Prøvekjørt: Jaguar XE R-Sport

Denne bilen skal mer enn tredoble salget til Jaguar i Norge.

Med Jaguar XE regner Jaguar i Norge med å mangedoble salget.
Publisert

Det er ingen pen måter å si det på: Mens Jaguar i en del andre land nevnes i samme åndedrag som BMW, Audi og Mercedes, er salget i Norge bedrøvelig.

I fjor var det 30 merker som solgte flere biler enn Jaguar - og de færreste kan vel nevne så mange fra hukommelsen.

Så langt i år er det "bare" 29 merker foran på listen - dog bare fordi Chevrolet har trukket seg helt ut av Norge.

Årsakene til labert salg er mange. Et forhandlerapparat som bare teller tre butikker, et begrenset modellutvalg som den siste tiden stort sett har vært nisjebiler som F-Type og dyre luksusbiler, et litt frynsete britisk pålitlighetsrykte - og ikke minst et norsk bilmarked der det å skille seg ut er nesten ensbetydende med et kraftig verditap.

Snuoperasjon

Men nå forsøker selskapet å gjøre et kraftig hopp. Konsernet er i ferd med å riste av seg sitt frynsete kvalitetsrykte, antall utsalgssteder skal økes - og nå kommer de med en modell som er mye mer enn en nisjebil.

Den nye modellen har fått navnet XE, og er ifølge Jaguar ment til å være en direkte konkurrent til BMW 3-serie, Mercedes C-klasse og Audi A4 - mens vi umiddelbart tenker at den undervurderte Lexus IS er vel så relevant.

Les test av IS300h: Nå har BMW grunn til å være bekymret

Årsaken til at vi trekker paralellen til Lexus er blant annet at XE, i likhet med IS, er en bil som foreløpig bare er tilgjengelig i sedan-utgave (eller veldig nær firedørs coupé) - og at det lages av en utfordrer til det veletablerte premiumtrekløveret i Tyskland.

- Dette er en bil for de som ønsker noe litt annet enn tysk premium. Jeg er vel ikke alene om å tenke at de merkene har blitt litt "vel tilgjengelig", sier den nye norske Jaguar-sjefen Nils-Henrik Holmen til Side3 - som for ordens skyld nylig jobbet hos en av disse merkene.

Et kraftig steg i billigere retning

Og det er et ganske stort skritt de tar. Tidligere har den billigste listeførte bilen til Jaguar vært den store XF med en litt liten motor, hvor de så vidt presset startprisen under 600.000 - men den jevne Jaguar-kjøper har dog litt større ambisjoner på motorsiden.

Jaguar XE 2,0d R-Sport aut

Motor: R4 turbodiesel
Volum: 2.0/1999 ccm
Effekt: 180 v/4000 RPM
Dreiemoment: 430 Nm v/1750 RPM
Girkasse: 8-trinns automat
Drift: Bak
Størrelse: 4672/1850/1416 mm
Egenvekt: 1565 kg
Bagasjeplass: 455/830 liter
Hengerfeste: 1800 kg
Toppfart: 228 km/t
0-100: 7,8 sekunder
Forbruk: 0,42 l/mil
CO2: 111 g/km

Modell fra: 389.950 kroner (med redusert effekt)
Prøvekjørt bil:
Pris ikke kjent, ca 500.000 kroner

Med XE er innstegsprisen inn i Jaguar-universet redusert til en hårsbredd under 400.000 kroner.

Innstegspriser i premiummarkedet er egentlig litt irrelevant, for reell pris med utstyret du skal ha blir selvsagt noe høyere, men det sier noe om spranget som nå gjøres for å bli litt mer folkelig.

Faktisk har Jaguar blitt så fornuftige at de nå har begynt å selge en "Norges-versjon" med redusert effekt for å tuktes de norske bilavgiftene. Mens deres 2-liters dieselmotor egentlig yter 180 hester, kan du få den med 17.000 kroners rabatt om du går med på å få 17 hestekrefter mindre.

Positivt førsteinntrykk

Side3 har gjennomført en liten prøvekjøring av bilen, og sitter igjen med et ganske positivt førsteinntrykk.

Bilen har absolutt ingenting med den gamle X-Type å gjøre, og bilen er laget ny fra bunn av.

Utvendig er bilen (derfor) pen å se på, spesielt foran. Den har mange av de klassiske Jaguar-trekkene som gjør bilen attraktiv - uten at den fremstår som noe mislykket retroprosjekt.

Under vår rundtur var liten tvil om at bilen vekket oppsikt.

Øyeblikk av eleganse

Innvendig er bilen en litt mer blandet pose drops. På den ene siden har den blant annet en fantastisk girløsning, som er et motorisert hjul i midtkonsollen. Setene er komfortable og har god sidesøtte - men kunne kanskje hatt en anelse bedre lårstøtte.

Dette er girspaken, og den hever seg opp fra midtkonsollen når motoren starter.

Rattet er godt å holde i - og i frontruta lyser det opp et head-up display (HUD).

Men for å holde prisen nede, er det gått litt på akkord med det mest luksuriøse. Det er rett og slett en del plastikk blandet inn i et interiør som ellers er preget av skinn, virkelig flotte detaljer og linjer. Dette skiller seg ikke mye fra måten også Lexus har går frem.

Infotainmentsystemet er en kombinasjon av en trykkfølsom skjerm knapper ved siden av skjermen. Det er er hakket mindre brukervennlig enn de tyske premiummerkenes kontroll fra midtkonsollen, men fungerer godt.

I baksetene er det helt greit med plass, men det kan være greit å påpeke at det legges opp til en sittestilling som gjør baksetene langt bedre egnet for to enn tre personer.

Bagasjeromemt på 455 liter tilsvarende IS, men bittelitt mindre enn BMW 3-serie.

Lydisoleringen fra hjulene er forøvrig helt upåklagelig.

Gode kjøreegenskaper

Når det kommer til opplevelsen bak ratettet, så er det liten tvil om at XE har kapable kjøreegenskaper. Vi har kjørt den litt for lite til å kunne gi noe fullgod konklusjon (og med to passasjerer), men R-Sport-utgaven vi har vært ute med ligger veldig godt på veien.

Bilen er satt opp en anelse i retning sporstslighet, slik at bilen snakkert godt til deg, uten at den blir ukomfortabel.

Grunnstrukturen er laget av 75 prosent aluminium. Likevel veier den 1565 kg - godt 145 kg mer enn en tilsvarende BMW 3-serie - så noen lettvekter er det ikke snakk om.

Vekten påvirker blant annet bilens aksellerasjon noe, men Jaguar har tenkt at siden de har spart vekt noen steder, kan de legge på tunge ting som god støyisolering. De har tenkt litt!

Fornuft-motorisering

Jaguars egenutviklede 2-liters dieselmotor har et dreiemoment på hyggelige 430 Nm og en effekttopp på 180 hestekrefter, og ifølge offisielle utslippstall klasseledende utslipp.

R-Sport-utgaven med automat bruker 0,42 liter per mil - mens den i strippet utgave havner under den magiske 100 gram CO2/km-grensen.

Motoren virker ikke like "umiddelbar" som BMWs motstykke, men under vår prøvekjøring har vi kjørt med to passasjerer, noe som betyr såpass mye at vi ikke tør setter to streker under svaret.

Bilens kanskje svakeste kort er den 8-trinns automatiske girkassen. I utgangspunktet gjør den en god jobb, men av og til virker det som om den "slipper" clutchen litt for raskt - eventuelt at den ikke klarer å matche turtall og utveksling. Resultatet er at den skaper litt unødvendige rykk. Her er de tyske konkurrentene et godt hestehode foran.

Vi har forøvrig en følelse av at bilens etterlatte inntrykk i S-utgave, med en 3-liters bensinmotor på 340 hestekrefter, vil bli noe ganske annet. Da får du også Jaguar-lyden!

Et spennende alternativ

Jaguar XE er definitivt en interessant bil, og fremstår både som et spennende alternativ til de storselgende (og dermed kanskje litt kjedelige?) tyske premiummerkene - samtidig som den i seg selv står godt på egne ben.

Bilen er flott å se på, og selv om det er litt plast innvendig, har den detaljer vi setter pris på. Kjøreegenskapene er gode, og komforten like så.

Dessuten kaster Jaguar med gratis service i tre år, noe som skulle bety et totalt problemfritt bilhold.

Bilens hemsko er utvilsomt at en stasjonsvognutgave ikke er omtalt med et ord - noe som har vist seg å være en forutsetning for å lykkes i Norge. Dessuten må du vente til over nyttår for å få drift på alle fire. Nettopp disse manglene er grunnen til at Lexus' ellers strålende IS300h ikke selger bedre her til lands.

Men at Jaguar med dette vil klatre på salgsstatistikken, det er vi ikke i tvil om.