Arbeidsliv

Rett i veggen

Slik så det ut da brøytemannskapene rydder Norges mest populære turistvei for snø. Nå er den endelig åpen for trafikk. 

Pluss ikon
<b>FYLKESVEI 63:</b> Enkelte steder er brøytekantene 10 meter høye.
FYLKESVEI 63: Enkelte steder er brøytekantene 10 meter høye. Foto: Veidekke
Sist oppdatert

Enorme snømengder i fjellet gjør at brøytemannskapene har hatt en stri tørn med å rydde noen av Norges mest kjente fjelloverganger for snø. Fylkesveiene over Gaular- og Sognefjellet ble åpnet 2. mai, men kunne i perioder bli stengt på grunn av skredfare. Begge strekningene er kategorisert som Nasjonale turistveier av Statens vegvesen.

– Det er mye snø i fjellet, og sol og varme kan utløse solskred fra fjellsidene. Noe som også er en utfordring på alle fjellovergangene, er de høye brøytekantene som kan smelte og kollapse, uttaler Rune Sverre Sande, leder for drift i område nord i Vestland fylkeskommune.

<b>FRESER:</b> Hjullasterne freser vekk opptil 5000 tonn i timen.  
FRESER: Hjullasterne freser vekk opptil 5000 tonn i timen.   Foto: Veidekke

5000 tonn snø i timen

20. april startet arbeidet med å rydde Trollstigen og veien over fjellet fra Isterdalen ved Åndalsnes til Langdalen i Valldal. Strekningen er en del av den Nasjonale turistveien mellom Trollstigen og Geiranger. Store snømengder har gjort jobben ekstra krevende i år.

– Det er ikke rekord, men vi har ikke hatt så mye snø på minst 10 år, sier Kaj-Andre Døving, byggeleder i Statens vegvesen.

Før var det veivesenet selv som tok jobben med å rydde strekningen for snø, men etter at etaten ble delt i divisjoner er arbeidet med å brøyte fylkesvei 63 over Trollstigen blitt satt ut på anbud. Det er Veidekke som nå har oppdraget. 

Da Vi Menn snakket med Døving i begynnelsen av mai, jobbet Veidekke fortsatt med å rydde det rundt 22 kilometer lange veipartiet. Totalt regnet Døving med at det ville ta tre uker å brøyte hele strekningen, men det har vært så mye snø at jobben har tatt flere uker.  Nå er den endelig åpen for sesongen.

– Det har vært en krevende vår med veldig mye snø, mye vær, skredfare og lave temperaturer til langt ut i juni. På det høyeste har brøytekantene vært 12 meter, forteller byggeleder Kåre Berge i Møre og Romsdal fylkeskommune til tungt.no.

<b>TÅLMODIGHETSPRØVE:</b> Mye snø gjør at det kan ta minst tre uker å brøyte 22 kilometer vei.
TÅLMODIGHETSPRØVE: Mye snø gjør at det kan ta minst tre uker å brøyte 22 kilometer vei. Foto: Veidekke
<b>ÅPNING:</b> Da Vi Menn snakket med Statens vegvesen var det ennå for tidlig å stadfeste når strekningen mellom Isterdalen og Langdalen kunne åpnes for allmenn ferdsel. 
ÅPNING: Da Vi Menn snakket med Statens vegvesen var det ennå for tidlig å stadfeste når strekningen mellom Isterdalen og Langdalen kunne åpnes for allmenn ferdsel.  Foto: Veidekke

10 meter høye kanter

To hjullastere freste vekk 5000 tonn snø i timen på veien mellom Trollstigen og Geiranger. Noen steder måtte også hjullastere med skuff tas i bruk for å fjerne stein fra ras. På enkelte partier er brøytekantene rundt 10 meter høye, og store skavler medførte at ryddemannskapene også har måttet bruke gravemaskiner for å rive ned kantene.

– Det er ikke så ofte vi må ty til gravemaskiner, men i år var det nødvendig for å ta ned store snøskavler som har fokket seg ved veien, forteller Døving.

Jobben er ikke spesielt krevende, ifølge Døving, men en tålmodighetsprøve.

– Man sitter jo og stirrer inn i en hvit vegg dag ut og dag inn, sier byggelederen.

Men et par steder var ryddemannskapene litt ekstra varsomme. Det gjelder et par rasutsatte partier i selve Trollstigen, og et stykke ved Byksefonna.  Også kafeen og turistsenteret ved Stigrøra (858 meter over havet), på toppen av Trollstigen, måtte ryddes for snø. 

<b>NASJONAL TURISTVEI:</b> Trollstigen er Norges mest besøkte turistvei og et imponerende stykke ingeniørkunst som ble åpnet i 1936. 
NASJONAL TURISTVEI: Trollstigen er Norges mest besøkte turistvei og et imponerende stykke ingeniørkunst som ble åpnet i 1936.  Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Trollstigen

Nasjonal turistvei Geiranger-Trollstigen går mellom Langvatnet på Strynefjellet og Sogge Bru i Romsdalen. Strekningen er 104 km lang (fylkes 63). Strekningen Geiranger – Trollstigen er stengt i vinterhalvåret. Den stenger som regel i oktober og åpner i mai. Strekningen Langvatnet-
Geiranger er normalt stengt i november og åpner i mai.

 Kilde: Statens vegvesen

Turistmål

Selve Trollstigen er Norges mest besøkte turistvei. Veien var i mange hundre år en viktig ferdselsåre mellom Valldal og Åndalsnes, men var i begynnelsen bare en sti. Den kjørbare veien ble åpnet av kong Haakon i 1936. Det er et imponerende stykke ingeniørkunst der veien slynger seg 11 hårnålssvinger oppover langs stupbratte fjellsider.

Noen steder er veien hogget inn i fjellet, mens den andre steder er bygget opp med stein. Høydepunktet er der veien krysser Stigfossen. Du kan for øvrig gå den gamle Kløvstien opp til Stigrøra fra Isterdalen.

Trollstigen er stengt store deler av året på grunn av store snømengder, men når veien åpnes er den et svært populært turistmål. Det kan bety veldig mange turister, som gjerne kommer i buss, og som skal opp til utkikkspunktet og kafeen ved Stigrøra. Men ettersom cruiseturistene uteblir i år, er det kanskje nettopp nå du bør ta turen. 

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2020, og sist oppdatert 18/06 2020.

Les også