Prøvekjørt: Mazda6e

Oppleves som rene luksusbilen

Kun bakhjulsdrift og beskjeden ladehastighet lyder kanskje ikke forlokkende, men Mazda6e har noen ess i ermet. Vi snakker egentlig om en prisbombe. 

SNART I NORGE: Vi har prøvekjørt Mazda6e som er ventet til Norge mot slutten av august. Bilen produseres i Kina. 
Publisert Sist oppdatert

Er det mulig å lykkes med en bakhjulsdrevet sedan-coupé i Norge der SUV med firehjulsdrift som regel står øverst på ønskelisten? Ja, noe vi skal forsøke å begrunne basert på prøvekjøring av splitter nye og elektriske Mazda6e.

Bilen er etterfølgeren til Mazda6, som ble introdusert for første gang i 2002 og som har vært blant Mazdas største suksesser i Europa. Diesel- og bensinmotorer med Skyactive-teknologi er byttet ut med elmotor. 

Les også: Her finner flere av våre tester av Mazda6

To batterityper

Elektriske Mazda6 fås i to versjoner med enten 68,8 eller 80 kWt kapasitet. Rekkevidden med det største batteri av typen NMC er oppgitt til 552 kilometer. NMC er et litium-ionbatteri som bruker litium, nikkel, mangan og kobolt som katodemateriale.

Med det mindre batteriet, av typen LFP (Litium-jern-fosfat), er rekkevidden oppgitt til 479 kilometer. Maks hurtigladekapasitet (DC) for LFP-batteriet er 165 kW, mens NMC-versjonen har en maks kapasitet på beskjedne 90 kW. Mazda har ikke lagt skjul på at tilgjengelighet har spilt en rolle i valg av batteri. 

MARKTRYKK: Hekkspoileren aktiveres over 90 km/t, men kan også aktiveres ved å trykke på berøringsskjermen. 

Vi prøvekjørte Mazda6e med 80 kWt-batteriet og kjøringen foregikk på veier rundt Leverkusen der Mazda har sitt hovedkontor i Europa. Der har vi tidligere vært på statisk visning av bilen. 

Les også: Førsteinntrykk: Mazda6e: Rålekker, men mangler det nordmenn ønsker seg mest

Supre kjøreegenskaper

Støy fra dekken med 19-tommers felger kledd med 245/45-dimensjon merker vi lite til på tysk underlag. Derimot merkes det raskt at understellet har fast oppsett, noe som gir seg utslag i litt risting på lappet asfalt. Adaptive dempere står på den korte savnet-listen. Større ujevnheter forseres imidlertid med stoisk ro.

Understellets karakter i kombinasjon med nærmest perfekt vektfordeling, 47/53, gir imidlertid supre kjøreegenskaper. Liker man å holde dampen opp i svingene, så er Mazda6e med på notene. Det hjelper også at egenvekten holder seg under to tonn.

Den kommer med tre kjøremoduser. I tillegg til normal og sport, har den et individuelt program der du kan justere gassrespons, regenerering og styremotstand. I tillegg kan den elektroniske stabilitetskontrollen (ESP) skrus helt av. Det er det nok noen som kan sette pris på i en bakhjulsdrevet bil. 

Vi rakk å kjøre drøye 10 mil før vi måtte levere fra oss bilen, og endte opp med et forbruk på 1,5 kWt per mil. Det er ganske pent med tanke på at deler av kjøringen foregikk på autobahn der vi fikk testet toppfarten på 175 km/t. Speedometeret stanset på 179 km/t. 

LUKSURIØS: Mazda6e ser ut som og oppleves som en luksusbil. 

Designmessig godbit

Om Mazda ikke tar føringen på de basale elbilegenskapene, så er bilen en designmessig godbit. Den 4,9 meter lange og lave bilen med Soul Red Crystal-lakk (12 000 kroner) vekker behørig oppsikt i dorf-ene rundt Leverkusen. Mazda kan kunsten å lage lekre biler og 6e er intet unntak.

Fronten er gjenkjennelig Mazda av nyere årgang med smale og lange lyshus med solide LED-elementer. De gir bilen et sporty utseende som signaliserer fart. De runde baklysene sender tankene til andre Mazda-modeller, som MX-5, men på 6e har de fått selskap av en LED-skinne som strekker ser over hele hekken og ut over sidene. Det gir bilen et muskuløst utseende. 

Bakluken er utstyrt med spoiler som automatisk løftes opp ved 90 km/t, men som også kan aktiveres av deg dersom du synes bilen ser tøffere ut med spoileren ute. 

NAPPA-SKINN: Versjonen vi prøvekjørte hadde utstyrsnivå Takumi plus som omfatter svært mye utstyr samt seter og interiør trukket med brunt Nappa-skinn.  

Masse utstyr

Det lekre utseendet følges opp innvendig. Mazda6e kommer i to utstyrsnivåer, Takumi og Takumi Plus. Begge omfatter svært mye utstyr, som blant annet panoramatak, stort head up-display, varmepumpe, muligheten til å forvarme batteriet, auto­matisk klima­an­legg, rattvarme, 360-graders kamera, navigasjon, trådløs App­le Car­Play og And­roid Auto og et Sony-anlegg med 14 høyttalere inkludert subwoofer og høyttalere i hodestøttene foran. 

Takumi omfatter svart kunstskinn og svart tak eller beige kunstskinn med lysegrått tak, mens bilen vi kjørte hadde Takumi plus som omfatter brunt Nappa-skinn samt elektrisk taktrekk for panoramataket. Noen assosierer trolig brunt skinn med noe gammelmodig, men skinnet er av typen lyst og semsket, og gir en lun og eksklusiv følelse.

BEKVEMT: Komfortable seter med varme, kjøling og elektrisk justering.

Uten simpel hardplast

Foruten Nappa-skinnet er det blant annet aluminium som preger interiøret og simpel hardplast glimrer med sitt fravær. Førersetet har 10-veis elektrisk justering, har både varme- og kjølefunksjon, og varter opp med prima sittekomfort. Eneste ankepunkt er at vi gjerne skulle hatt muligheten til å justere sitteposisjonen lavere. Passasjersetet har fireveis elektrisk justering. 

Senterkonsollen er høy og bred, og er utstyrt med oppbevaringsrom, to solide koppholdere og ventilerte ladeplater. I rommet under konsollen har du tilgang på USB-C og -A-uttak.

LEKRE MATERIALER: Stor og rask berøringsskjerm. Påkrevde, men enerverende hastighetsvarslinger trykkes lett vekk.  

Mazdas brukervennlige kontrollhjul på konsollen er droppet og erstattet berøringsskjerm, stemmeassistent som snakker norsk, og gestikuleringskontroll som i BMW. Det innebærer at du kan aktivere, pause og mute lyd, svare på anrop og ta bilder med bilens kamera ved å bruke bestemte fingertegn. 

Vaskeprogram

Instrumentpanelet er 26 centimeter bredt og er supplert av en 37 centimeter bred berøringsskjerm med drevet av Qualcomm Snapdragon-chip. Skjermen oppleves som klar og rask. Den store head up-visningen har utvidet virkelighet (Augmented Reality) og kan konfigureres. Det meste av knapper er droppet, bortsett fra knappene på rattet, som ikke er haptiske.

NEDFELT: Ryggen på baksetene har 60:40-fordeling. 

Vi synes det er litt synd at Mazda har valgt bort knapper for de mest brukte klimafunksjonene. Noen hendel for vindusviskerne finnes heller ikke. Viskerne er helt automatiske og sensorelektronikk skal selv bedømme når de må til pers og i hvilken hastighet. Du må dermed inn på berøringsskjermen for å overstyre elektronikken.

Bilen har et eget bilvask-modus som deaktiverer viskerne slik at de ikke setter i gang når bilen spyles. I tillegg sørger programmet for at vinduer lukkes og at hekkspoiler og sidespeil felles inn. 

PLASS: Godt med beinplass i baksetet som har egen klimakontroll. 

Hengerfeste og smart kurv

Baksetene følger opp den gode sittekomforten foran. Det er godt med beinplass, men din egen beinlengde avgjør om du får lårene ordentlig ned på sitteputen, noe som spiller inn på totalkomforten. Baksetepassasjerene har tilgang på egen berørings­skjerm for klima­an­legg, én USB-C-port samt koppholdere i armlenet. Bakseteryggen har 60:40-fordeling og er uten skiluke. 

Bagasjerommet har stor hatchback-luke og tar 330 liter, som er nokså beskjedent i en såpass stor bil. Med baksetene felt ned, øker lastevolumet til 1074 liter. I tillegg har bilen frunk på 72 liter som kan utstyres med en smart kurv i kunststoff (1507 kroner ekstra) som kan tas ut.

BESKJEDENT: 330 liter bagasjeplass er ikke all verden, men bilen kan trekke henger på 1500 kilo. 
72 LITER: Frunken kan fås med kurv som kan tas ut. Fiks detalj. 

Mazda6e kan trekke henger på 1500 kilo og elektrisk ut- og innfellbart hengerfeste koster 20 116 kroner ekstra. Bilen kan også utstyres med Vehicle-to-load-strømuttak (V2L) med 3,3 kW effekt.

PRISBOMBE: Mazda Norge hadde nok ønsket seg en elektrisk CX-5, men med en startpris på 370 000 kroner er Mazda6e mye og smekker bil for pengene.

Vi Menn Bil mener:

For å følge opp innledningen: En bakhjulsdrevet sedan-coupé er neppe førstevalget til Mazdas salgsapparat som nok hadde ønsket seg en elektrisk CX-5. Men Mazda har demonstrert at man kan komme langt med pris, noe MX-30 er et eksempel på. Neppe mange hadde troen, men det er registrert nesten 7000 MX-30 siden introduksjonen i 2020. Vinterkjøring blir den store syretesten, men for 370 000 kroner oppleves Mazda6e ikke bare som mye bil for pengene, men mye flott bil for pengene. 

Tekniske data

Mazda 6e Mazda 6e Long Range

Motor: EL, bakhjulsdrift  EL, bakhjulsdrift

Effekt, kW/hk: 190/258 180/245

Dreiemoment, Nm: 320 320

Batteri, kWt: 68,8 (LFP) 80 (NMC)

Spenningsarkitektur, V: 400 400

Maks ladehastighet DC, kW: 165 90

Ladetid, hurtiglading (DC), min: 24 (10%-80%) 47 (10%-80%)

Rekkevidde, WLTP km:  479 552

Forbruk, WLTP, kWh/mil: 1,66 1,65

Ombordlader AC, KW: 11 11

Egenvekt, kg: 1952 1953

Tilhengervekt, kg: 1500 1500

Lengde/bredde/høyde, cm: 492/189/149 492/189/149

Akselavstand, cm:  290 290

Bakkeklaring, cm:  15 15

Bagasjerom, liter: 330-1074 330-1074

Frunk, liter: 72 72

Standard dekkdimensjon: 245/45-19

0–100 km/t, fabrikk, sek: 7,6 7,8

Toppfart, km/t: 175 175

Pris fra, kr: 371 900 384 600 

Pris på bilen som ble prøvekjørt, kr: 402 700

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn