Dekk til motorsykkel:

Hvordan velge MC-piggdekk

Det er mulig å kjøre forsvarlig med motorsykkel også om vinteren. Første bud er riktige dekk.

GROVE DEKK: Dekket til høyre er beste allroundalternativ. Crosspigger (midten) er verken lovlige eller kjørebare på asfalt. Piggfritt er ikke forsvarlig på vinterføre.
GROVE DEKK: Dekket til høyre er beste allroundalternativ. Crosspigger (midten) er verken lovlige eller kjørebare på asfalt. Piggfritt er ikke forsvarlig på vinterføre. Foto: Haakon Førde
Publisert Oppdatert

I prinsippet er det kurant å kjøre vinterstid med alle typer tung motorsykkel. Når man likevel finner en viss overvekt av store offroadere blant vinterkjørerne i Norge, skyldes det like mye at det er disse syklene det er enkelt å skaffe gode vinterdekk til.

Men for ordens skyld: Man finner ikke perfekte dekk til vinterkjøring. Det er ganske enkelt fordi forholdene varierer mye mer enn når asfalten er bar. Vårt råd til dem som seriøst satser på vinterkjøring og ønsker å ta seg fram under alle forhold, er å tenke flere forskjellige dekksett.

Eller les artikkel om varme mc-reiser.

Det er imidlertid ett dekk som bedre egnet til allround vinterkjøring enn noe annet. Det er Trelleborg Army Special Winter Friction med lovlige pigger (ca 1,5 millimeter overheng). Undertegnede har brukt dette dekket siden vinteren 1994, og har fortsatt ikke funnet alternativer. Fordelen med dekket er en myk gummiblanding som egner seg når det er kaldt.

ENDELIG: En skikkelig vinterbakke å prøve - men... er den revet sier du?
ENDELIG: En skikkelig vinterbakke å prøve - men... er den revet sier du? Foto: Haakon Førde

Riktig størrelse

Den store utfordringen for deg som nå sitter og funderer om piggdekk hadde vært noe, kan imidlertid være om de lages i dimensjon som passer til nettopp din sykkel. Bakhjulet er som regel kurant i 17- og 18-tommers størrelse, dersom du ikke har for bred felg eller lav klaring inne i hjulbuen.

Tips om vinterdekk til bil.

Verre er det at fordekket kun lages i 21-tommers dimensjon. De fleste offroadere har 21-tommer foran, men stadig flere, som nye Honda Transalp og BMW R1200GS bruker 19-tommere foran. Her må man se etter andre løsninger. For vanlige gatesykler med 17-tommers forhjul er det faktisk enklere: Bruk et bakdekk foran. Det er ikke perfekt, men en løsning.

Det er selvsagt ikke billig, det er tross alt dekk som lages i svært små serier. 17- og 18-tommerne koster knappe 1930 kroner per stykk, mens 21-tommer koster 1390 kroner. Importør er Cross Centeret Snellingen på Alnabru i Oslo.

Et annen leverandør av piggdekk er MC-Artikler i Oslo. Også for dem som kjører scooter finnes det alternativer.

Skrupigger?

En helt annen løsning enn Trelleborg kan også være "skrupigger" - altså pigger du kjøper i pakke og skrur inn i dekket med drill.

Les test av kanonbra drill.

En forutsetning er at du har tilstrekkelig mønsterdybde i dekkene du skal feste dem i. Samtidig må vi minne om at det ofte ikke er piggene som gir dekkets kjøreegenskaper, men gummiens mønster og ikke minst evne til å tåle lave temperaturer uten å stivne.

Motorscoop er en av flere leverandører av skrupigger, Felleskjøpet er en annen.

Tips? Send dem til: [email protected]

DRØMMEFORHOLD: Snetunge graner og akkurat passe styresnø.
DRØMMEFORHOLD: Snetunge graner og akkurat passe styresnø. Foto: Haakon Førde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning