Nye Kuga er en liten åpenbaring

En av de mest kjøreglade SUV-ene vi har kjørt.

Publisert

Ford Kuga var på mange måter et friskt pust inn i SUV-markedet, selv om det aldri ble noen virkelig storselger.

Konkurransen har også blitt betydelig større de siste årene, og derfor fant også Ford det for godt å lage en splitter ny versjon bare fem år etter at den originale bilen ble lansert. Dette er altså ikke en facelift, men en helt ny bil.

Folke-SUV

Oppskriften er ganske enkel: Dette er en fullblod SUV i ordets rette forstand, som går rett inn i konkurransen med for eksempel Mazda CX-5 - som i januar var Norges nest mest solgte bil - Mitsubishi Outlander, som nå er ute i ny utgave - og Toyota RAV4 som også kommer i ny utgave i løpet av våren.

Resultatet etter å ha testet bilen i noen dager, er at Ford har laget en bil som tåler å sammenligne seg med mer etablerte SUV-favoritter.

Treffer med utseendet

Uten at det egentlig er veldig viktig, føler vi at Ford har lyktes meget got med stylingen, og at Kuga har fått lekre linjer. Den fremstår høyreist, men likevel litt som et kattedyr som er i ferd med å ta spranget. Fronten er kraftfull, uten å være massiv - og bakdelen skaper en illusjon om å være avrundet, selv om den egentlig er påfallende massiv. De to store eksospottene gir bilen også et sportslig preg.

Hjulbuene og nede delen av bilen er for øvrig dekket av plastikk, noe som gir et klart signal om at dette er en bil som gjerne tar seg en tur utenfor veien.

Firehjulstrekk er for øvrig en selvfølge, i skrivende tidspunkt har de ikke lansert en «billigversjon» med liten motor og forhjulstrekk - noe som blant annet gjorde at VW Tiguan fikk en voldsom salgsboost. Dette er noe vi derimot regner med å se i fremtiden.

Føles nesten ikke ut som en SUV

Om en skal si at Ford har ett stort salgsargument fremfor alle sine konkurrenter, er det kjøreegenskaper som stikker seg fram. Ford kan det med å lage biler som rett og slett er mer kjøreglade enn sine konkurrenter, og med Kuga skuffer de på ingen måte!

Det er nesten litt merkelig å sitte såpass høyt som du gjør i en Kuga, og føle at bilen er så leken som den er. Vi skal ikke si at det føles som en Focus, men vi har kjørt personbiler med kjøreegenskaper som ligger betydelig bak den nye Kuga.

Den ligger veldig godt på veien, skjærer gjennom svinger og «duver» ikke slik som enkelte SUV-er kan gjøre.

Styringen er svært presis og direkte, og noe av det aller beste vi har sett på en SUV. Samtidig oppfører bilen seg helt upåklagelig på litt vanskelige kjøreforhold. Vi tok oss en prøvetur i dårlig vær, med solide doser snø og sørpe på motorveien, og vi kunne med solid selvtillit legge oss i det stedvis ikke-måkte sørpete venstrefeltet på motorveien og kjøre forbi køen av biler som måtte holde seg på bar vei.

Drivlinje

Vi har alltid følt at en Ford er i sitt ess med manuell girkasse og moderne bensinmotorer. Om det er Focus, Fiesta, C-max eller B-max vi snakker om, så er det samme historien. Når vi nå har testet Kuga med den kraftfulle 2-liters 140-hestekrefters dieselmotoren med automatisk girkasse, blir vi litt minnet på dette.

Ford er rett og slett bedre på å lage bensinmotorer enn dieselmotorer, og 2-litersmotoren fremstår litt mindre sofistikert i forhold til de beste dieselmotorene på markedet. Det er absolutt ingenting galt med den, men den er litt grov i målet, og kunne fremstått litt sprekere.

Men det er særlig kombinasjonen med Powershift-kassen til Ford som gjør at vi ikke føler at vi får maksimalt ut av potensialet. Powershift er Fords løsning på en «automatisert manuell girkasse», av samme prinsipp som VWs DSG-kasser. Her er det bare å si at VW får dette til bedre, og at Powershift-kassen fremstår litt nølende. Dermed føler vi at motoren ikke får vist seg fra sin aller beste side.

Det er ikke det at det er noe galt med girkassen, og spesielt på landeveiskjøring gjør den en veldig god jobb med å finne optimalt turtall og myke girskift, men det handler om de små detaljene som gjør at den ikke fremstår like finslipt. Dette fremkommer særlig ved plutselige akselerasjoner, hvor den gjerne må tenke seg om lenge, og ikke minst når man lukeparkerer og skifter mellom å kjøre fram og tilbake.

Sistnevnte er også en av DSG-kassens svakheter, og en av årsakene til at mange foretrekker ekte automatiske girkasser, ikke den automatiserte manuelle varianten.

Med en anelse høyere vekt enn Outlander med 2-liters dieselmotor, havner også det oppgitte forbruket på 0,62 liter per mil - 0,04 mer enn Mitsubishis nye SUV. Dette er ikke noe som tar livet av familieøkonomien, men gjør utslag på avgiftene.

Vi kommer med test av nye Outlander neste uke.

Vi er veldig spent på hvordan resultatet vil bli vært med Fords eminente 1,6-liters Ecoboost bensinmotor og manuelt gir, selv om man da går glipp av noe av dieselmotorens 320 Nm dreiemoment.

Mer plass

Som praktisk talt alle nye biler, er nye Kuga blitt litt lenger enn sin forgjenger. Nesten all plassen har Ford valgt å legge bakerst i bilen for å øke bagasjeplassen. Den er fortsatt ikke oppsiktsvekkende god, men med et sted mellom 456 og 481 liters plass (avhengig av bakseteplassering), får du rom til det du trenger.

Bakluka er for øvrig utstyrt med en fiffig funksjon hvor den åpner seg automatisk om du har nøkkelen i lomma og sparker opp under hvor hengerfestet sitter.

I baksetene er det helt akseptabelt med plass, og en kan fint holde ut der en god stund, selv om en har litt lengde på beina.

Godt utstyrt

Når en snakker om livet i forsetene, er testbilen vi har kjørt et godt eksempel på at Ford kan det med å spekke bilen med utstyr, selv om de ikke tilhører premiumsegmentet. Setene er gode å sitte i, og man har tilgang til alt en kan ønske seg. Lukeparkeringsassistent, blindsonevarsler, automatisk nødbrems, dynamisk cruise control, filholder, trafikkskiltgjenkjenning, GPS, automatisk nær- og fjernlys, DAB-radio, Fords automatiske nødhjelpssystem, ryggekamera, panorama soltak og to fargeskjermer.

Bilen har så gode sikkerhetssystemer at Euro NCAP har utropt bilen til klassevinner når det kommer til sikkerhet.

Det eneste vi i grunn kan sette fingeren på er at hovedskjermen i midtkonsollen er litt liten og sitter litt langt unna, men vi vet her at neste generasjons system snart går i produksjon.

Ford har fått et sterkt kort

Det var utvilsomt et tilbakesteg for Ford da det ble klart at den nye Ford Mondeo ble nærmere to år forsinket grunnet bytte av fabrikk, men med den nye Kuga har Ford fått et veldig godt kort for hånden for de som er ute etter en god familiebil - selv om det med firehjulsdrift blir hakket dyrere.

På en annen side: Det er firehjulsdrift vi nordmenn drømmer om.

Startprisen på nye Kuga er like over 380.000 kroner, men utgaven vi har testet denne gangen har en startpris på 426.000 kroner med automatgir og 140 hestekrefter i Titanium-utgave. Dette er markant billigere enn sammenlignbare konkurrenter, både fra Mitsubishi og Toyota, som altså i disse dager er ute med nye modeller, mens det ligger på omtrent samme nivå som den nye bestselgeren Mazda CX-5.

Dermed er det bare duket for de som er interessert i en bil som dette, å velge og vrake basert på personlige preferanser. Kuga står definitivt i fremste rad.

Interessert i bil og motor? Da anbefaler vi disse sakene: