Fartsrekord med traktor

Denne traktoren lager definitivt ikke kø

Den har helt mistet evnen til å pløye, likevel gjør den vei i vellinga.

Pluss ikon
<b>FARTSREKORD:</b> Traktorprodusenten JCBs Fastrac Two er offisielt verdens raskeste traktor.
FARTSREKORD: Traktorprodusenten JCBs Fastrac Two er offisielt verdens raskeste traktor. Foto: J C Bamford Excavators Ltd.
Sist oppdatert

Den britiske traktorprodusenten JCB lager noen av verdens kraftigste traktorer, og modellen Fastrac 8000 er ifølge selskapet verdens raskeste serieproduserte traktor med en toppfart på 70 km/t.

LES OGSÅ: (+) Derfor sliter nordmenn med mer angst enn tidligere

Nå har den i tillegg satt verdensrekord, dog i en svært modifisert utgave og med hjelp av Williams F1-team.

1016 hestekrefter

Utgangspunktet i rekordtraktoren Fastrac Two er JCBs egen 7,2-liters Dieselmax-motor. Takket være blant annet større turbolader, ny eksosmanifold, optimalisert kjøling av ladeluften og elektrisk kompressor, resulterte modifiseringen i vanvittige 1016 hestekrefter og et dreiemoment på 2500 Nm.

Den originale overføringen i form av en trinnløs Agco CVT-kasse skal ha blitt erstattet av en sekstrinns girkasse fra ZF som vanligvis finnes i lastebiler. I tillegg ble aerodynamikken kraftig forbedret, samt en omfattende lettelse i vekt. 3,5 tonn ble slanket vekk ved å erstatte stålelementer med aluminium, glassfiber og karbon. Understellet ble lettet fra 750 kilo til 480. Hytta ble gjort lavere og smalere og hele doningen ble senket 20 centimeter.

LES OGSÅ: Han fant om verdens mest dødlige håndvåpen, AK-47

Knuste egen traktorrekord

Etter alle modifiseringene og flere tester, lyktes det Fastrac Two og sjåføren Guy Martin å oppnå en hastighet på 246 km/t på Elvington Airfield i Yorkshire som har den lengste rullebanen i England. Dermed knuste JCB sin egen rekord fra 2018.

Da greide Top Gears The Stig 140 km/t med Fastrac One.

<b>REKORDSJÅFØR:</b> Guy Martin er superbike-utøver og tv-personlighet i England. Han førte Fastrac Two opp i 246 km/t.
REKORDSJÅFØR: Guy Martin er superbike-utøver og tv-personlighet i England. Han førte Fastrac Two opp i 246 km/t. Foto: J C Bamford Excavators Ltd.

– Å få en traktor på fem tonn opp i 240 km/t og så stoppe igjen er ingen enkel oppgave. Derfor er vi svært stolte av å ha greid det, sier JCB innovasjonssjef Tim Burnhope til Top Gear.

Fastrac Two har mistet de fleste av sine praktiske egenskaper, som evnen til å pløye, men hva gjør man ikke for å få en fartsrekord og offisiell godkjenning av Guinness World Records.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2019, og sist oppdatert 10/12 2019.

Les også