Prøvekjørt: Princess V50 Open

Ja takk, tar gjerne sommerferien her

Av og til kommer du om bord i en båt der du ikke får lyst til å gå i land igjen. Dette er en slik. 

FARVEL OSLO: Nesoddlandet passerer i bakgrunnen og kursen er satt mot fjernere farvann. Da er Princess V50 Open i sitt ess. 
Publisert

Noen båter gir deg godfølelsen straks du setter føttene på dørken. Jeg går fra den store badeplattformen, tar trinnene opp langs den flotte solsengen og entrer cockpiten i Princess V50 Open.

Skuldrene senker seg, velværet siger inn – smaken av det søte liv. Vakkert og stilfullt, luksuriøst uten å være prangende. Mer om det senere, men først noen viktig fakta:

Denne modellen så dagens lys i 2022; lanseringen av bakveggmodellen på Boot i januar, og så med den aktuelle Open-modellen i Cannes i september samme år.

Konseptet og størrelsen gjør dette til en av de mest populære båtene i denne klassen, og V50 er derfor en viktig oppgradering til forgjengeren, produsert mellom 2018-2021.

Utformingen står Princess for i samarbeid med marinearkitektene hos Olesinski samt et velkjent designernavn – italienske Pininfarina. 

PÅ LANGTUR: IPS-systemet gir fin marsjfart og bruker lite drivstoff ved rolig kjøring. Mer plass for soling på fordekket. 

I motorrommet regjerer IPS-systemet fra Volvo Penta. Du kan velge mellom to utgaver, enten IPS 600 med 2x440 hk og toppfart på 29 til 31 knop, avhengig av forholdene.

Vil du ha litt ekstra krefter kan V50 Open også utstyres med IPS 650. Her er det 2x480 hk, mens toppfarten øker til 30-32 knop.

Sistnevnte kan også oppgraderes med dynamisk posisjonering og «assisted docking» for enklere manøvrering til og fra brygga. 

Stilfull utforming

Testdagen er perfekt for å få frem de beste sidene i Open-modellen. 25 grader tidlig på formiddagen, blikkstille sjø gir nesten middelhavstilstander i Indre Oslofjord.

Hadde det vært regnbyger og sur vind, ville nok utgaven med bakvegg hatt noen fortrinn. Men det slipper jeg å tenke på nå.

INNBYDENDE: Cockpitområdet har mange fine sitteplasser der to sofagrupper svinger seg elegant i interiøret. 

Stein Ulltveit-Moe fra Princess Yachts Norway tar båten ut fra havnen ved hjelp av joystick-kontrollen. Denne båten er utstyrt med den største drivlinjen og det skal ikke store bevegelsene til før den glir sideveis ut fra brygga.

Så en liten fingerballett med joysticken, før vi er klar av kaianlegget og rattstyring med tradisjonell gir/gasspak overtar. 

På en dag som dette bidrar den store takluken og det åpne området mot akterdelen til den deilige følelsen.

LETTMANØVRERT: IPS-joystick og vanlige gir/gasskontroller. IPS-systemet gir suveren manøvrerbarhet, særlig i havn. 

Jeg har vært om bord i en del Princess-modeller, og solid håndverk med flotte materialer preger også denne modellen.

Sitteplassene svinger seg elegant rundt i cockpiten; to sportsstoler på den ryddige førerplassen, og en lounge-aktig, tilbakelent sofa på babord.

En plass i solen

Lenger akterover en sofagruppe med bord, vis-a-vis en pent dandert utebysse, og helt akter det store avslutningsnummeret: En solplattform der det fort kan bli kamp om plassene.

VELKOMMEN: Når du entrer båten fra hekken er det som å bli dratt inn i en annen dimensjon. Som du ikke har særlig lyst til å forlate. 

De som går tapende ut av den, blir neppe furtne lenge, når de oppdager det store solområdet Princess har rigget til på fordekket. 

Dermed har du all plass og litt til for å nyte de fine dagene, enten det er en dagstur eller som del av en lenger ferieutflukt.

HØYDEPUNKT: To flotte solsenger markerer avslutningen på båten. På den mer praktiske siden er det stor lagringsplass under. 

Jeg får prøve meg på skipperplassen, og når båten glir majestetisk opp i marsjfart rundt 25 knop, er det ikke fritt for at tanken om et lite mytteri sniker seg inn.

FOR TO: Førerplassen har to gode sportsstoler. 

Det hadde vært utrolig deilig å sette kursen utover Oslo­fjorden; brukt noen dager nedover Sørlands­kysten, krysset Skagerak mot Skagen, før turen nordover hadde blitt en kavalkade over de beste Bohuslän-havnene.

Tilbake til realitetene

Dessverre har denne vakre dagdrømmen en pris, nærmere bestemt kroner 16 790 625. Plopp, der sprakk den boblen.

I stedet lander jeg i virkelighetens verden, og fisker trofast opp notatblokk og støymåler.

Bare for å konstatere at jo, ikke bare er båten lettkjørt og grasiøs i bevegelsene, den er også svært stillegående.

Rundt 75-76 desibel i 25 til 30 knop er behagelig i båtverden, og i tillegg er det bruset fra vannet du hører best.

Drømmer under dekk

Den beroligende brummingen fra de store sekssylindrete dieselmotorene legger du mest merke til i sakte fart.

FINNER ROEN: Deilig sofagruppe under dekk. I utgaven med tre kabiner forsvinner den, og da klarer vi oss fint med to. 

Forbruket varierer selvsagt stort med fartsområdet. Rundt 25 knop går det 140-150 liter i timen, men holder du deg i skrogfart på seks-syv knop bikker det så vidt 10 liter i timen. Og det er hyggelig å ha god tid, ikke sant?

Når det er på tide å takke for meg, skjer det i en lett euforisk sinnstilstand. Etter at vi har fortøyd, tar jeg meg god tid til å fotografere fasilitetene under dekk.

MIDTSKIPS: Her finner du en rommelig og lekker eierlugar, behagelig sofa på en side og pen skuffeseksjon på den andre. 

Og siden varmen tydeligvis har gjort meg spesielt mottakelig for dagdrømmer, synker jeg ned i sofagruppen, blander meg en imaginær GT og tenker på hvordan det ville oppleves å ha dette som basecamp i noen uker.

Fra den innholdsrike byssa kan man trylle frem lekkerbiskener i uthavn, og de to store lugarene har standard som et velrennomert luksushotell.

Begge med egne toalett og dusjrom. Som «eier» hadde jeg lagt beslag på midtlugaren, med god plass fra skrogside til skrogside og en behagelig toseter om jeg ville trekke meg tilbake en stund.

KOKKEKAMP: Under dekk finner du hoved­byssa, utstyrt slik at du kan diske opp med litt mer enn fiskeboller. 
KVALITET: De to dusj/toalettrommene er gode eksempler på omtanken for detaljer. 

Med stor møye drar jeg meg ut av dagdrømmen og opp av sofaen. Og kan konstatere at det blir en aldri så liten nedtur å sette føttene på betongbrygga igjen.

Med en Princess V50 Open har du det nemlig best om bord. 

Vi Menn Båt mener:

Når båten koster i underkant av 17 millioner er det lov å stille visse krav. Uten å være ekspert på hva de rike og de vakre krever av livet om bord, vil jeg tro Princess V50 Open kan krysse av i mange av de viktigste boksene. Det har med følelsen av grunnleggende kvalitet å gjøre, pluss tidløs stil og eleganse i farger og materialer. Det blir aldri feil, verken i Bekkjarvik eller St. Tropez. 

Tekniske data

Største lengde, m: 16,02

Bredde, m: 4.08

Dypgang, m: 1,09

Vekt halv last, tonn: 19,1

Drivstoff, l: 1550

Vann, l: 414

Septik, l: 170

Motor: IPS 600/650

Toppfart, knop: 29-32

Pris, testbåt: Ca. 16,8 millioner

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2025