Urban arkitektur i verdensklasse

Verdensarkitektur for dummies

Dette er urban arkitektur i verdensklasse. Ikke la deg forstyrre av motorsyklisten.

Publisert Oppdatert

Operaen i Oslo settes her i sammenheng med muren i Berlin, og rushtrafikken i Mexico.

Del saken med andre!

Denne skribentens favoritt er egentlig broen i Nederland (o skrekk), men drømmen for en hver mc-ekshibisjonist må jo være dekningen fra rushet i Mexico City

Og har du mistet lysten til å kjøre motorsykkel etter dette, da er det nok ikke særlig håp.

Operabygget i Oslo er et av byggene du bare må se . Det ble tegnet av det nå etter hvert verdenskjente norske arkitektkontoret Snøhetta, og ligger i Bjørvika hvor også nye Munch-museet og Deichmanns skal bygges. Bygget er blant annet portrettert i papirutgaven av det britiske design og livsstilmagasinet Wallpaper. Og nå brukt av Julien Dupont.

Mexico City er verdens største by med over 20 millioner innbyggere. Kommer man med fly bretter byen seg ut under deg den siste halvtimen før hjulene treffer bakken. Minst. Hus på hus over endeløse områder. Det er ikke uten grunn, byen ligger på verdens dårligste grunn, en gelebunn av rød leire, en inntørket innsjø som gynger under vekten av befolkningen. Julien fant litt rushtrafikk å leke seg i.

Berlinmuren - det forhatte symbolet på en delt by og den kalde krigen - ble revet den 9. november 1989. Inntil da hadde hundrevis av mennesker blitt skutt langs "skammens mur" under fluktforsøk fra jernteppet i øst. 20 år senere er Berlin en samlet og moderne metropol. Forskjellene mellom øst og vest er nesten hvisket ut, og bare små deler av muren gjenstår i bybildet. Se Julien leke seg.

Og får du tenning på broer, er Nederland et sted å kose seg. Men har du høydeskrekk, bør du ikke se slutten av denne videoen.

Julien Dupont er en fransk motorsyklist som nå jobber med sin "Ride the world"-serie. Sjekk progresjonen på hans hjemmeside.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning