Skreddersydd for norske forhold - også prisen

Bilen som fort kan ta innersvingen på noen favoritter.

Publisert

Det begynner å bli noen år siden Opel kom med det lille designmirakelet fra Rüsselsheim, nemlig Insignia. Bilen som begravde Vectra for godt. Bilen var en juvel fra de kanter - og ga oss assosiasjoner til noe av det beste Tyskland ellers kunne tilby.

Det skulle derimot gå bokstavelig talt år og dag - inkludert en facelift - før den virkelige «Norgesutgaven» - som Opel har kalt Country Tourer - dukket opp.

CT er Opels tilsvar til VW-konsernets store suksess med Alltrack/Allroad/Scout-modeller - og oppskriften er den samme: Firehjulsdrift, litt heving - og en rekke plastdeksler som skal verne mot riper fra skummet underlag.

La oss ikke danse rundt grøten: Dette er kanskje den beste bilen Opel kan tilby for tiden.

Så derfor begynner vi med ikke fullt så imponerende:

Motorisering

Under panseret på Insignia Country Tourer sitter det en 2-liters dieselmotor som på papiret skal tilby 163 hestekrefter. Mellom motor og firehjulstrekksystemet sitter det en høyst tradisjonell 6-trinns automatisk girkasse.

Det skal sies at det her tilbys dreiemoment i bøtter og lass - for bilen kjennes kraftfull ut - men vi sitter ikke med noen følelse av 163 hestekrefter. Motoren er ganske seig, og automatkassen er sedat - og på grensen til slurete.

Det er komfortabelt, men ikke spesielt spennende. Det hjelper heller ikke på at motoren har en knatring på lavt turtall som gir assosiasjoner til en traktor.

Opel Insignia Country Tourer 2.0D AT6 Premium

Motor: 4-sylindret turbodiesel
Volum: 2.0/1956 ccm
Effekt: 163HK v/4000 RPM
Dreiemoment: 350 Nm v/1750 RPM
Girkasse: 6-trinns automat
Drift: 4x4
Størrelse: 4920/1856/1526 mm
Egenvekt: 1768 kg
Bagasjeplass: 540/1530 liter
Hengerfeste: 2000 kg
Toppfart: 180 km/t
0-100: 11,4 sekunder
Forbruk: 0,64 l/mil
CO2: 163 g/km

Modell: 509.900 kroner
Testbil: 564.200 kroner

Utstyr inkluderer 18" felger, Infinity lydsysem, stofftak, automatisk A/C, cruise control, regnsensor, LED-lys, varme i ratt, city-funksjon på styring, parkeringspakke, multifunksjonsratt, delskinn m.m

Noe av årsaken til at bilen ikke kjennes all verden spenstig ut, er at den er tung. Den er godt over 100 kilo tyngre enn utgående Passat Alltrack - og nær 200 kilo tyngre enn Octavia Scout. Det er med andre ord ingen tvil om at dette er en plattform som stammer fra før racet om vekt begynte.

Konsekvensen av det hele er også at forbruket på bilen er relativt høyt. Offisielt oppgitt forbruk er 0,64 liter per mil - noe som er ganske merkbart over konkurrentene.

Gode kjøreegenskaper

Vi kan heldigvis melde at den litt labre drivlinjen på ingen måte påvirker bilens kjøreegenskaper. Helt siden lansering har Insignia vært helt på høyden når det kommer til kjøreegenskaper, og også Country Tourer oppleves engasjerende.

Den er selvsagt ganske tung, men det føles presist, tight og ganske direkte. Styringen gir deg god tilbakemelding om hva som skjer, og det gir deg tillit til å kunne presse på. Det er nok likevel på cruising og dårlig vei at bilen kommer til sitt ess.

Firehjulstrekksystemet er av den dynamiske typen som er 95 prosent er forhjulsdrevet, frem til bilen oppdager at her trengs det mer grep. Da fordeles kreftene ut til alle hjulene etter behov. Dermed blir fremdriften upåklagelig.

Hyggelig førermiljø

Insignia har alltid blitt litt kritisert for å være trang opp mot hvor stor den er, men i førersetene forstår vi ikke kritikken.

I de litt påkostede setene i testbilen sitter vi svært godt, rattet er godt - og interiøret er plassert rundt oss på en måte som vi liker godt. Støynivået er også fin-fint - bortsett fra når motoren er kald på lavt turtall.

Instrumentpanelet er halvhjertet halvdigitalt: I midten er det en glimrende 8" skjerm som viser speedometer, og masse annen informasjon - mens det på hver side er tre ekstra mekaniske instrumenter - inkludert turteller. Vi liker den digitale skjermen - men forstår ikke helt hvorfor de ikke har tatt konseptet helt ut og gjort det hele heldigitalt.

Vi beklager, men pekebrett i midtkonsollen er ingen god måte å styre infotainmentsystemet på.

Infotainmentskjermen sitter relativt høyt i dashbordet, og kan styres enten ved å trykke rett på skjermen eller gjennom en pekeplate i midtkonsollen. Som på den nye Lexus NX, fungerer ikke slike pekeplater i praksis i en bil (vi mener det er på grensen til trafikkfarlig) - men heldigvis fungerer det til gjengjeld veldig godt å styre skjermen ved å trykke på den.

Kjære bilprodusenter: At noe fungerer på en laptop, betyr ikke at det er en god idé i en bil.

I baksetene er det trangt om de i forsetene tar plassen de kan tilbys, mens det er helt greit om en viser litt hensyn.

Du må gå inn nær en halvmeter fra støtfangeren før du kommer inn i den brukbare delen av bagasjerommet.

At det er trangt i baksetene betyr derimot ikke at det er god plass i bagasjerommet. Opel får overraskende lite ut av sin store bil. Med 540 liter er det 70 liter mindre plass enn i den 23 centimeter korterer Octavia Scout. Her har bilens flotte utseende gått på bekostning av plassen. Selve bagasjelokket spiser en del plass - og Opel har ikke klart å utnytte bredden.

Prisen er et salgsargument

Disse litt høye firehjulsdrevne variantene av familiestasjonsvognene har en tendens til å bli litt dyre. Litt kraftigere motor, firehjulstrekk og vekt drar opp prisen.

Opel har derimot gjort en god jobb med prisingen av Country Tourer. Vår svært godt utstyrte testbil med Premium utstyrsnivå har en pris på like over 500.000 kroner - noe som er rundt 40.000 kroner mindre enn det mest sammenlignbare vi kunne finne i den utgående Passat Alltrack.

På premiumutgaven er det 18" alufelger, 8-veis justerbare skinnseter, tosoners A/C, adaptiv cruise control, lydanlegg fra Bose, adaptict understell, LED og Bi-Xenon lys, GPS, multifunksjonsratt, ryggekamera, regnsensor og en god del annet snacks.

Vår testbil er i tillegg utstyrt med litt ekstra snacks på toppen, inkludert panorama glasstak, parkeringsvarmer, tilhengerfeste og en sportspakke med blant annet ventilasjon i seter og girhendler på rattet. Til sammen drar dette prisen opp til like over 560.000 kroner.

Dette er ikke småpenger, men du får svært mye bil for pengene i den prisen.