tyder på at mye av trafikken vi nå ser er folk med konkrete kjøpsplaner og ikke bare folk som kikker, sier Ryhjell.

Interessen for båt vil fortsette

Han sier de har ingen indikasjoner på at folk blir lei av båtlivet, og tror ikke kjøperne de ser nå er folk som kun vil på båtferie i år for deretter å selge båten når pandemien er over.

– Vi har hatt vekst i båtinteressen på FINN hvert år, de siste årene. Og vi opplever i år en voldsom vekst i folk som er på jakt etter båt eller bobil til leie. Disse brukerne er, etter mitt skjønn, kanskje mer aktuelle "kun fordi det er pandemi" båtfolk eller bobilfolk, sier Ryhjell.

– Når det er sagt, så er vi svært heldige og bor i et vakkert land fullt av naturopplevelser og en vakker skjærgård, så jeg tipper at de som i år tar sin første ferie på vannet vil oppleve at det gir mersmak, sier Ryhjell.

Les også: Luksusbåten har et nesten folkelig, familievennlig preg

I løpet av mars og april i 2020 har If forsikring hatt en betydelig økning i folk som har vært inne og sjekket pris på båtforsikring på nettet, ifølge produktsjefen i If forsikring, Atle C. Strøm.

– For mars ble det en økning på 69%, og så langt i april ligger vi 25% over totalen for hele april i fjor. Salget av forsikring på nettet har også vært bra, og økte med 59% i mars, sier Strøm.

Ikke nødvendigvis en større økning

Leif Bergaas er daglig leder i båtbransjeforbundet NORBOAT, og sier at det ikke nødvendigvis er noen stor økning i kjøp eller salg av båter i år sammenlignet med i fjor.

<b>IKKE SIKRE TALL:</b> – Finn.no kan se en økning i antall mennesker som har vært inne på sidene deres, men ikke konkret hvor mange som faktisk har endt opp med å kjøpe eller selge båter, hevder Bergaas.Leif Bergaas som er daglig leder i båtbransjeforbundet NORBOAT.
IKKE SIKRE TALL: – Finn.no kan se en økning i antall mennesker som har vært inne på sidene deres, men ikke konkret hvor mange som faktisk har endt opp med å kjøpe eller selge båter, hevder Bergaas.Leif Bergaas som er daglig leder i båtbransjeforbundet NORBOAT. Foto: NORBOAT

– Det er et godt salg av båter i år, og mange trodde at korona ville ha en mye større negativ innvirkning. Vi ser jo at bilsalget har gått ned. Det samme gjelder hussalg, hotel og reise. Og mange andre bransjer har blitt hardt rammet, men båtbransjen har klart seg overraskende bra. Jeg vil derimot ikke si at kjøp og salg av båt i år er mye bedre enn det var i fjor, sier Bergaas.

Bergaas sier at i mangel av et obligatorisk fritidsbåtregister er det vanskelig å tallfeste det totale nybåtsalget fra måned til måned slik man kan gjøre på biler. Og at det derfor vil være vanskeligere å vite nøyaktig hvor stor økning det har vært i antallet personer som har kjøpt eller solgt båter de siste månedene, sammenlignet med i fjor.

– Finn.no kan se en økning i antall mennesker som har vært inne på sidene deres, men ikke konkret hvor mange som faktisk har endt opp med å kjøpe eller selge båter, sier Bergaas.

Les også: Denne båtprodusenten har gjort noe smart for oss nordmenn

Mild vinter gir bra båtsalg

Bergaas påpeker imidlertid at en mild vinter, som den vi har hatt i år, ofte er bra for båtsalget, og at salget gikk bra frem til korona-epidemien.

– Det ble plutselig en liten stillstand på båtmarkedet, men så kom det frem at man ikke skal reise utenlands, og da steg salget av båter opp igjen. Så NORBOAT ser nå at det er veldig stor aktivitet på sjøen. I tillegg til at det er mange som pusser opp båtene de har, så er det et bra salg av båter og båtutstyr nå, spesielt båter med påhengsmotor, til tross for situasjonen vi er i, sier Bergaas.

Han forteller at de aller fleste bruker båten sin i Norge.

– Noen drar nedover Europa, men det er veldig få. Det finnes cirka én million fritidsbåter i Norge – dette er mange båter i forhold til folketallet – men kun et fåtall av disse drar nedover til Europa, sier Bergaas.

– Norge er et godt land også for båtliv, og med sine 100.000 km. lange kystlinje er båtliv en nærliggende fritidsaktivitet som er bra for både kropp og sjel, avslutter Bergaas.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2020, og sist oppdatert 07/05 2020.

Les også