Nå kan riper i lakken være historie
– Dette kommer til å ta helt av, sier Trond Werner.

Sjenerende riper i lakken kan bileiere vinke farvel til om de får den lakkert med en syntetisk gummilakk, såkalt «Plasti Dip». Trond Werner Johansen fra Alta er trolig den første i Finnmark til å tilby denne tjenesten, skriver Finnmark Dagblad.
– Du kan sprøyte det på en nybil og ta den av etter fem år, når du skal selge den. Da vil lakken fortsatt være som ny, sier Johansen, som kan blande omtrent hvilken som helst farge.
Den slitesterke gummilakken sprøytes på bilen med flere lag. Jo flere lag, jo bedre beskyttelse får billakken. Se stort bilde av lakkert bil.

Fordel og ulempe
Alternativet til Plasti Dip er foliering, som har vært på markedet en stund. I næringslivet har det blitt vanlig å bruke folie for å beskytte lakken på firmabiler, men også private personer ser verdien. Plasti Dip har en fordel i forhold til foliering, men også en ulempe.
– Det er mer slitesterk enn folie, sier han og strever hardt med på å forsøke stikke fingeren gjennom en bit som han har revet av bilen. Han gir opp.
Lett å ta av
Når det er på tide å ta av gummilakken er det bare å dra den løs eller vaske den av.
– Til sammenlikning med må folien varmes opp, og levner rester av lim. Ulempen med Plasti Dip er at den ikke tåler sterke kjemikalier, sier han og viser bilvask på bensinstasjoner.
Plasti Dip har en holdbarhet på 5–10 år, i alle fall teoretisk. For produktet har vært på markedet i bare fire år, ifølge Trond Werner.

Prisen for det hele er omtrent halvparten av hva det koster å foliere en bil, og langt mindre enn å omlakkere en bil.
God beskyttelse
Plasti Dip har vært til bruk i industrimaling. Nå tynnes den ut og sprøytes framfor å dyppe materialet ned i et bad, ifølge Johansen.
– I industrien på Nordsjøen brukes Plasti Dip på utstyr for å forhindre at de skal begynne å ruste og oksidere. For det lukker alt av lakk, sier han.
- Attraktivt
Om Plasti Dip vil føre til at bruktbiler vil få høyere verdi på bruktmarkedet er ikke gitt, men de vil trolig bli mer attraktive. Slik kan man forstå det på bilselger Kristin Hansen hos Harlia AS i Alta. Hun forteller at en bil som er pen i lakken ikke nødvendigvis vil ha høyere salgsverdi, men vil trolig likevel ha et fortrinn.
– Har du to identiske biler, for eksempel en Toyota Avensis, så vil man først få solgt den som ser finest ut i lakken, framfor den man ser er litt brukt.

– Det blir som når folk setter på skinntrekk på setene. Når de tar de vekk ser setene som nye ut.
– Det vil være attraktivt, men folk er forskjellige. Noen godtar mye slitasje på en bil, mens andre er mer nøye på det.